Anemona

Anemona! Tako zabavna reč za izgovoriti i poprilična zverkalica za neke. Kada ste u nedoumici, uvek kažem ljudima da razmisle gde Nemo živi. Vrlo različite vrste anemona, ali se izgovaraju isto. Zabavna sporedna napomena: Opsednut sam cvetovima anemona i okeanskim stvorenjima!

Postoje različite vrste anemona, ali one koje uzgajamo za proizvodnju rezanog cveća kao jednogodišnje su anemone coronaria. Njihove velike cvetne glave i istaknuti centar, koji imaju naviku da izgledaju kao da bulje kroz vas, prave neverovatno rezano cveće. Ozbiljno, u proleće do početka leta ne znam šta bih bez anemona.

Danas pokazujem svoju ljubav ovim neverovatnim lepoticama. Ako ste bili u dilemi da li da ih uzgajate, ne samo da ćete želeti da ih uzgajate, već ćete imati sve informacije koje su vam potrebne da to uspešno uradite!

Pronašli smo anemone, od većine naših prolećnih jednogodišnjih biljaka, da najbolje podnesu našu oštru pustinjsku klimu. Oni podnose naše ekstremne temperaturne fluktuacije od zime do leta tokom svakog dana kao šampioni. Postoje neki trikovi za uzgoj i berbu anemona, koje ćemo sada podeliti sa vama!

Razmnožavanje i gde ih uhvatiti!

Anemone se obično uzgajaju iz kukolja i to iz nekoliko dobrih razloga, ali prvo ćete se možda zapitati šta su kukulji? Oni su u osnovi gomolji anemone. Anemone uzgojene iz kukolja daće vam prekrasnu boju, forme i karakteristike svih onih koje vidite prskane na društvenim mrežama. Uzgajanjem iz kukolja dobićete anemone koje imaju iste osobine kao i matična biljka.

Anemone coronaria se može uzgajati iz semena uz malo strpljenja. Postoje neki nedostaci kao što su: može biti potrebno više vremena da seme klija, da biljke proizvedu i može biti prilično pegavo u uspehu. Takođe vam nije garantovana boja koja će biti proizvedena. Ovo je slična ideja uzgoju dalija iz gomolja u odnosu na seme: krajnji rezultat će biti iznenađenje. S druge strane, ako ste spremni za eksperimentisanje i niste previše zabrinuti za krajnje rezultate, to bi moglo biti zabavno! Ako želite da budete sigurni kakav će biti krajnji rezultat i da smanjite korake između razmnožavanja do žetve: uzgajajte iz grmova.

Kupovina grmlja je vaš prvi korak ka uspešnoj žetvi anemona. Kao posao koji se bavi uzgojem cveća, tražićete da kupite grmove celu godinu, ako ne i duže, pre nego što počnete da berete biljke. Ovde u SAD je zima-proleće. Ne preporučuje se čekanje do jeseni, jer se često čini da veletrgovci svake sezone sve ranije prodaju željene sorte i krupnije grmove. Čekaj, čeljusti veličine?

Veličina je bitna

Postoje različite veličine koje su obično dostupne za kupovinu anemona: 2/3, 3/4, 4/4 i 4/5 su češće veličine. Veličina se meri u centimetrima. Znam da sam bio zaista zbunjen kada sam prvi put naručio ove momke. Manje veličine su jeftinije, ali postoji i kvaka. U ovom sledećem delu ćete možda napustiti pokušaj da anemone u potpunosti započnete iz semena i ulažete u veće klupe: što je zrna veća, to se proizvodi snažnija biljka. Ako ste u umerenoj klimi, ovo možda nije vredno dodatnog novca za veće grmove za vašu situaciju, ali mi smo otkrili da je dragoceno u našoj situaciji. Jednom kada smo investirali u veće veličine zrna od renomiranog prodavca, to je bio radikalan rezultat na bolje! Ne naručujemo ništa manje od 3/4 i često idemo na veće veličine. Zdravlje našeg bilja se uveliko poboljšalo i ja pripisujem anemonima rukovanje našom ludom klimom zbog toga što su čvršće od početka, što u mojoj knjizi vredi dodatnog novca.

Zupci stižu izgledaju čudno…

Zrna će vam doći izgledati kao smežurani žir. To je zato što vam se šalju dehidrirani, što ih drži u stanju mirovanja dok ne odlučite da je vreme da prekinete to mirovanje. Probudite klupe tako što ih potopite u vodu tri do četiri sata. Nakon što ste namočili grmlje, imate jedan od dva izbora. Anemone možete posaditi direktno u pripremljene gredice za uzgoj ili preduzeti još jedan korak tako što ćete prethodno klijati grmlje pod idealnim uslovima u supstratu. Ovo je korisno ne samo da svojim anemonama pruži prednost u hladnijim klimama, već može da obezbedi i onu nežnu jarovizaciju koja im je potrebna u umerenijim klimama.

Koje sorte odabrati?

To je na vama! Anemone dolaze u nizu boja: crvena, ružičasta, magenta, ledeno plava, bela, bordo i tamno ljubičasta u pojedinačnim ili duplim bojama sa svetlim sredinama ili tamnim sredinama. Izaberite boju koja najbolje odgovara vašoj klijenteli. Reći ću, bela sa crnim sredinama je većina koju gajimo jer je to vrhunski zahtev naših prolećnih nevesta. Želećete da uzmete u obzir tokom kojih događaja/praznika prodajete anemone da biste bolje lakše snašli izbori. Na primer, Majčin dan je prilično uobičajen za jesenje posađene anemone. Za nas, cilj nam je posle Majčinog dana, kada počinje sezona venčanja.

Kada posaditi anemone

Kada probudite anemone tako što ćete ih napuniti, prve stabljike za berbu trebalo bi da vidite za oko devedeset dana. Anemoni zasađenim jeseni može potrajati duže, jer će se usred zime anemone fokusirati na spori rast korena u hladnijim klimama, a ne u fazi aktivnog rasta, ali budite sigurni da će kada se vreme zagreje, poleteće kao lude!

Anemone su relativno hladno otporne, barem prema našem iskustvu za našu klimu u zoni 6b. Naša zona rasta nas stavlja na prag mogućnosti da bezbednije zimujemo iznad anemona jer su tehnički otporne do zone 7.

Još malo o našem rastućem području za kontekst: nalazimo se u sušnoj visokoj pustinji u Nevadi. Živimo u dolini dvadesetak minuta dole od jezera Tahoe. Svakog dana u proleće i leto možemo videti temperaturne promene od trideset do pedeset stepeni Farenhajta. To je teško za biljke, posebno za mnoge naše prolećne. Imamo i lude vetrove. Ovo su uslovi u kojima uzgajamo naše anemone. Daleko od njihovih idealnih preferiranih uslova lepog vremena na Mediteranu. Ako se nalazite u zoni 7 ili više, svakako opalite biljku, ali ako ste u hladnijoj klimi, ne dozvolite da vas to spreči da prezimite anemone, posebno ako imate pristup sledećem delu.

Infrastruktura za pobedu!

Kao i kod većine biljaka, posebno kada se žele pomeriti granice godišnjih doba u oštrijim klimatskim uslovima, infrastruktura je ključna. Mikro tuneli, dvostruki niski tuneli i visoki tuneli će pomoći u ublažavanju oštrine koja često dolazi u zimskim i prolećnim mesecima u mnogim klimatskim uslovima. Vaša zona rasta i infrastruktura će odrediti da li je jesenja sadnja u vašem najboljem interesu. Kao što je pomenuto, smatraju se hladno otpornim sve do rastuće zone 7, ali to je jedini deo bitke u koji ćemo ući za trenutak, ali nagoveštavamo: infrastruktura je vaš prijatelj. Vaši datumi mraza će vam pomoći da odredite kada da probudite svoje grmove, da li da predniknu i kada da posadite anemone. Anemone nisu ljubitelji konstantnih toplih temperatura preko osamdeset stepeni Farenhajta. Ako ste u klimi koja se brzo zagreva, definitivno razmislite o ulaganju u neku tkaninu za senke da biste pomogli ovim momcima. Većina nas je uglavnom zabrinuta zbog promenljivih zimskih uslova: kiše, snega, vetra, smrzavanja. Anemone ne vole da imaju hladne mokre noge (ko voli?). Davanje dodatne zaštite tunelima bolje će im pomoći da budu srećni i rastu umesto da trunu i umru.

Sukcesiona sadnja

Anemone se mogu gajiti sukcesivno i ako vaša klima to dozvoljava, preporučio bih da uradite upravo to. Anemone ostaju na vrhuncu proizvodnje oko četiri nedelje pre nego što pucaju na male glavice cveća i umore se. Usledila je jesenja sadnja sa zimskom do ranom prolećnom sadnjom u intervalima od oko četiri nedelje. Koliko sukcesija i kada će ponovo zavisiti od vaše klime i podešavanja.
Sadnja anemona

Došlo je vreme! Sa natopljenim ili prethodno izniklim anemonama u ruci, vreme je za sadnju!

Prvo želite da spremite sve svoje krevete. Ne radimo ništa posebno za anemone u poređenju sa našim drugim redovima, osim što vodimo računa o tome da imamo mikro tunel minimalno za naše područje i apsolutno neophodan za nas: položene kapi. Između naše sušne klime i stavljanja pod tunele, još uvek moramo biti u mogućnosti da zalivamo kada je potrebno. Spremnost kapanja omogućava nam da uradimo upravo to bez brige o zalivanju iznad glave u hladnim mesecima. Anemone se takođe mogu uzgajati u sanducima, ako tražite način da uštedite na nekom krevetnom prostoru u polju ili bašti.

Anemone se mogu saditi prilično blizu na udaljenosti od 4”-9” jedna od druge. Za nas, između našeg tla sa niskim sadržajem azota i organske materije (napredak!) i našeg intenzivnog sunca, pronašli smo 7k7” da radi za nas. Ako ste u vlažnijem okruženju ili okruženju sa visokom vlagom, možda ćete otkriti da će vam davanje malo više prostora pomoći u borbi protiv potencijalnih gljivičnih problema. Ako rastete u sanducima, možda ćete želeti da ih čvršće stisnete da biste maksimalno iskoristili prostor.

Kada sadite grmlje, slično kao kod pre nicanja, želite da ih posadite šiljatom stranom nadole duboko oko inča.

Neke bitke sa anemonama

Anemone nisu bez svojih bitaka. Znam, jednostavno ne postoji takva stvar kao što je taj neuhvatljivi cvet jednoroga koji je bez problema u proleće, uzdahni.

Ne samo da anemone najbolje uspevaju u klimi Goldilock-a, već kada kažem da ne vole hladna mokra stopala: ne vole hladna mokra stopala. Vlažni i hladni uslovi mogu dovesti do truljenja grmova. Problem je što oni takođe ne vole vrućinu. Konzistentni dani preko osamdeset stepeni Farenhajta će ih naterati da prestanu da rađaju cveće i umesto toga počnu da odumiru i vraćaju energiju u svoje klupe. Kao što je pomenuto, tkanina za senke može pomoći ako želite da ih proširite u dužem.

Anemone su takođe sklone brojnim gljivama i pritisku štetočina. Gniloba stabljike sve više postaje problem sa ovim momcima. Otkrili smo da su tripsi i lisne uši opsednute anemonama. Tripsi će, uz vlagu i vetar na laticama, izazvati porumenelost, što je izuzetno primetno kod svetlijih sorti. Tripsi su jedna od naših većih bitaka sa anemonama, ali i uši, razne bube, puževi i bele mušice se takođe useljavaju na anemone. Želećete da pogledate sopstveni integrisani sistem za upravljanje štetočinama da biste najbolje utvrdili kako biste se najradije borili protiv ovih neprijatelja. Piganic, spinosad, ulje neema, korisne nematode, plodored i pravilno upravljanje korovom mogu pomoći u borbi protiv štetočina. Preventivni tretman prskanjem fungicida i uranjanjem vaših klupa tokom procesa namakanja može pomoći u borbi protiv gljivičnih problema.

Drugi razlog zbog kojeg smo počeli da postavljamo traku za kapanje kada sadimo anemone je: cepanje stabljika. Cepanje stabljika može biti uzrokovano nedostatkom kalcijuma, ali može biti uzrokovano i mojim nedoslednim zalivanjem. Naše stabljike su se cepile zbog toga što ih nismo postavili na kapke dovoljno brzo u sezoni.

Napomene o uzgoju anemona

Reći ću to još jednom: mi smo obožavaoci postavljanja trake za kapanje i spremanja za rad. Anemone ne vole vodu iznad glave i zaista vole da dugo piju vodu nego u malim gutljajima. Anemone takođe mogu koristiti dodatno pojačanje, preporučuje se redovno hranjenje željenim đubrivom. Povezali smo naša željena đubriva za vas na kraju ovog posta.

Anemone imaju naviku da ne izgledaju kao da se mnogo dešava i onda bum! Cveće! Uz odgovarajuću zaštitu, vodu i hranjenje, oni bi trebali srećno da proizvode za vas.

Berba i njega posle berbe

Bilo je to brzo i veselo vreme pokrivanja, a zatim otkrivanja ovih beba, ali konačno prve stabljike, bre! Sada možete primetiti da su prve ili dve proizvedene anemone na kraćoj strani. U redu je, ništa nije u redu, to je samo njihov obrazac.

Anemone je najbolje brati rano ujutru pre nego što se pupoljci potpuno otvore iz nekoliko razloga. Prvo očigledno: pupoljci su zatvoreni, što će ublažiti slučajne modrice na njihovim delikatnim laticama. Drugi, kao i kod većine cveća, oni su lepo hidratisani i srećni od svih ugljenih hidrata koji su obezbeđeni tokom prohladne noći.

Faza žetve

Anemone ipak imaju čudnu osobinu: moraju da dostignu određenu količinu zrelosti na biljci pre berbe. Nije tako lako kao u fazi pupoljka, ali ćete brzo shvatiti njihove neobične karakteristike. Ako se beru prerano, cvetovi i stabljika će samo pasti i neće se otvoriti. Postoji nekoliko načina za određivanje kada su anemone spremne za berbu. Prvi način je da dozvolite da se cvetovi anemone otvore i zatvore jedan do tri dana pre berbe. Za mene, ja ne pratim navike anemona za spavanje. Ovde koristim drugi način da odredim. Anemone su lepršave i imaju „ogrlicu“. „Ogrlica“ je list koji se spušta na deo stabljike između cvetne glavice i glavne stabljike. Želite da ovaj mali komad stabljike između cvetne glave i „ogrlice“ bude najmanje 1/4”. Što je stabljika duža, to je cvet stariji. Tipično, dužina stabljike oko jednog inča ili preko cveta više nije u prednosti da vaši kupci uživaju u dužem veku vaze, ali se i dalje može koristiti za rad na događajima.

Berba stabljika

Stvarna berba anemona je prilično jednostavna, poželećete da isečete stabljiku do zemlje. Obično spajamo anemone u snopove od deset stabljika. Pazite da ne budete previše agresivni sa gumenom trakom gde izazivate pucanje.

Nega posle žetve

Anemone nisu previše izbirljive kada je u pitanju nega nakon žetve. Najveći korak je imati čistu kantu sa svežom vodom. Imamo bunarsku vodu tako da svu vodu za cveće tretiramo Chrisal-ovom CVBN tabletom kako bismo pomogli u borbi protiv rasta bakterija. Kod anemona, ne želite da čupate stabljike potpuno uronjene u vodu, što će uzrokovati da stabljike postanu grube i kašaste. Umesto toga, imajte oko dva do tri inča vode u kanti i dodajte još vode po potrebi.

Otkrili smo da anemone najbolje rade kada se drže u hladnjaku na trideset osam do četrdeset stepeni Farenhajta. Držimo ih u hladnjaku dva do pet dana u vodi. Kada stavljate anemone u hladnjak, samo se uverite da nema vlage na cvetnim glavicama kako ne bi porumenele. Anemone su takođe osetljive na etilen, imajte to na umu kada čuvate cveće. Ako nemate hladnjak, držite anemone u hladnoj tamnoj prostoriji da se hidriraju prvih dvanaest do dvadeset četiri sata, a zatim ih pomerite.

Vazni život

Anemone imaju odličan vek trajanja u vazi oko pet do sedam dana kada se tretiraju komercijalnom hranom za cveće.

Anemone u dizajnerskom radu

Anemone su lepe i plodne, apsolutna poslastica za vaše pretplatničke članove u mešovitom buketu ili zapanjujuće u buketu neveste. Anemone se može koristiti kao fokalni cvet ili kao komponenta diska. Smatram da se anemone i ranunculus tako dobro igraju u dizajnu naših venčanja u kasno proleće.

Anemone najbolje uspevaju kada se drže u izvoru vode. Nije cvet koji se preporučuje za nosive uređaje, iako zahvaljujući Pinterestu dobijamo tone zahteva! Između neurednog polena i delikatne prirode njihovih latica, samo kažem ne kada se to traži, iako su drugi uspeli da imaju anemone u nosivim uređajima. Anemone su jedno od najtraženijih cveća koje dobijamo od nevesta, odmah iza dalija! Naročito bele sa crnim sredinama, zaista ne postoji cvet sličan njima.

Kada koristite anemone u dizajnerskom radu, one mogu biti malo smrdljive ako je cveće previše hladno… ostaje zatvoreno! Pre nego što dizajnirate sa njima, izvadite ih iz hladnjaka da se malo zagreju ako vam to predstavlja problem.

Anemone su jedno od prvih cveća koje smo ikada uzgajali i ubrali. Oni zahtevaju dodatni napor unapred, ali su jedno od naših manje izbirljivih cvetova proleća. Svake sezone nastavljaju da nas osvajaju dobijanjem više prostora u baštenskim krevetima.

Nadamo se da ćete i vi napraviti malo mesta za ove dragocene lepotice.