Kada pitam koja sorta cveća najbolje kaže „Volim te“, velike su šanse da mi ruže odmah padaju na pamet. Ruže su prelep način da nekome kažete da vam je stalo, a one su najomiljeniji cvet na svetu. Znanje kako da kupujete i negujete ruže može vam pomoći da izrazite svoje najdublje emocije voljenoj osobi ili da ulepšate svoj dom dok izvučete maksimum iz svoje investicije. Evo svega što treba da znate!

Kako kupiti ruže

Odredite koja vrsta ruža vas zove. Ovo neće biti isto za sve. Neki ljudi vole klasičnu crvenu ružu, a drugi više vole mirisnu baštensku sortu. Ruže svima znače nešto malo drugačije, pa svakako izaberite ono što je optimalno za vas. Takođe saznajte šta znače različite boje. Na primer, crvena znači ljubav, ružičasta može značiti divljenje, bela je za čistoću i savršena je za venčanja ili čak sahrane, a žuta za prijateljstvo. Izaberite ono što volite i nastavite!
Pronađite savršen buket. Vaš savršeni buket je svež i bez zapečenih ivica. Pokupite nekoliko buketa iz izbora koji su vam predstavljeni i pregledajte ih. Ako se čini da su ruže starije sa smeđim ivicama, velike su šanse da će imati kraći život kada ih odnesete kući. Izbegavajte ovo i idite na najsvežiji kroj.
Obratite pažnju na latice. Kada birate savršen buket, pažljivo pogledajte latice. Nikada ne želite da izaberete ruže koje imaju latice čvrsto umotane ili se ove ruže možda nikada neće potpuno otvoriti. S druge strane, ruže koje su previše otvorene možda neće trajati onoliko dugo koliko biste želeli. Ruža koja je potpuno procvetala je na svom vrhuncu, tako da je kupovina neposredno pre ovog trenutka idealna.
Razgovaraj o tome. Razgovor sa cvećarom vam često može pomoći da odete sa savršenim buketom ruža. Razgovarajte sa njima i pitajte ih kada su primili svoju pošiljku. Znajući koliko su ruže stare može vam pomoći da utvrdite da li vredi vašeg novca. Ako su već stari, velike su šanse da neće živeti onoliko dugo koliko biste želeli. Ako su sveži tog jutra, očekujete da imate dobar buket dugo vremena – 5 do 10 dana ili više.

Kako se brinuti za ruže

Nemojte odlagati. Ruže se ne čuvaju zauvek, tako da želite da budete sigurni da su u tranzitu što je moguće kraće vreme. Dok ih transportujete, držite ih u hladnom i suvom kontejneru (ako je moguće).
Vreme je za podrezivanje. Pre nego što stavite ruže u vodu, potrebno je da obrezujete stabljike i listove. Koristite baštenske makaze ili kuhinjski nož da odsečete donju ½ inča ruže pod uglom. Takođe ćete želeti da odsečete sve listove koji će pasti ispod ivice vaze. Sve što bi moglo pasti u vodu treba skinuti. Jedini delovi vaših ruža koji bi trebalo da budu u vazi su same stabljike ruže.
Stavite u vazu sa hladnom vodom. Ovo je deo koji svi znaju da rade. Uzmite vazu koja odgovara veličini vaših ruža i napunite je hladnom vodom. Za najbolje rezultate menjajte vodu svaki drugi dan da bi bila sveža.
Pronađite odlično mesto za svoje ruže. Postavljanje vaše vaze na tačno mesto je ključno za obezbeđivanje njihovog trajanja. Ruže venu i umiru ako su izložene toploti, tako da će držanje podalje od direktne sunčeve svetlosti i dalje od otvora za grejanje pomoći u dugovečnosti.

Poslednje misli

To je to! Cveće je prelepa investicija za svaki dom ili dekor, ali želite da budete sigurni da će trajati. Bez obzira da li ste se u prošlosti mučili da izaberete savršen buket iz prodavnice ili vaš buket nikada nije izdržao kada ste ga doneli kući, sada znate sve savete i trikove za kupovinu i negu najpopularnijeg cveća na svetu. Ne ustručavajte se da kupite buket koji volite sledeći put kada budete u cvećari – ovo imate!