botaničkih termina koji će vas učiniti boljim baštovanom

Osnove botanike: osnovni uslovi koji će vam pomoći da izgradite svoje baštovanske veštine

Kao i sve, postoji žargon koji ide uz baštovanstvo. A ako ste ikada ušli u dečiju sobu osećajući se potpuno preplavljeni rečnikom – onda ste to iskusili iz prve ruke. Iako vas samo učenje iz udžbenika ne može učiniti odličnim baštovanom, kada se kombinuje sa dovoljno praktične prakse, učenje više o različitim terminima baštovanstva i botanike može zapravo poboljšati vaš zanat.

Bez obzira da li želite da proširite svoj botanički vocab ili samo da impresionirate svoje prijatelje baštovana — ova lista botaničkih termina će vam pomoći da nadogradite svoje baštovanske veštine, posebno kada je u pitanju način na koji govorite o njima. Evo 20 botaničkih termina koji će vas, garantovano, učiniti boljim baštovanom.

1. Godišnji

Jednogodišnja biljka je biljka koja svoj životni ciklus završi za godinu dana. To znači da ide od semena do cveta do semena u jednoj sezoni, nakon čega cela biljka (uključujući njeno korenje i stabljike) potpuno umire. Ako planirate da uključite jednogodišnje biljke u svoju baštu, možda ćete se zapitati koliko su dobre „samosetve“. Jednogodišnje biljke koje se same seju često će se vraćati iz godine u godinu jednostavno sejanjem semena u vašoj bašti.

2. Višegodišnja
Za razliku od jednogodišnjih, trajnice nastavljaju da rastu iz godine u godinu. Iako mogu postati uspavane tokom zimskih meseci (i čak izgledaju mrtve), u potpunosti su sposobni da se vrate svakog proleća kada se vreme zagreje. Pošto mogu da žive mnogo godina, neke trajnice ne daju cveće do druge godine rasta. Imajte na umu da se mnoga uobičajena baštenska cveća mogu kupiti kao višegodišnje ili jednogodišnje (kao što su različak i koreopsis), tako da je uvek dobra ideja da budete sigurni da kupujete ono koje želite.

3. Bijenale
Negde između jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka nalaze se dvogodišnje, koje završavaju puni životni ciklus (seme do cveta do semena) za dve godine. U prvoj godini rasta, dvogodišnje biljke će se obično sastojati samo od male rozete listova u podnožju tla, što može učiniti pravilnu identifikaciju biljaka pravim izazovom! Većina dvogodišnjih biljaka će cvetati i rasipati seme u svojoj drugoj godini pre nego što potpuno odumru. Primeri bijenala uključuju Fokglove i Crnooke Suzane.

4. zeljasta
Ovaj izraz se najčešće koristi u kombinaciji sa višegodišnjim biljkama, kao u „hej pogledaj zeljastu trajnicu tamo!“ Ozbiljno, zeljaste trajnice su one koje svake sezone umiru. Ovim biljkama nedostaju drveni komadi nadzemnih delova koje vidimo tokom zimske sezone u biljkama poput lavande. Primeri zeljastih višegodišnjih biljaka uključuju Hostas i Chrisanthemums.

5. Evergreen
Evergreen
Sigurno ste čuli za izraz zimzeleno, ali da li zapravo znate šta tačno znači u biljnom svetu? Zimzeleno su drveće koje ne osipa lišće sezonski i umesto toga ostaje zeleno tokom svih godišnjih doba. To ne znači da nikada ne odbacuju staro lišće, već da to čine sporijim tempom i na manje očigledan način tako što uvek zadržavaju malo zelenila. Primeri zimzelenih biljaka uključuju borove, smrče i sekvoje.

6. Listopadni
Listopadno drveće je direktna suprotnost zimzelenom drveću. Ova tipična stabla sa širokim lišćem sezonski će svake jeseni ili zime oboriti sav stari rast i izgledati golo nekoliko meseci pre nego što niknu novi pupoljci i ponoviće ciklus iznova. Primeri listopadnog drveća uključuju javorove, brestove i breze.

7. Oprašivanje
Razumevanje oprašivanja izvan smešne mantre „ptice i pčele“ može biti od velike pomoći ako želite da poboljšate svoje baštovanstvo. U botanici, oprašivanje se definiše kao prenos polena sa prašnika jednog cveta (muški deo, koji se lako pamti jer je u imenu „muškarci“) na žig drugog cveta (gornji deo tučka, koji je ženski deo biljka). Ali samo zato što je došlo do transfera robe ne znači nužno da je bilo koji genetski materijal još razmenjen…

8. Đubrenje
Oprašivanje se dešava na krajnjem nivou ženskog reproduktivnog organa poznatog kao tučak. Ovaj gornji deo, nazvan stigma, selektivno bira šta polen ulazi, a šta ne. Ako stigma prihvati polen, on će putovati dole u ​​„jajnik“. Ovde se dešava oplodnja, ili prava genetska razmena. Jedan lak način da se utvrdi da li je cvet u potpunosti prošao ceo proces oplodnje je da ponovo proverite da li postaje plod (što je zapravo samo posuda za širenje semena u biljnom svetu)! Ako jeste, onda je oplođena. Dobar primer za to bi bio da ruža postane šipak, koji je plod te biljke koji daje seme.

9. Savršeno cveće
Đubrenje
Nijanse oprašivanja ne prestaju tu, uglavnom zato što postoji toliko mnogo različitih vrsta biljke — što način na koji dele genetska dobra čini mnogo komplikovanijim! Savršeno cveće se definiše kao ono koje ima i muške i ženske reproduktivne delove. Nazivaju se i „biseksualnim“ cvećem. Primer bi bila ruža, gde svaki cvet ima i muške i ženske reproduktivne delove.

10. Nesavršeno cveće
To su cveće koje ima ili muške ili ženske delove. Cvet sa isključivo muškim delovima naziva se staminat, dok se cvet sa samo ženskim delovima naziva tučak – po reproduktivnim organima prašnik i tučak.

11. Dioecious
Da li ste ikada čuli kako ćete morati da kupite i mušku i žensku biljku ako želite bobice na svom grmu božikovine? To je zato što je Holli dvodomna biljka – što znači da ima isključivo ženske cvetove na jednoj biljci i isključivo muške cvetove na drugoj. Dioecious označava „dve kuće“, a u slučaju biljaka koje donose plodove poput božikovine, zaista će vam trebati po jedna za oprašivanje (a zatim i oplodnju).

12. Monoecious
Za razliku od božikovine, kukuruz je jednodomna biljka. Što znači “jedna kuća”, jednodomne biljke imaju odvojene muške i ženske cvetove na istoj biljci – tako da nema potrebe da brinete o kupovini biljaka oba pola kako bi došlo do oplodnje.

13. Redovni cvet
Ako ste ikada čuli da je neko opisao cvet kao običan, nisu ga samo odbacili kao dosadnog. Pravilan cvet je onaj koji je radijalno simetričan, što znači da se sve njegove latice i čašice pojavljuju u sličnoj veličini i obliku. Ruža je primer običnog cveta.

14. Nepravilni cvetovi
Za razliku od običnih cvetova, koji su radijalno simetrični, nepravilni cvet je samo bilateralno simetričan (što znači da ako ih presavijete na pola u jednom smeru, bili bi isti, ali ako se presavijaju drugačije, ne bi). Ove biljke često imaju dužu „usnu“, koja je uvećana prednja latica. Primeri uključuju orlovi nokti i zmajeve.

15. Listni čvor
Iako ne morate da znate sve delove biljke za baštovanstvo u dvorištu, može biti od pomoći da budete u stanju da pravilno identifikujete čvorove lista. Razlog je taj što će vas mnogi vodiči za baštu uputiti da obrezujete biljke na čvoru. Listni čvor je jednostavno deo stabljike iz kojeg izlazi jedan ili više listova. Kada obrezujete biljke, generalno želite da potražite bočni pupoljak (koji se takođe često pojavljuje na čvoru lista) i napravite rez tik iznad toga.

16. Sorta
Za razliku od biljnih sorti, koje se prirodno javljaju unutar vrste, sorte su veštačke sorte koje nastaju usled ljudske intervencije. Odabirom poželjnih osobina iz različitih tipova unutar vrste, baštovani mogu kreirati sorte (bukvalno „kultivisane sorte“) kako bi postigli željeni rezultat—obično, biljka koja ima određene kvalitete na listi želja kao što je otpornija na zimu ili proizvodi više plodova.

17. Hibrid
Iako se hibrid može pojaviti prirodno, mnoge hibridne biljke koje vidimo danas su rezultat ljudske intervencije. Hibridi se uglavnom uzgajaju iz semena koje potiče od unakrsnog oprašivanja dve različite biljne sorte. Vidite mnogo hibrida u cvetnim biljkama, gde ukrštanje različitih sorti rezultira različitim bojama i veličinama cvetova.

18. Klon
Ako ste ikada odsekli deo kućne biljke i uspešno je ukorenjeni i presađeni – onda ste napravili klon. Klonovi su bukvalno reznice postojećih biljaka koje same po sebi postaju pojedinačne biljke. Pošto su uzeti direktno iz postojeće biljke, svi imaju isti genetski materijal, što ih čini klonovima.

19. Kiselo zemljište
Iako ovo nije striktno botanički termin sam po sebi, razumevanje vrste zemljišta koje imate može biti od velike pomoći baštovanima. Kisela zemljišta su ona koja imaju pH nivo ispod 7. Mnoga šumska područja, kao i ona koja su bila preterano izložena hemijskim đubrivima, imaće kisela, takođe nazvana „kisela“, zemljišta niskog pH. Biljke poput hortenzija, nasturcijuma i narcisa dobro će rasti u kiselom tlu.

20. Alkalno zemljište
Na drugom kraju spektra zemljišta, imate alkalno zemljište (koji se naziva i „slatko“ zemljište), čije pH vrednost je iznad 7. Alkalno zemljište je često bogato natrijumom, kalcijumom i magnezijumom. Pošto je tlo manje rastvorljivo od kiselog zemljišta, mnogi hranljivi sastojci nisu tako lako dostupni. Otporne biljke i korovi poput maslačaka, piletine i lavande imaju tendenciju da uspevaju u alkalnom tlu.

Okončanje

Biljna terminologija ponekad može da deluje malo neodoljivo, ali sa ovim osnovnim botaničkim terminima u vašem džepu, bićete na dobrom putu da razumete osnove. Uživati!