Pripremite svoj travnjak za proleće uz naše sezonske savete!

Proleće je stiglo, pojavljuju se narcisi, drveće počinje da cveta i vreme je da počnete da pripremate svoj travnjak za proleće i predstojeće letnje mesece! Evo nekoliko saveta o tome kako da pripremite travnjak i kako da ga održite u vrhunskom obliku ove sezone.

Uspostaviti

Kosite travnjak kada je potrebno – kada je potrebno i kosite travnjak. Uvek imajte za cilj da održite visinu vaše trave tokom cele godine.

Popravite ivice travnjaka – koristite lopaticu ili gvožđe za ivice da napravite oluk otprilike 3 inča oko ivica vašeg travnjaka. Ovo će sprečiti da se trava uvuče u granice oko vašeg travnjaka.

Održavajte ravan travnjak – popravite sve neravnine ili udubine u travi tako što ćete povući travnjak i dodati ili ukloniti zemlju gde je potrebno, a zatim vratiti travnjak u prvobitni položaj.

Korov i hranjenje

Đubrivo i uklanjanje korova – U periodu od marta do aprila trebalo bi da se odlučite za prolećno ili letnje đubrivo za travnjake i pažljivo pratite uputstva da biste obezbedili pravilnu upotrebu. Ovo će pomoći da se spreči rast korova i mahovine. Najbolje je primeniti đubriva kada je zemljište vlažno, ili kada se očekuje kiša.

Uklonite stare biljne ostatke – Lagano pogrebite travnjak da biste uklonili stare biljne ostatke, ovu metodu možete koristiti i nekoliko nedelja nakon nanošenja sredstva za ubijanje mahovine da biste uklonili mrtvu mahovinu.

Potpuno nov

Setva novih zajmova – Setva novih travnjaka ili zasejavanje mrtvih površina može se obaviti od sredine aprila do početka maja. Da biste sprečili lošu klijavost, nemojte primenjivati ako je zemljište veoma vlažno ili hladno, bolje je sačekati dok se vreme ne poboljša. Da biste pripremili tlo za setvu, pripremite ga izravnavanjem i nežnim učvršćivanjem pre setve. (Ne prelazite i ne kosite tek zasejanu travu, važno je sačekati da trava dostigne visinu od 5-8 cm.

Pokošena trava

Koristite sve ostatke pokošene trave tako što ćete ih dodati na gomilu komposta. Kada to radite samo nanesite tanke slojeve pokošene trave na kompost, debeli slojevi će verovatno biti mokri i slabo provetreni, što će dovesti do oštre sluzi, a ne komposta.