Kako fotografisati cveće za Instagram

Živopisan buket narandže, ljubičaste, breskve i zelene boje na prozoru dizajniranom da prikaže smele boje cveta.

Cveće je uvek spremno za svoj krupni plan. Sa velikim izborom boja i nijansi, prelepim laticama i njihovom sposobnošću da bilo koji ambijent bude iskočio, cveće hvata lepotu prirode. Prekrasno cveće kombinuje eleganciju sa jednostavnošću i stvara nezaboravne slike koje su dugo bile popularne u fotografiji. Sa letom u punom jeku, postoji bezbroj mogućnosti da napravite odlične slike letnjeg cveća.

Sa današnjim pametnim telefonima, svako je fotograf. Međutim, bez najboljeg svetla i znanja kako da postavite kompoziciju, vaše fotografije cveća možda neće biti tako lepe koliko bi mogle da budu. Ne brinite, dali smo vam nekoliko saveta o tome kako da napravite fotografije cveća vredne „grama“ koje će vam doneti lajkove i zabaviti vašu porodicu i prijatelje.

Pronađite svoju svetlost

Prvi korak za fotografisanje cveća je pronalaženje najboljeg izvora svetlosti.

Ovo je najvažniji korak za bilo koju fotografiju. Svaki iskusni fotograf razume važnost pronalaženja pravog svetla. Bez pravog svetla, slika može biti previše tamna, isprana ili ispunjena odsjajem. Želite odlične slike, a ne slike koje podsećaju na rane dane interneta. Probajte i unutrašnje i spoljašnje lokacije, najvažnije je da eksperimentišete.

Imajte na umu da će čak i profesionalni fotografi pomerati subjekte kako bi pronašli najbolju interakciju svetlosti i senki. Ne ustručavajte se da eksperimentišete i isprobate neke različite oblasti u vašem domu ili na otvorenom. Meko, ravnomerno svetlo je često najbolja opcija jer to ističe boje vašeg cveta i ne baca ometajuće senke. Ako ste početnik i imate, dobar eksperiment je da fotografišete isti ugao i lokaciju u različito doba dana da biste primetili razliku u dnevnom svetlu i kako to utiče na vaše fotografije.

Savet za avanturiste: Pokušajte da fotografišete napolju tokom „zlatnog sata“. Zlatni sat je odmah posle izlaska sunca ili pre zalaska sunca. Svetlo je prirodno meko i fotografi su odavno smatrali da je ovo vreme savršeno za fotografisanje na otvorenom.
Neka bude jednostavno

Drugi korak za fotografisanje cveća je jednostavnost snimanja

Kada ste u nedoumici, minimalizam odlično funkcioniše. Ako zadržite neutralnu pozadinu, žive boje vašeg buketa će se isticati. Želite da vaše cveće ipak bude zvezda, a ne lekcije o slikanju prstima od nećaka i nećaka prikazane na vašem frižideru (istaknite ih u drugom postu). Kada želite da istaknete boje u svom cvetanju, eksperimentišite sa različitim neutralnim pozadinama.

Određene neutralne boje daju najbolje u svetlim bojama. Na primer, sivi tonovi zaista čine da ružičaste boje iskaču. Drveni tonovi ili tonovi đubreta dobro se slažu sa bluzom. Jednom kada isprobate različite kombinacije, počećete da dobijate veštinu da izaberete pravu pozadinu za svaki cvetni aranžman.
Igrajte se sa uglovima

Treći korak za fotografisanje cveća je igranje sa uglovima da biste pronašli sjajan, neočekivan snimak

Dok se početnicima čini najočiglednijim jednostavan, horizontalni snimak, razmislite o tome kako ugao obesavanja stvara jedinstvene fotografije. Uglovi iznad glave mogu da generišu neočekivane, zadivljujuće slike. Postavite cveće više od kamere i pucajte gore. Ovo može stvoriti nekonvencionalne fotografije koje snimaju retko viđenu lepotu određenih cvetova.

Odlična stvar kada imate kameru na fotografiji je to što niste ograničeni na rolne filma. Snimite mnogo slika i pregledajte ih da biste pronašli nove načine snimanja istog buketa.
Približi

Četvrti korak za fotografisanje cveća postaje veoma blizu za krupne planove koji će osvetliti fine detalje.

Lepota mnogih cvetova leži u njihovoj zamršenosti i detaljima. Otkrijte neke sjajne fotografije tako što ćete se približiti i fotografisati te detalje. Neki cvetovi imaju dubinu boje koja se pojavljuje kada snimate krupne planove, dok drugi imaju intrigantne fraktalne šare koji se pojavljuju kada se približite i snimite neke slike.
Držite mirnu ruku

Peti korak za fotografisanje cveća je mirovanje da ne zamaglite snimak.

Ništa ne može pokvariti savršeno komponovanu fotografiju kao rukovanje kada snimite sliku koja se završi kao mutna mrlja, poput ispuštenog korneta sladoleda. Da biste osigurali da se najbolje fotografije stabilizujete. Možete koristiti obe ruke da ostanete mirni ili možete da ih podignete uz pomoć stolice ili stativa.
Izrežite svoje fotografije

Šesti korak za snimanje fotografija cveća je isecanje slike da biste izabrali najbolju sliku

Nemojte se osećati ograničeno na tačnu sliku koju ste snimili. Ponekad možete poboljšati svoje fotografije tako što ćete ih iseći na različite veličine. Možete da uvećate određene fascinantne elemente i usmerite pažnju gledaoca tamo gde želite pažljivim izrezivanjem slike. Obavezno ispunite okvir. Ako želite da koristite negativni prostor, uradite to namerno, a ne zbog podrazumevanih dimenzija vaše kamere.

Podignite svoje fotografije cveća na sledeći nivo
Fotografije sa svrhom

Krupni planovi čine sjajne pozadine telefona. Ako tražite brzu i razigranu novu pozadinu za svoj telefon, probajte krupni plan svog omiljenog cveta. Razmislite o tome šta svaki cvet čini jedinstvenim. Kakva je cvetna arhitektura svake vrste cvetanja? Možete ga podići na nivo igrajući se sa ovim detaljima u različitim cvetovima.
Budite kreativni sa kompozicijom

Kada savladate (ili se barem osetite veštim) u neutralnoj pozadini i krupnim planovima, pokušajte da integrišete neke komplementarne objekte. Napredna kompozicija fotografija uzima u obzir pozadinu kao i prvi plan. Isprobajte nekoliko pažljivo odabranih, komplementarnih objekata u pozadini cveća.

Ponekad se oni mogu pojaviti prirodno u pravim uslovima. Na primer, ako pčela ili kolibri počnu da zuji oko vaših velikih, crvenih cvetova, to može biti odlična spontana fotografija. Ili kreirate svoju slojevitu fotografiju. Snimajte iz niskog ugla Pokušajte da snimite zalazeće sunce ili teksturirane oblake u pozadini koji upotpunjuju vaš buket.
Eksperimentišite sa filterima štedljivo

Filteri, posebno oni koji mogu da podese nijansu, zasićenost i oštrinu, mogu da izvuku najbolje na vašim fotografijama. Ali koristite filtere i aplikacije štedljivo. Možete brzo učiniti da slika izgleda previše neprirodno ili izmenjeno. Najbolji način za početnike da koriste filtere je da naprave suptilne izmene. Ne menjajte kompoziciju, već fino podesite snimak kako biste doveli više drame.

Naravno, možete koristiti i filtere i aplikacije za kreiranje specijalizovanih slika. Možda želite da pokušate da svoju fotografiju pretvorite u akvarelnu sliku ili da kolažirate svoje cveće sa drugim slikama pomoću elegantne mešavine. Ako je to vaš plan, nastavite. Samo budite namjerni sa svojim filtriranjem i vaše slike će zablistati.
Pravilo trećine, zlatni odnos i negativan prostor

Prilično naslov, zar ne? Ovo se fokusira na korišćenje vremenski testiranih smernica da biste uredili svoju kompoziciju. Pravilo trećina je poznato u fotografiji za podelu slike na mrežu 3×3. Koristite linije mreže da postavite objekat na fotografiju.

Pravilo trećine koristi princip poznat kao zlatni presek. Pravilo proporcija za koje je utvrđeno da daje estetski ugodne rezultate hiljadama godina. Partenon u Grčkoj je dizajniran oko zlatnog preseka, kao i mnoga poznata umetnička dela, posebno ona Da Vinčija. Zlatni presek (otprilike 1,618) se takođe može naći u samom cveću.

Ove smernice mogu pomoći u uređenju negativnog prostora i skrenuti pažnju na žarišnu tačku gde želite da gledaoci gledaju.
Pokušajte sa temom

Postoje neki hashtagovi posebno dizajnirani za teme. Za ljubitelje knjiga i cveća pogledajte #bookstagram. #bookstagram postovi se fokusiraju na usklađivanje naslovnice omiljene knjige sa odgovarajućom kompozicijom. Cveće je odličan saigrač za korice knjiga koje naglašavaju određene boje ili teksture. #nature je odličan hashtag ako želite da izađete i fotografišete polja poljskog cveća. Ako volite da pronađete pravu sliku i ne oslanjate se na filtere, #nofilter je savršen hashtag za vas.

Uz ove savete, na dobrom ste putu da napravite fotografije cveća koje će vam zaraditi lajkove i pohvale. Ako želite da napredujete dalje, možete početi da eksperimentišete sa različitim aranžmanima. Ikebana, japanska umetnost aranžiranja cveća, proizvodi neke fenomenalne aranžmane, a takođe možete pročitati naše savete o cveću koje možete upariti sa ružama. Kada dobijete još nekoliko cvetova za nove fotografije, ne zaboravite da pogledate naše najprodavanije bukete.