Kako napraviti terarijum

Sukulenti imaju više od trenutka; oni se pokazuju kao jedan od trendova u dizajnu enterijera sa izdržljivošću. Ako ste opsednuti ovim biljkama veličine litre kao i mi, zašto onda ne biste pokazali svoje sukulente na najbolji način u elegantnom terarijumu? Povratak iz 1970-ih, terarijum je zaista ponovo u modi. Ove male bašte na stolu ne samo da je lako napraviti (i brinuti o njima), već su i odličan način da se u dom unese osećaj sjajnog na otvorenom.


ŠTA JE TERARIJUM?

Terarijum je zatvoreno okruženje za biljke. Zamislite to kao minijaturni staklenik. Većina terarijuma je napravljena od stakla ili drugog providnog materijala i ili je potpuno zatvorena ili ima mali otvor.
ŠTA MI TREBA DA NAPRAVIM TERARIJUM?

Da biste napravili terarijum biće vam potrebno:

Odgovarajući kontejner – možete koristiti bilo šta, od reciklirane tegle za kafu do posude za zlatnu ribicu ili vaze. Najbolje je da izaberete kontejner sa dovoljno širokim otvorom da primi širinu vaše ruke tako da možete lako da postavljate i pomerate materijale po potrebi. Staklo ili plastika su u redu, ali izbegavajte bilo šta u boji jer to može usporiti rast vaših biljaka. Volimo terarijume u geometrijskom stilu koji su trenutno veoma popularni.
Malo kamenje ili šljunak – ovo kamenje deluje kao drenažni sistem kako bi se osiguralo da višak vode ne zasiti tlo i prouzrokuje truljenje vaših biljaka.
Aktivni ugalj – dostupan u većini dobrih baštenskih centara, ovo je apsolutno neophodan sastojak, posebno za zatvorene terarijume, jer se bori protiv rasta bakterija i protiv svih neprijatnih mirisa.
Zemlja za saksije – bilo koja vrsta bi trebalo da bude dobra, ali ako koristite specijalne biljke kao što su kaktusi ili biljke mesožderke, možda ćete želeti da izaberete posebnu mešavinu.
Izbor biljaka – to ne bi bio terarijum bez malo zelenila. U nastavku pogledajte naše preporuke biljaka koje su pogodne za terarijum.
Mahovina ili ukrasni šljunak – za pokrivanje gornjeg sloja zemlje. Izaberite šta god želite.

KOJE BILJKE SU POGODNE ZA TERARIJUM?

Nisu sve kućne biljke pogodne za terarijum. Najbolje su biljke sporog rasta koje vole visoku vlažnost. Evo našeg vodiča za najbolje biljke za vaš terarijum:

Sukulenti, uključujući kaktuse, su idealni jer uglavnom uspevaju u okruženjima sa visokim osvetljenjem i niskom vlagom.
Biljke mesožderke kao što su venerine zamke za mušice, biljke vrča i biljke rose čine zanimljiv dodatak.
Biljke kao što je Tilandsia će prilično srećno uspevati u otvorenom terarijumu gde imaju konstantan dovod vazduha.
Paprati kao što je biljka šareni pauk uživaju u vlažnoj mešavini za saksije i visokoj vlažnosti koja se nalazi u terarijumu.
Biljke morske zvezde narastu do maksimalno 6 inča, što ih čini idealnim za male terarijume.
Trave kao što je Minimus Aureus su savršene za terarijume i zahtevaju vrlo malo održavanja.

Najbolji savet: Kada birate biljke za svoj terarijum, držite sukulente i kaktuse zajedno, a paprati i tropske biljke zajedno, jer im je potrebna različita količina vode i zemlje.

KAKO NAPRAVITI TERARIJUM

Terarijumi se tako lako prave. Pratite naš vodič korak po korak o tome kako da napravite terarijum u nastavku ili pogledajte naš video koji je jednostavan za praćenje.

Pronađite odgovarajući kontejner i dobro ga očistite.
Stavite šaku kamenja u podnožje kontejnera da napravite sloj dubok oko 1-2 inča.
Dodajte veliku količinu aktivnog uglja.
Napunite aktivni ugalj slojem dobrog kvaliteta zemlje.
Iskopajte rupu u tlu za svoje biljke i dodajte ih jednu po jednu, postavljajući više biljke pozadi.
Pokrijte bilo koju izloženu zemlju slojem mahovine ili ukrasnog kamenja, šta god želite.

TOP SAVETI:

Izložite svoj terarijum na sunčanom mestu van direktne svetlosti
Zamagljivanje svake 2-3 nedelje pazeći da ne prelite vodu

KAKO DA SE NEGA ZA TERARIJUM

Terarijumi se samohrane, tako da zahtevaju vrlo malo održavanja. Ako pravilno shvatite eko-sistem, terarijumi mogu trajati nekoliko godina. Pratite ove savete za negu terarijuma.
Postavite svoj terarijum na sunčano mesto, ali van direktne sunčeve svetlosti
Otvoreni terarijum lagano napržite vodom svakih 3-6 nedelja. Vodite računa da ne preterate vodu. Terarijumi ne vole da budu previše vlažni.
Ako imate zatvoren terarijum, možda ćete želeti da s vremena na vreme uklonite poklopac da biste pustili svež vazduh.