Intrigantni svet njegovog cvetnog simbolizma

Cvet kamas, takođe poznat kao divlji zumbul ili kamasija, dugo je bio suštinski izvor hrane za autohtone Severne Amerikance. Danas su ove biljke cenjene i zbog svoje ukrasne i simbolične vrednosti. Poklon camasa šalje poruku ponosa i snage. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju Camas cveta na jeziku cveća.

Značenje, tipovi, upotreba i saveti za uzgoj Camas cveća

Značenje i simbolika Camas cveća
Upotreba i prednosti Camasa
Značenje i simbolika Camas cveća

Kamas cvet nosi pozitivno simboličko značenje vezano za snagu, svest i ponos. Poklon cvetova kamisa može poslati poruku koja kaže: „Ponosan sam na tebe“ ili „budi ponosan na sebe“. Takođe možete da pošaljete poklon camas cveća da biste nekome dali do znanja da vidite i cenite njega i njihovu snagu.

Za starosedeoce Severne Amerike, cveće je igralo mnoge važne kulturne uloge. Na primer, naziv C. kuamash potiče od reči Nez Perce kem’es , koja se odnosi na lukovicu cveta kamas i znači „slatko“.

Mnogi su koristili pečene ili kuvane lukovice kao izvor hrane. Na prelazu iz 19. veka, istraživač Meriveder Luis posvetio je 1.500 reči kamas sijalici, koju je obezbedilo pleme Nez Perse i spaslo njegovu ekspediciju od gladi.

U Kanadi su plemena prvih naroda takođe koristila biljke za razmenu za drugu robu. Područje Viktorije, BC, prvobitno se zvalo Camosun , ili „mesto za okupljanje Kamasa“.

Za neka plemena, kao što je Nez Perce, camas sijalice se smatraju svetim i poklonom od tvorca. Neka plemena su svoje kalendare i migracije usredsredila oko žetve kamasa. Značaj biljaka obeležen je umetničkim delima kao što je skulptura umetnice Prvih nacija Carolin Memnook , predstavljena u oblasti unutrašnje luke Viktorije.

Upotreba i prednosti Camasa

Značenje i simbolika Camas cveća
Plemena širom Severne Amerike su kultivisala i oslanjala se na camas sijalice kao osnovni izvor hrane. Na primer, u današnjem Oregonu , narodi Paiute, Chinookans, Kalapuians i Plateau ubrali su lukovice u proleće i rano leto.

Žene su koristile posebne štapove i rogove za kopanje lukovica. Kame bi se zatim pekle, mlele u prah, kuvale ili kuvale na krevetu od vrelog kamenja dva dana.

Sirove kame sadrže inulin, nesvarljivu supstancu . Kuvanje lukovica ih čini jestivim i daje sladak ukus . Lukovice su se mogle kuvati u slatki sirup, koristiti za aromatiziranje druge hrane ili mlevene u brašno za pravljenje kolača koji su hranili ljude preko zime.

Nekada su veliki delovi zemlje bili prekriveni kamama. Domorodna populacija je i brala i uzgajala lukovice. Nakon kolonizacije, kamas polja su skoro nestala.

Danas neka plemena i dalje koriste kame kao dobar izvor. Ali biljke su uglavnom cenjene zbog svoje ukrasne vrednosti. Lukovice se takođe koriste u projektima obnove životne sredine u prerijama, močvarama i savanama.

Okončanje
Cvet kamas je dugo bio važan izvor hrane za starosedeoce Severne Amerike. Plavo, ljubičasto i belo cveće su takođe cenjene zbog svoje ukrasne vrednosti u pejzažu i predstavljaju prelep dodatak cvetnim poklonima. Na jeziku cveća, poklon kamas cveća šalje poruku povezanu sa ponosom, snagom i priznanjem. Ove višegodišnje biljke nisu samo ljupke i korisne; takođe ih je lako uzgajati.