Zašto je svaki rodjendan poseban i zaslužuje da ga tretiramo kao prekretnicu

Godišnjica vašeg rođenja dolazi samo jednom godišnje i važno je da je tretirate kao jedinstvenu priliku. Od pobedničkih ideja za poklone do predloga za poruke na čestitkama, „Prenovljeni rođendani“ pruža savete koji će vam pomoći da ostvarite rođendanske želje voljene osobe. Rođendani su prilika za proslavu, sećanje na protekle godine i ono što dolazi i povezivanje sa prijateljima. Učinite svoj rođendan važnim pomoću ovih stručnih saveta.

Svake godine svi imamo poseban dan kada nas obasipaju poklonima, dobrim željama, čestitkama i objavama na društvenim mrežama. Deca se raduju svojim rođendanima i svim poklonima, igricama i kolačima koji dolaze uz to. Za odrasle, pompa rođendana ponekad se smanjuje kako život postaje zauzet. Ali dan nije ništa manje poseban.
oglas za Tribute video

I deca i odrasli uživaju u dobrom provodu, a to posebno važi za rođendane. Rođendani, bilo da su vaši ili nečiji, odličan su razlog za zabavu, zabavu, druženje i uspomene.

„Vaš rođendan je proslava samo zato što ste rođeni“, kaže dr Pauline Vallin, psiholog iz Camp Hilla u Pensilvaniji. „Ne morate ništa da radite da biste to zaradili, i niko vam to ne može oduzeti.

Svaka godišnjica vašeg rođenja obeležava jedinstveni trenutak u vremenu — dan kada ste došli na svet — i podseća vas da vam je data još jedna godina ovog divnog dara života. Samo to je razlog da ga tretiramo kao radosnu priliku.

Iako nas rođendani povezuju sa prošlošću, oni takođe mogu poslužiti kao vremenski orijentiri. Ovi trenuci nam pomažu da idemo napred tako što nas ohrabruju da počnemo iznova i preduzmemo akciju ka budućim ciljevima i težnjama. Umesto da se radi o brojevima, rođendani se odnose na život i stalno obnavljanje, i svaki od njih treba slaviti sa žustrom.

„Činjenica je da je svaki rođendan poseban, bez obzira da li rođendanski dečak ili devojčica puni 8 ili 80 godina“, kaže Jim McCann, osnivač i izvršni predsednik mojacvecara.com. „Rođendani su prilika da se povežemo sa ljudima u našim životima i razmislimo o dostignućima, učenjima i uspomenama.
Staranje = postajanje bolje

Naravno, rođendan znači da ste još godinu dana stariji – ali to je još više razloga za slavlje. Imate još jednu godinu proživljenog iskustva na zaslugu, a sa njom dolazi dodatna mudrost, učenje i lični rast.

U stvari, proslava još jedne godine može pomoći u promovisanju zdravog stava prema starenju. „U nekim kulturama, kao što su grčka, indijanska i nekoliko u Aziji, stariji ljudi se smatraju mudrima i kojima se odaje veliko poštovanje, tako da ovo može biti dobar aspekt na koji treba da se fokusiramo kako starimo“, kaže dr Valin.
fotografija zašto je svaki rođendan poseban: prijatelji slave 60. rođendan

Proslave rođendana i priznanja takođe mogu promovisati mentalno zdravlje i emocionalno blagostanje. „Dobar je trenutak kada neko odvoji vreme da prepozna vaš rođendan“, kaže Debora Krou, izvršni i poslovni trener iz Londona, Ontario. „Ko ne voli da bude prepoznat u svom specijalnom danu od 365?“

Kod dece rođendani mogu biti dobri za izgradnju samopoštovanja. „Rođendani su fokusirani na pojedinca, što može učiniti da se dete oseća posebnim“, kaže dr Valin. „A kao odrasla osoba, srećna sećanja na proslave rođendana iz detinjstva mogu biti dobra za vaše mentalno zdravlje.

Evo pet načina da se pobrinete da svaki rođendan tretirate kao prekretnicu koja zaslužuje da bude.
1. Odvojite vreme da razmislite o protekloj godini

Iskoristite rođendan kao vreme za pregled života dobitnika. Osvrnite se na ono što su postigli od svog poslednjeg rođendana, na prepreke koje su prevazišli i gde se nadaju da će biti kada im se sledeći rođendan prođe.

Zabeležite svoje misli u pismu ili ih izrazite na zabavi ili telefonskim pozivom. „Imate moć da utičete na to kako se neko oseća“, kaže McCann. „Podignite telefon, pošaljite SMS ili podelite uspomene i recite im koliko mislite na njih na njihov poseban dan.
2. Pokažite zahvalnost vraćanjem

Rođendani mogu biti odlično vreme za razmišljanje o mnogim blagoslovima u našim životima i na čemu smo zahvalni. Ako vam se bliži rođendan, iskoristite to kao priliku da vratite, kao što je traženje donacija vašoj omiljenoj dobrotvornoj organizaciji umesto poklona. Ovo je nešto što je i sama dr Vallin uradila. Ako se bliži rođendan prijatelja, raspitajte se o omiljenoj dobrotvornoj organizaciji kojoj možete da doprinesete.
3. Proslavite na način koji vam odgovara
fotografija zašto je svaki rođendan poseban: rezanje torte na rođendanskoj zabavi

Kako god odlučite da proslavite, učinite to na način koji ih čini srećnim. Ako veliki, sveobuhvatni udar nije njihova stvar, možete da obeležite tu priliku na tiši, skromniji način. „Kažem ljudima da se usredsrede na to da dan učine prijatnim za sebe“, kaže dr Valin. „Jednostavna zadovoljstva poput kupovine cveća ili biljaka su laka za obavljanje i ne zahtevaju mnogo priprema.
4. Zapamtite drugima na rođendan

Koliko god da je lepo da se naši rođendani pamte, još je bolje setiti se nekog drugog na njegov rođendan – čak i ako im to samo kaže (ili peva) srećan rođendan. „To je veoma mali trud koji se obično veoma ceni, a takođe je i dobar način da ostanete u kontaktu sa ljudima koje ne viđate ili sa kojima ne razgovarate često“, kaže dr Valin.
5. Dajte poklon

Pokloni su divna dodatna prednost za rođendan. Bilo da poklanjate prijatelju, članu porodice, zaposlenom, kolegi ili čak sebi, evo pet ideja za poklone koje ćete inspirisati i oduševiti.