Cveće ima mnogo više od njihovih lepih latica. Zato svaki dan milioni ljudi postavljaju Google-u svoja najgoruća pitanja o cvetu.

Od značenja različitih boja ruža do toga kako da sveže cveće traje duže, kopali smo i istražili da bismo pronašli sve odgovore.

Evo ih, sve na jednom mestu. Sve što ste ikada želeli da znate o cveću.

Koji je najpopularniji cvet?

Lepota cveća može biti veoma subjektivna, ali još uvek nismo sreli nekoga ko nije voleo ruže. Ovaj bezvremenski simbol ljubavi dolazi u bezbroj prelepih varijanti i univerzalno je popularan. U stvari, crvena ruža je toliko voljena u Britaniji da je nacionalni cvet Engleske. Počasti su božuri, lale i suncokreti.

Koje cveće traje najduže?

Koliko dugo će vaše cveće cvetati u vašoj vazi u velikoj meri zavisi od toga koliko TLC dobije. Međutim, neke vrste su prirodno otpornije od drugih. Obratite pažnju na hrizanteme, koje mogu da traju 2 do 4 nedelje, orhideje (2 do 3) i karanfile (takođe 2 do 3). Ljiljani su još jedna jaka opklada, koja traje do 2 nedelje, kao i alstromerija (2 do 3), frezije (10 dana), hortenzije (7 do 10 dana) i suncokreti (7 do 12 dana). Zapamtite da će svi Appleiardovi buketi garantovano cvetati najmanje 7 dana, tako da možete biti sigurni u njihovu svežinu.

Koji je najskuplji cvet na svetu?

Kadupul ili „cvet duhova“, prolazna, plutajuća vrsta kaktusa sa Šri Lanke, toliko je prolazna da je neprocenjiva. Spektakularno cveta jednom godišnje u gluvo doba noći i vene pre zore. Međutim, najskuplji cvet koji možete kupiti je ugrožena Rotšildova orhideja, najpoznatija kao „Zlato Kinabalua“. Može se naći samo u malezijskom nacionalnom parku Kinabalu, gde je otkriven 1987. Jedna stabljika će vam koštati 3.500 funti koje će vas zalediti!

Zašto nas cveće čini srećnim?

Znamo da nas gomila cveća tera da se cerimo od uva do uva, ali ne znaju svi zašto. Odgovor leži u nauci. Primanje buketa pokreće naš mozak da oslobodi dopamin, „hormon sreće“. To je zato što su, kako su naši preci evoluirali, počeli da povezuju svetle, cvetajuće biljke sa početkom proleća nakon duge, gladne zime. Danas, kada vidimo cveće, ipak očekujemo nešto pozitivno, iako imamo dovoljno hrane tokom cele godine. U međuvremenu, dokazano je da negovanje biljaka smanjuje stres i podstiče ponos i radost.

Koji je najbolji način za slanje cveća?

Slanje cveća kroz Appleiard je siguran način da nasmejete voljenu osobu. Naši elegantni buketi se šalju širom zemlje u elegantnim brendiranim kutijama, sa stabljikama umotanim u poseban hidratisani sunđer. Štaviše, nudimo divan izbor cveća za poštansko sanduče koje prolazi kroz standardne poštanske sandučiće, što znači da više ne morate da brinete da će vaš primalac propustiti isporuku! Naše cveće uvek stiže u pupoljku za duži vek vaze, a ručna dostava je dostupna za odabrane poštanske brojeve u Londonu. Naša 100% garancija na sreću znači da će trajati najmanje nedelju dana, inače ćemo vam vratiti novac!

Šta znači 12 ruža?

Tokom 19. veka, Viktorijanci su koristili „jezik cveća“ da bi slali tajne poruke ljubavnicima preko poza poznatih kao nosegais ili tussie-mussies. U ovom šarmantnom cvetnom rečniku, primanje desetak ruža od udvarača smatralo se vrhuncem romantike, posebno ako su bile crvene. Bio je to galantan gest koji je jednostavno značio ‘budi moj’ – i još uvek je.

Šta znače bele ruže?

Bele ruže istorijski simbolizuju čistoću, pa stoga ostaju popularne i na venčanjima i na sahranama. Ponekad se nazivaju „mladanskim ružama“ zbog njihove povezanosti sa večnom ljubavlju.

Koje cveće je otrovno za mačke i pse?

Neki cvetovi su veoma toksični za naše krznene prijatelje, pa proverite da li cvetovi koje kupujete neće naštetiti ili ubiti ako ih progutate. Ljiljani su najveći zabranjeni vlasnici mačaka i pasa, jer uzrokuju oštećenje bubrega, ali se takođe treba kloniti hrizantema, narcisa, lala i zumbula, koji mogu izazvati povraćanje, dijareju ili napade. Ako ste u nedoumici, pitajte svog veterinara ili pregledajte naš asortiman biljaka i buketa pogodnih za kućne ljubimce.

Koliko dugo cveće traje bez vode?

Kao i mi, rezano cveće će umreti bez vode. U zatvorenom prostoru, žedno cvetanje treba da traje 2 do 3 dana pre uvenuća, ali može trajati samo 2 sata ako se ostavi napolju na vrelom suncu. Generalno, što je njihova stabljika drvena i što je veći broj latica, duže će trajati između pića. Ljiljani će bolje proći od lala, na primer. Ovde u Appleiard-u umotavamo sve naše stabljike u jedinicu za hidrataciju koja se zove porto (oseća se kao vlažan sunđer). Ovo ih održava dobro zalivenim tokom tranzita, ali preporučujemo da ih stavite u vazu što je pre moguće nakon isporuke.

Kako učiniti da sveže cveće traje duže?

Različito cveće ima različite potrebe, ali sledeći predlozi se odnose na skoro sve cvetove.

Zatim, napunite vazu svežom vodom sobne temperature i umešajte hranu za cveće (mi isporučujemo kesicu sa svim našim buketima). Zatim odrežite najmanje jedan inč svake stabljike pod uglom od 45 stepeni (ovo maksimizira površinu za unos vode) i uklonite sve listove ispod vodene linije da biste izbegli truljenje i kontaminaciju. Izložite svoje cveće van direktne sunčeve svetlosti i dalje od promaje. Držite ih podalje od posude za voće, jer voće koje sazre ispušta etilen, gas koji može da izazove njihovo prerano uvenuće. Osvežite vodu svakih nekoliko dana. Za savete specifične za vrstu, pročitajte naš vodič za negu cveća.

Koje cveće je jestivo?

Važno je napomenuti da mnogi cvetovi nisu jestivi i da mogu oštetiti vaše zdravlje. Zato jedite samo vrste za koje ste sigurni da su bezbedne i prvo ih pažljivo operite. Neki od naših omiljenih cvetova za grickanje uključuju cvet bezg (u želeima, torti i kolačima), ružu (za glazuru, džem i pića), alijume (u salatama i umacima), lavandu (u medu i keksu), suncokret (u pomfritu). i salate), nasturcijum (u jelima od testenina) i hrizantema (u supama).

Koje cveće može da te ubije?

Ne morate da živite u tropskoj zemlji da biste bili u opasnosti da pojedete smrtonosnu biljku ili cvet. Na primer, da li ste znali da hortenzije sadrže cijanid, koji može izazvati pad krvnog pritiska? Na sreću, većina otrovnih cvetova je smrtonosna samo ako se proguta u velikim količinama, ali takođe mogu izazvati konvulzije, povraćanje i druge neprijatne nuspojave. Ostale vrste koje treba držati podalje od znatiželjnih usta su lisičarke, đurđevak, oleandar, larkspur, azaleja i imela.

Koje biljke rastu u senci?

Istina je da mnoge biljke vole sunce, ali postoji mnogo vrsta koje će tolerisati ili čak uspevati na senovitim mestima. Dakle, ako je vaša bašta na sumornoj strani, ne očajavajte! Snežne kapljice, lisičarke, akvilegije, astrantije, peršun, helebores, astilbe, fuschias i hortenzije su sve dobre opklade.

Da li je bezbedno spavati sa biljkama u spavaćoj sobi?

Mnogo je mitova o cveću i biljkama, ali mnogi od njih su potpuno neosnovani. Jedan takav lažni mit je da biljke oslobađaju štetne nivoe ugljen-dioksida dok spavate. Hajde da razjasnimo činjenice. Tokom dana, biljke apsorbuju CO2 i emituju kiseonik, tokom procesa poznatog kao fotosinteza. Obrnuto se dešava noću, jer nema sunčeve svetlosti za fotosintezu, ali u tako malim količinama da ne može da poremeti vaš san ili negativno utiče na vaše zdravlje. Izađite i unesite spoljašnjost, potpuno bez brige!

Koja je usluga dostave cveća najbolja?

Teško je odoleti da zatrubimo sopstvenom trubom kada znamo koliko smo dobri, pa ćemo odmah izaći i reći: Appleiard je najbolja služba za dostavu cveća. Uživajte u pregledavanju našeg širokog asortimana cveća i biljaka, sigurni u svest da ćete kupovati iz gomile.