Cool cvetna sujeverja iz celog sveta

Da li ste se ikada zapitali o značenju i simbolici poklona koji ste poslali? Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da oko cveća postoji mnoštvo značenja i sujeverja. U kulturama širom sveta, od viktorijanske Engleske do tradicionalnog Japana, cveće je predstavljalo način komunikacije sa akcijama. U stvari, govorilo se da u viktorijanskoj Engleskoj postoje dve stvari u skoro svakom domu: Biblija i rečnik cvetnih značenja i simbolike.

Postoji savršen cvet za svaku priliku, a na vama je da izaberete najbolji. Ako pokušavate da se nekome romantično udvarate, možda biste želeli da se uverite da buket koji odaberete simbolizuje romansu i da nije „aranžman za čestitke“ ili „buket postanite bolji uskoro“.

Upoznavanje sa popularnim cvetnim sujeverja je najbolji način da kažete tačno ono što pokušavate da kažete. Čitajte dalje i naći ćete nekoliko saveta kako da iskoristite simboliku cveća kako biste zaista istakli svoj cvetni poklon. Ako tražite jedinstveni sezonski buket za jesen, mi smo za vas.

Pregled sadržaja
Moć cvetnog simbolizma

Cveće širom sveta se koristi za komunikaciju stotinama godina.
Ruže su bile toliko poštovane u 17. veku da su korišćene kao zakonsko sredstvo plaćanja. U 19. veku, u viktorijanskim domovima su gotovo uvek bile dostupne dve knjige: Biblija i rečnik cveća. Davanje pogrešnog cveta komšiji može imati tako dramatične posledice kao što je prekid prijateljstva i uništavanje reputacije.

Pošto je cveće bilo tako jedinstven oblik komunikacije, sa suptilnim nijansama koje su činile sastavni deo kulture, ono je takođe postalo ključni fokus u književnosti, umetnosti i fotografiji u vekovima koji su usledili. Danas se cveće širom sveta koristi za proslavu, komemoraciju, utehu i još uvek prenosi razne životne događaje od rođenja do smrti i svega između.
Cvetna sujeverja koja verovatno nikada ranije niste čuli
Neka vam šanse uvek budu u korist.

Neki koji slede cvetna sujeverja imaju ozbiljna numerološka uverenja. Prema mnogim kulturama, buket sa parnim brojem cveća simbolizuje smrt – pa iako desetak cvetova ne bi bilo tako sjajno za venčanje, oni su savršen izbor za obeležavanje sećanja na one koji su prešli na drugu stranu.
Veštica, veštica, ona je veštica!

Ako tražite zanimljiva sujeverja o cveću, ona o nevenima definitivno odgovaraju na račun. Nekada se za marigolde i anemone govorilo da štite čoveka od vradžbina i loše sreće. Neven su takođe poznati po svojim afrodizijačkim svojstvima i iz tog razloga se često uključuju u svadbene bukete.
Srećan broj 13

Mak je jedno od najomiljenijih cveća širom sveta, kako zbog svojih lekovitih svojstava, tako i zbog svoje žive boje. Poljoprivrednici gaje posebnu ljubav prema cvetu jer se nekada smatralo da donosi dobar rod i da pomaže ljudima da zaborave svoje brige. Ako dajete buket maka, trebalo bi da ima samo 13 stabljika, jer je bilo šta više ili manje očigledno loša sreća za primaoca.
Čestitam, devojka je!

Prema nekim cvetnim sujeverjama, trudnica koja jede krtole orhideja rodiće devojčicu. Ali ako njen muž pojede krtole orhideja, par će dočekati dečaka koji skače.
On me voli, voli me…ne

Dok su mnogi od nas provodili adolescentske dane čupajući latice cveća da bi utvrdili da li predmet naše naklonosti ima recipročne misli, neki cvetni simbolizam daje mračniji pogled. Mnogi veruju da ako držite ružu i jedna od njenih latica otpadne, neko koga volite će umreti u bliskoj budućnosti.
Zaboravi svetu vodicu, posadi ružu

Rimljani su duboko verovali u simboliku cveća. Dok su menjali svet i gradili svoje carstvo, takođe su gajili jedno od najpopularnijih cveća širom sveta. Zašto? Zato što su verovali da ruže mogu zaštititi preminule voljene od zla.
Predviđanje budućnosti pomoću maslačaka

Da li ste znali da se maslačak koristi za predviđanje budućnosti? Maslačak je u mističnim tradicijama povezan sa pogledom u budućnost. Rečeno je da kuvanje korena maslačka u čaju poboljšava proricanje i sposobnost proročkog sanjanja. I nekoliko sujeverja oko latica maslačka lebdi okolo. Jedno verovanje kaže da maslačak može predvideti koliko ćete dece imati. Oduvaj glavicu semena maslačka u vetar u jednom dahu. Koliko će semena ostati, toliko ćete imati dece. U drugoj verziji, ako oduvate seme u vetar, količina preostalog semena je koliko godina ćete morati da čekate da se venčate.
Ruže nisu samo za romantiku

Ruže se najčešće povezuju sa romantikom. Ali ponekad su ih smatrali moćnim cvećem za sreću. Sađenje grma ruža pored groba voljene osobe može zaštititi njihovu dušu od zlih duhova. Stavljanje listova ruže u vatru takođe može doneti sreću (kao što je bacanje prstohvata soli preko levog ramena).
Ima li farmera tamo? Posadite mak!

Mak je tradicionalno sađen u kukuruznim poljima kako bi se obezbedio veliki rod. Dodatna prednost je to što je cveće dodalo dašak boje kukuruznim poljima i napravilo neke divne slike.
Ne šaljite taj buket pre nastupa

Izvođači svih vrsta (od igrača bejzbola do pozorišnih glumaca) su uvek radili sa gomilom sujeverja. Ne bi trebalo da bude iznenađenje što je cveće uključeno u mnoge. Uopšteno se smatra lošom srećom da se izvođaču bilo koje vrste pokloni cveće pre nastupa. Zato sačuvajte buket.
Proverite taj cvetni rečnik pre nego što ga pošaljete bolesnoj voljenoj osobi

Da li ste znali da postoje neka teška sujeverja oko cveća i bolesti? Za kombinaciju crvenog i belog cveća se govorilo da donosi nesreću, pa čak i smrt(!) ako se pošalje bolesnoj osobi. Dakle, ako se osećate čak i malo sujeverno, izbegavajte tu kombinaciju boja! Takođe, ako je cvetni aranžman poslat u bolnicu kada se primalac oporavi, ne treba da nosi taj buket kući. Umesto toga, poklonite im svež buket da im poželite dobrodošlicu kući.
Kako bi bilo sa malo sreće

U Feng Shui-u, drevnoj kineskoj praksi uređenja životnih i radnih prostora kako bi se stvorili uravnoteženi i harmonični uslovi, orhideje cimbidijum pomažu da se donese sreća i prosperitet u živote ljudi koji tamo žive ili rade. Takođe u Feng Shui-u, svaka biljka sa okruglim listovima privlači sreću, pa imajte to na umu kada naručite biljke za isporuku. U Japanu su zlatne hrizanteme moćan simbol sreće i prosperiteta. I, kao što ime govori, kaže se da srećne biljke bambusa donose bogatstvo i sreću u vaš život.

Tražite savršeni MojaCvecara za prenošenje vaše poruke? Počnite tako što ćete odlučiti šta želite da kažete primaocu i izaberite cveće koje suptilno deli tu poruku. Niste sigurni koje cveće odgovara računu? Kupujte sa MojaCvecara povremeno da biste pronašli savršenu isporuku cvetnih aranžmana za vaše potrebe.