Naši korisni saveti o tome kako da se brinete za orhideje će vam pomoći da izvučete maksimum iz svojih prelepih biljaka.

Kao deo jedne od najvećih porodica cvetnih biljaka, orhideja je dugo bila simbol ljubavi i lepote. Postoji oko 28.000 vrsta orhideja, svaka sa svojim šarenim, mirisnim i kultnim cvetovima. Mogu biti male kao peni ili visoke do 1,5 metara. Svaka vrsta orhideja ima svoje potrebe i zahteve, što znači da im pomoći da napreduju nije uvek jednostavan zadatak.

Mi smo veliki obožavaoci popularne orhideje phalaenopsis – to je odlična orhideja za početnike, jer je manje prefinjena za negu od mnogih drugih vrsta. Evo naših najboljih saveta o brizi za vašu orhideju phalaenopsis.

Terminologija orhideja

Pre nego što počnemo, evo kratkog vodiča za neke od uobičajenih termina koje biste mogli da vidite da koristimo. Ako nemate pojma šta je izbijanje čvorova ili pupoljaka, pokrivamo vas.

Ovo je otprilike ono što piše na plehu – to je deo stabljika vaše orhideje na kome će rasti cveće. Svaki klas će na kraju umreti kada završi cvetanje. To ne znači da je vaša orhideja mrtva – orhideje phalaenopsis će vremenom rasti nove šiljke.

Čvorovi su blago podignuti delovi na stabljici vaše orhideje. Ovo su delovi koji pokreću novi rast, tako da će od njih početi novi cvetovi, stabljike i klasovi. Samo nekoliko čvorova će biti aktivno, jer mnogi ostaju u stanju mirovanja da bi sačuvali energiju. Obično će stariji čvorovi biti aktivni.

Eksplozija pupoljaka je termin koji se koristi za opisivanje cveća koje je prerano umrlo pre ili ubrzo nakon otvaranja. To su obično znak da nešto nije u redu sa okruženjem vaše orhideje, kao što je slabo osvetljenje, previše ili premalo vode ili brze promene temperature. Pročitajte naše savete u nastavku da biste izbegli eksploziju pupoljaka.
Potrebe i briga za orhideje

Sunčeva svetlost

Kao i mnoge biljke, orhideje phalaenopsis vole jako, indirektno svetlo – zamislite prozor okrenut prema istoku ili zapadu. Izbegavajte da ih stavljate na direktnu sunčevu svetlost duže od nekoliko sati dnevno, jer to može da ih izgori.

Svetlo zeleni listovi su dobar pokazatelj da biljka dobija dovoljno svetlosti. Ako listovi počnu da tamne ili vaša orhideja dugo nije cvetala, verovatno ne dobija dovoljno svetlosti.

Temperatura & Vlaga

Orhideje Phalaenopsis su odlične kućne biljke delimično zato što vole da im je toplo kao i mi. Biće zadovoljni temperaturama između 18°C -26°C tokom dana, ali im je potrebno da noću bude nešto hladnije da bi cvetale. Ipak, ne vole hladnoću, tako da temperatura ne bi trebalo da padne ispod oko 15°C.

Orhideje su tropske, tako da više vole viši nivo vlažnosti od nas. Ovo ih zapravo čini odličnom biljkom za kupatila, jer će ceniti dodatnu vlagu iz pare, kao i topliji vazduh.

Voda

Okolina vaše orhideje će odrediti koliko često treba da je zalivate – na primer, leti će se zemlja brže sušiti i vašoj orhideji će biti potrebno redovno zalivanje.

Obično ih treba zalivati svake 1-2 nedelje, ali pazite na tlo i nikada ne dozvolite da se potpuno osuše. Preterano zalivanje može biti podjednako opasno, pa izbegavajte da zemlja bude preplavljena.

Kako pomoći da vaša orhideja ponovo procveta

Orhideje mogu da cvetaju do četiri meseca istovremeno, ali kada završe, ponovo će cvetati uz vašu pomoć. Cveće će se obično pojaviti oko jednom godišnje zimi, ali može cvetati i češće kada se dobro brine. Ispravno obrezivanje vaše orhideje može napraviti veliku razliku.

Obrezivanje orhideja

Pre svega, uvek se uverite da koristite čist alat za obrezivanje orhideje. Ovo će pomoći u sprečavanju širenja bolesti sa biljke na biljku i značiti dug i zdrav život za vaše orhideje.

Želećete da obrezujete svoju orhideju kada njeno postojeće cveće odumire. Kako cvetovi blede, pažljivo ih odrežite od stabljika. Kada svo cveće nestane, pogledajte cvetni klas. Ako je zeleno, još uvek je zdravo i može da proizvede više cvetova i novih klasova. Ako želite da ovo malo ubrzate, možete podrezati oko 2-3 cm iznad čvora koji se nalazi ispod najnižeg cveta na klasu. Ovo mu daje priliku da stvori novi bočni izdanak koji će cvetati brže nego što bi to bio novi cvetni klas.

Međutim, ako je cvetni klas postao smeđi nakon cvetanja, to znači da je klas umro i da više neće proizvoditi cveće. U ovom slučaju, najbolje je iseći cvetnu stabljiku sve do dna biljke. Ovo će vašoj orhideji dati više energije za rast i cvetanje u budućnosti. Ako je samo vrh šiljka braon, jednostavno odrežite ovaj deo, ostavljajući sve zelene delove netaknutim.

Zapamtite da zeleni cvetni klasovi zdravog izgleda i dalje mogu imati malo energije – sačekajte dok ponovo ne procveta da biste videli kako su. Ako cvetovi izgledaju manje nego obično, najbolje bi bilo da odsečete klas kada završi sa cvetanjem. Ovo će mu dati priliku da obnovi svoju energiju za svoje sledeće cveće.

Promene temperature

Kap temperatura takođe može pomoći vašoj orhideji da ponovo procveta, jer ovo oponaša vremenske promene koje izazivaju njihovo cvetanje u divljini. Pokušajte da ih premestite u malo hladniju prostoriju da biste započeli.