Planiranje svadbenog cvetnog vrta

Već je počelo! Planiram baštu za sledeću sezonu, ali ovog puta će svi podignuti kreveti biti ispunjeni rezanim cvećem za venčanje. Buduća mlada mi je poslala svoju listu cveća koje bi želela da uzgajam za venčanje i pola semena je već stiglo. Ostatak semena se ne može naručiti do početka decembra, ali to nije daleko.

Volim da uzgajam cveće za događaje. U redu, volim cveće bilo kada. Boje koje koristimo su svetlo roze, bele i svetlo ljubičaste. Neki od cveća su mi novi pa moram da priznam da sam malo nervozan zbog njihovog uzgoja. Napravio sam plan bašte i grupisao cveće u krevetima u zavisnosti od njihove visine. Biljke koje rastu 3′-4′ će dobiti sopstveni krevet i biti podržane pomoću cvetne mreže. Dobro je što sam zadržao mrežu sa poslednjeg venčanja za koje sam odrastao. Ne radujem se raspetljavanju mreže. Koliko god mreža podržava biljke, teško je skinuti kada su biljke gotove.

Pa šta ću uzgajati sledeće godine? Glavni cvet je Lisianthus koji treba započeti 10-12 nedelja pre poslednjeg mraza. To znači da ću saditi seme sredinom do kraja januara da bismo cvetali na vreme za venčanje. Takođe sam saznao da je Lisianthus pomalo diva i da ne voli kišu. To znači da će mi možda trebati spremiti kućicu od obruča da pokrijem njene nežne cvetove.

Pričajte o drami!

Takođe gajim karanfile u beloj i svetlo roze. Volim karanfile jer tako dugo traju u vazi. Oni će biti savršen venčani cvet. Karanfili narastu do oko 3′ visine, tako da će im trebati neka podrška da ne padnu. Gajim jednogodišnje karanfile koji će početi krajem zime. Karanfilima je potrebno najmanje šest sati sunca i dobro drenirano tlo. Da li ste znali da su karanfili jedno od najpopularnijih cveća na svetu?

Biće tu i zeleni orah i persijska kreša koje ću uzgajati u oblasti gde je popodne u senci. Kreša se može osušiti, tako da je spas ako odluči da se seme kada dođe leto. Perzijskoj kreši može biti potrebno više zasada da bi se tačno vreme za venčanje. I orah i kreša su jestive biljke sa prelepim listovima ili mahunama.

Snapdragon i Larkspur će ispuniti jedan od podignutih kreveta. Ova dva cveta su neverovatna punila za bukete. Počeću sa Snapdragon semenkama početkom marta u stakleniku. Mogu se posejati direktno napolju u aprilu, ali želim da dobijem tačan razmak, a ponekad to nije tako lako sa sitnim semenkama. Larkspur je najbolje sejati direktno tamo gde želite da raste, ali ja ću imati rezervne sadnice za svaki slučaj. Sadnja sadnica je uvek najbolja opcija jer su tolerantnije na štetočine poput puževa kada su veće biljke.

Uzgajam jedan od mojih favorita za venčanje, Ammi. Ima tako velike cvetove sa nekim od njih prečnika oko 7 inča. Ako želite arhitektonsku biljku, ovo je pravo. Pogledajte savršene šare unutar ovog cveta. Nije li priroda neverovatna? Ammi ili lažna čipka kraljice Ane preferira da se seje direktno, ali je spora pa je obavezno posadite krajem aprila.

Statice u nijansama ljubičaste, roze i bele činiće punila za svadbeno cveće. Statice je tako lako rasti, ali sam bio iznenađen koliko može da poraste. Visok je oko 30 inča i zauzima malo prostora tako da se biljke mogu saditi blizu jedna drugoj. Ako pratite moju Facebook stranicu u That Bloomin’ Garden, znaćete koliko volim da sušim cveće. Mislim da je to zato što me vodi kroz zimske mesece kada je nebo tako sivo ovde na zapadnoj obali Britanske Kolumbije.

Da li ste nekome uzgajali venčano cveće? Voleo bih da čujem kako je to prošlo. Znam da ne mogu da kontrolišem majku prirodu, tako da kiša i vrućina mogu biti problem. Srećom, u bašti uvek postoji alternativno cveće koje možete izabrati. Na primer, Tanacetum ili feverfev je odlično punilo u buketima. Ovde je kombinovan sa asterom i cvećem hortenzije za upečatljiv buket.