Da li su cesarke jestive

Šišarke su prelepe višegodišnje divlje cveće koje potiču iz centralnih i istočnih regiona Sjedinjenih Država. Zajedno sa svojom lepotom, šišarke su cenjene u društvima Indijanaca zbog svojih lekovitih svojstava. U ovom članku ćemo saznati da li su šišari jestivi.


Da li su češarke jestive?
Šišarke su jestive i mogu se jesti sirove ili koristiti za pravljenje biljnih čajeva. Svi delovi šišarki su jestivi, uključujući listove, stabljike i cvetne pupoljke. Koreni šišarke se takođe mogu konzumirati, ali uglavnom imaju medicinske svrhe.

Nekoliko društava Indijanaca koristilo je šišarke (Echinacea spp.) za hranu i lekove. Sve vrste šišarki su jestive i relativno ih je lako uzgajati u svojoj bašti. Iako češnjaci imaju dlakave listove, to bi trebalo da stvara probleme samo ako ih konzumirate u velikim količinama.

Šišarke imaju oštre, zemljane ili cvetne ukuse sa primesama bora. Čaj od češera ima jak cvetni ukus sa gorkom notom. Veruje se da konzumiranje šišarki donosi nekoliko zdravstvenih koristi jer ovo cveće ima visok sadržaj antioksidanata.

Da li šišarke imaju lekovite koristi?

Šišarke takođe imaju lekovite koristi i društva Indijanaca su ih koristila za lečenje nekoliko bolesti. Cveće, lišće i korenje se koriste za lečenje kožnih problema kao što su akne ili ekcem. Istraživanja pokazuju da upotreba ehinacee može pomoći u hidrataciji vaše kože i održavanju je glatkom.

Indijanci su takođe koristili šišarke za lečenje respiratornih problema kao što su prehlada, kašalj i groznica. Ovo je potkrijepljeno nekoliko savremenih studija. Čaj od ehinacee može pomoći u ublažavanju upale grla i smanjenju trajanja simptoma prehlade i gripa.

Neka istraživanja takođe sugerišu da konzumiranje šišarki može poboljšati naš imuni sistem. Šišarke sadrže nekoliko jedinjenja koja mogu smanjiti nivo šećera u krvi i smanjiti upalu.

Kako ubrati šišarke

Sačekajte dok vaše cveće ne dostigne drugu godinu pre nego što ih berete. Šišarke su trajnice koje obično ne cvetaju u prvoj godini dok razvijaju lišće i korenje. Kada dostignu drugu godinu, dovoljno se postave za berbu.

Evo korak-po-korak vodiča za berbu i sušenje listova češera za pravljenje čaja od ehinacee:

Sakupite lišće šišarke u bilo kom trenutku dok vaš šišar cveta. Šišarke cvetaju šest do osam nedelja od sredine jula do oktobra.
Koristite oštre, sterilne makaze ili škare da uberete svoj šišar. Odrežite stabljiku malo iznad najnižeg para listova.
Uklonite listove sa stabljike.
Stavite listove na rešetku za sušenje i ostavite da se suše pet do sedam dana. Izaberite mesto na suvom i toplom mestu koje nema direktnu sunčevu svetlost.
Kada se listovi osete kao papir, spremni su za skladištenje i koriste se za čaj.
Pomešajte jednu ili dve kašičice suvog lišća u vruću vodu da napravite šolju čaja od ehinacee. Zasladite čaj medom ako je potrebno.

Okončanje
Svi delovi šišarki su jestivi i imaju lekovita svojstva, posebno korenje. Listovi se najbolje koriste za pravljenje čaja od ehinacee. Sakupite listove četinara u bilo koje vreme tokom sezone cvetanja i sušite ih otprilike sedam dana da biste napravili čaj od četinara.