Levisova njega lana jednostavni koraci za uzgoj Linum Levisi

Da li ste ikada videli preriju prošaranu delikatnim, bledo plavim cvećem? To je možda bio plavi lan ili Linum levisii. To je izdržljiva, ali prelepa biljka za svedočenje u prirodi, a srećom, možete je uzgajati i u svojoj bašti. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o uzgoju i brizi za Linum Levisii, uključujući sadnju, razmatranje tla, preferencije svetlosti, hranjenje, rezidbu i negu tokom zime.


Kako uzgajati i brinuti se za Linum Levisii (Levis Lan)
Pregled sadržaja:

Kako uzgajati Linum Levisii – Ključni za poneti
Kako uzgajati Linum Levisii (Levis Lan)
Kako se brinuti za Linum Levisii (Levis Lan)
Uobičajeni problemi sa Levisovim lanom i kako ih lečiti
Osnovni alati koje treba imati u blizini
Najčešća pitanja o uzgoju Linum Levisii (Levis Lan).

Kako uzgajati Linum Levisii – Ključni za poneti
Botanički naziv: Linum levisii
Takođe poznat kao: Luis lan, plavi lan, prerijski lan, planinski lan
Zone otpornosti: USDA rastuće zone 3 do 9
Meseci cvetanja: Kasno proleće do sredine leta
Poteškoće u rastu: Lako. Odlično za početnike.
Vrsta biljke: Višegodišnja zeljasta biljka
Zahtevi za svetlo: Svetla, direktna sunčeva svetlost. Toleriše delimičnu senku.
Temperatura i vlažnost: Uspeva na temperaturama u rasponu od 65 do 70 stepeni Farenhajta. Međutim, izdržljiv je u hladnim uslovima do -20 stepeni Farenhajta i može tolerisati različite nivoe vlažnosti.
Potrebe za zalivanjem: Plavi lan će verovatno često dobijati vodu koja mu je potrebna iz padavina. Biljka može imati koristi od povremenog zalivanja ako kiša padne ispod jednog inča nedeljno.
Preference tla: Dobro drenirano, umereno vlažno zemljište koje je ili blago kiselo, neutralno ili blago alkalno.
Hranjenje: Dodatno đubrenje sa ovom biljkom nije potrebno.
Očekivanja rasta: Dostiže visinu od jedne do tri stope, u zavisnosti od uslova rasta.
Toksičnost: Nije toksičan za ljude i kućne ljubimce. Međutim, nije preporučljivo jesti sirovo seme lana Levis jer sadrži tragove cijanida.
Kako uzgajati Linum Levisii (Levis Lan)
Kolekcija cvetajućih biljaka Linum Levisii (Levis Lan) prikazuje svetlo i živopisno plavo cveće naspram zelenog lišća i trave u pozadini
Najbolje lokacije za sadnju Levisovog lana

Plavi lan će doneti šarmantnu estetiku vikendice otvorenim poljima i baštenskim lejama. Čini prelepu graničarsku biljku sa živim cvetovima koji cvetaju iz godine u godinu. Sve dok ovu vrstu držite na mestu sa punim suncem, ona će srećno rasti u bilo kom otvorenom prostoru.
Koje su najbolje godišnje doba za sadnju Linum Levisii?

Najbolje doba godine za sadnju prerijskog lana zavisiće od vaše lokacije. Na većini lokacija ovu vrstu je najbolje saditi u rano proleće. Međutim, ako živite u toplijoj klimi, seme možete posaditi već u ranu jesen.
Gajenje iz semena u odnosu na sadnju mladih rasadnika

Tipično, baštovani više vole da seju seme plavog lana direktno u baštu. Ovaj proces je lakši od prenošenja mladih rasadnika.

Ova biljka može biti izazovna za transplantaciju zbog njenog krhkog korena. Srećom, sejanje sadnica biljke u vašoj bašti je jednostavan i koristan proces.
Šta uraditi pre sadnje

Skoro je vreme da posadite svoj Levis Lan. Ali prvo, morate osigurati da mesto koje odaberete ima puno sunca tokom dana. Uverite se da imate dovoljno prostora da posadite svoje seme na udaljenosti između četiri i šest inča.

Zatim ćete želeti da prikupite neophodne alate i materijale za uzgoj ove vrste, poput baštenske motike i zemljišta niske plodnosti. Naći ćete kompletnu listu predmeta i materijala za sadnju plavog lana u odeljku Osnovni alati ispod.

Koja je najbolja zemlja za Levis Lan

Levis Lan preferira dobro drenirano, umereno vlažno zemljište. Vrsta može da podnese različite nivoe pH, od blago alkalne do blago kisele, i najbolje raste u zemljištu niske plodnosti.
Kako posaditi Levisov lan

Konačno, došlo je vreme da posadite svoje seme prerijskog lana. Lako je posaditi ovu vrstu direktno u svojoj bašti. Evo nekoliko koraka koje treba imati na umu da biste obezbedili prelepo plavo cvetanje.

Očistite gornji sloj zemlje i uklonite travu ili korov. Lopata ili motika mogu pomoći u otpuštanju gornjih nekoliko inča zemlje.
Postavite svoje seme na vrh zemlje na udaljenosti od oko šest inča. Nemojte pritiskati ili pokrivati svoje laneno seme, jer će sunce pomoći pri klijanju.
Održavajte zemlju vlažnom nekoliko nedelja uz redovno zalivanje. Možete smanjiti zalivanje kada seme počne da klija.
Ako presađujete ove sadnice, najbolje je to učiniti dok su još male. Ovo će pomoći da se izbegne bilo kakva povreda njihovog krhkog korenovog sistema.

Preferences svetlosti

Sada će vaše biljke Levis Flak-a najbolje raditi na mestu koje dobija puno sunca tokom celog dana. Ali, ova biljka može da podnese i delimičnu senku.
Postavke temperature i vlažnosti

Linum levisii uživa u temperaturama u rasponu od 65 do 70 stepeni Farenhajta. Međutim, ova biljka je otporna na hladnoću. Može izdržati temperature do -20 stepeni Farenhajta.

Levis Lan dobro raste u različitim nivoima vlažnosti i tolerantno je na uslove suše.
Kako se brinuti za Linum Levisii (Levis Lan)
Izbliza snimka cvetanja biljke Linum Levisii (Levis Lan) sa bledoljubičastim cvetovima i zelenim lišćem
Zalivanje Levis Flaksa

Odlična vest je da će vaša biljka Levis Flak-a verovatno dobiti svu potrebnu vlagu od padavina. Međutim, ako padavina pada u proseku ispod jednog inča nedeljno u vašem području, možda ćete želeti da dopunite povremenim zalivanjem.
Kako, kada i zašto oploditi

Iznenađujuće, Levis Lan neće tako dobro cvetati na zemljištu bogatom hranljivim materijama. Dakle, najbolje je u većini slučajeva potpuno izbegavati oplodnju. Ako je vaše zemljište posebno lošeg kvaliteta, možda ćete želeti da primenite malu količinu razblaženog đubriva.
Obrezivanje i rezanje

Možda ćete želeti da obrezujete svoju biljku Levis Lan nakon što prestane da cveta u jesen. Koristite makaze ili makaze da odsečete staro lišće i napravite mesta za novi rast u proleće.
Propagacija

Svoju biljku Levis Lan možete lako razmnožavati semenom. Sakupite seme sa svoje biljke kada bude spremno i posadite ih u svojoj bašti, baš kao što ste uradili sa originalnom biljkom.

Pogodno, ova biljka će se i sama zasijati. Dakle, ako se nadate da ćete proširiti biljku, ona će obaviti posao za vas bez izazivanja poremećaja u vašoj bašti.
Prezimljavanje

Prerijski lan je otporan na hladnoću, tako da u većini slučajeva nećete morati da brinete o prezimljavanju. Međutim, ako ste zabrinuti zbog nižih temperatura, možete nanijeti minimalnu količinu malča na vrh tla biljke.
Kada i kako presaditi Linum Levisii

Linum levisii najbolje raste kada se sadi u zemlju. Ali neki baštovani mogu započeti ovu vrstu u malim kontejnerima pre presađivanja. Pošto biljka ima delikatan korenov sistem, najbolje je presaditi se pre nego što se koreni u potpunosti razviju.

Takođe možete koristiti tresetne saksije za pokretanje semena plavog lana. Na taj način možete da ih premestite u baštu, a da ne ometate korenje. Možete da preduzmete korake u odeljku Kako saditi iznad da biste osigurali da vaše sadnice Levis Flak uspevaju.
Deadheading Levis Flak

Deadheading nije uslov kada je u pitanju Levis Flak nega. Ipak, možda ćete želeti da smanjite istrošeno lišće na kraju sezone rasta.
Uobičajeni problemi sa Levisovim lanom i kako ih lečiti
Znaci problema sa zalivanjem

Linum levisii je cvetna biljka otporna na sušu, ali može se suočiti sa truležom korena kao i mnoge druge vrste. Ako primetite gljivičnu infekciju, morate pažljivo ukloniti zahvaćeno područje i popuniti ga svežom, čistom zemljom.
Znaci da Levis Flak postaje premalo svetla

Luis lan će najbolje cvetati kada se posadi na punom suncu. Da biste sprečili usporavanje rasta ili loše cvetanje, posadite seme lana na mesto sa punim suncem tokom celog dana.
Uobičajene štetočine i bolesti

Nažalost, postoji nekoliko baštenskih bolesti i štetočina na koje ćete morati da pazite kada je u pitanju nega Linum levisii. Evo nekih od najčešćih problema sa kojima se možete suočiti sa ovom biljkom.

Lanena buba
Aphids
Cutvorms
Pepelnica
Rust
Root truleži

Što se tiče štetočina, obično ćete želeti da počnete tako što ćete ručno ukloniti što više možete. U zavisnosti od štetočina, možete koristiti dijatomejsku zemlju ili rastvor insekticida.

Ako vaša biljka Levis Flak ima gljivične probleme poput rđe, truleži korena ili pepelnice, morate ukloniti zahvaćene biljke i zemljište što je pre moguće. Ako se bilo koja biljka može spasiti, ponovo je posadite u sveže, čisto tlo.
Osnovni alati koje treba imati u blizini
Kolekcija baštenskog alata

Evo naše kompletne liste preporučenih alata i materijala koje treba imati pri ruci za uzgoj Linum levisii.

Makaze za sečenje
Dobro drenirajuće zemljište
Malč, ako je potrebno
Motika ili baštenska lopatica
Razblaženo đubrivo, ako je potrebno
Insekticid
Diatomejska zemlja
Kontejner za sakupljeno seme

Najčešća pitanja o uzgoju Linum Levisii (Levis Lan).
Da li je Linum levisii (Levis Lan) izdržljiv?

Da, Linum levisii je izdržljiva biljka koja može da izdrži niske temperature i uslove suše.
Koliko veliki postaje Linum levisii?

Linum levisii će dostići visinu od jedne do tri stope, u zavisnosti od uslova rasta u vašem području.
Šta radite sa Linum levisii preko zime?

Da biste pripremili Linum levisii za zimu, dozvolite cveću da prirodno uvene ili ga podrežite za uredniji izgled.
Da li je Linum levisii invazivan?

Ne, Linum levisii se ne smatra invazivnom vrstom.
Da li je Linum levisii višegodišnja biljka?

Da, Linum levisii je višegodišnja zeljasta biljka.
Da li će Linum levisii rasti u senci?

Da, Linum levisii će rasti u delimičnoj senci. Međutim, ova vrsta preferira da raste na punom suncu.
Da li je Linum levisii otrovan za ljude?

Sada se Linum levisii ne smatra otrovnim za ljude. Međutim, nije preporučljivo jesti seme Levis lana sirovo, jer sadrži cijanid u tragovima.
Okončanje

Možda sada zamišljate livade ispunjene cvećem plavog lana. Odličan je izbor bez obzira da li se uzgaja u vašim baštenskim krevetima ili na otvorenom prostoru livade.

Uz ove savete i predložene materijale pri ruci, možete oživeti svoju viziju i uživati u cvetanju ove višegodišnje biljke iz godine u godinu.