Donesite Dan zahvalnosti kući

Dan zahvalnosti je pred vratima. To je suštinski državni praznik, pun svečanosti, zajedništva i mnogih delicija koje nećete naći u britanskoj knjizi recepata. Pa kako Amerikanci sa ove strane bare slave Dan zahvalnosti? Zamolili smo putničku blogerku Džuli Falkoner – Kalifornijku koja živi u Londonu – da nam kaže kako proslavlja praznike u svojoj usvojenoj zemlji.

Pre dvanaest godina Džuli se oprostila od San Franciska (i od neispunjenog posla u finansijama) da bi nastavila novi život u Londonu. U prestonici je nameravala da ostane samo dve godine, ali se zaljubila u grad, pronalazeći neočekivane avanture i lepotu na njegovim istorijskim ulicama. Iako ponekad još uvek čezne za zlatnim brdima Kalifornije, Džuli nam je rekla da nikada ne požali što je izabrala avanturu umesto devet do pet. U Velikoj Britaniji je pokrenula svoj sada nadaleko cenjeni putnički blog A Ladi in London i grad se pokazao kao savršena baza za istraživanje ostatka sveta, njena prava životna strast.

Kako slavite Dan zahvalnosti u Americi?

Kod kuće u Kaliforniji, uvek sam slavio Dan zahvalnosti sa porodicom i prijateljima. Imali bismo mnogo rođaka u našoj kući i uživali u velikoj večeri na bazi švedskog stola sa ćurkom, nadevom, sosom od brusnice i svim ukrasima. Moja omiljena hrana za Dan zahvalnosti mora biti pita od bundeve, tako da sam uvek pokušavao da ostavim dodatni prostor za to na kraju.

Takođe smo imali tradiciju da idemo oko stola i kažemo na čemu smo zahvalni. Bilo da je to dobro zdravlje ili okruženi porodicom, bilo je lepo izraziti zahvalnost sa nama bliskim ljudima.

Donesite Dan zahvalnosti kući

Šta za vas znači Dan zahvalnosti?

Za mene je Dan zahvalnosti hrana i zajedništvo. Obrok je centralni deo Dana zahvalnosti i uvek je bio važna tradicija za mene. Čak i kada putujem na Dan zahvalnosti, pokušavam da imam obrok koji donekle podseća na gozbu uz koju sam odrastao (iako je jedne godine na kraju bila krila bivola i pinja kolada u restoranu u Nici!).

Zajedništvo je takođe važno. Nekada sam uvek slavio sa porodicom, ali sada kada sam u inostranstvu imam večeru za Dan zahvalnosti sa prijateljima. „Dan prijatelja“ je veoma zabavan, a druženje sa drugim iseljenicima i radoznalim Britancima je uvek odlično vreme.

Koje su vaše tradicije za Dan zahvalnosti?

Moje tradicije za Dan zahvalnosti uglavnom se vrte oko hrane! Pomagao sam u seckanju povrća dok sam odrastao, a diplomirao sam na pečenje pite od bundeve kada sam postao dovoljno star da mi se može poveriti pećnica. Sada kada sam u inostranstvu, obično pravim jelo da podelim sa prijateljima kada se nađemo na večeri za Dan zahvalnosti. Pošto je trpezarijski sto toliko žarište proslava, uvek se trudim da izgleda lepo; pomislite na vaze od bundeve, prelepo cveće za Dan zahvalnosti i treperavu svetlost sveća!

Osim hrane, moji rođaci i ja smo igrali američki fudbal na Dan zahvalnosti kada smo odrastali. Otišli ​​bismo do obližnjeg terena i dali sve od sebe da dodamo, uhvatimo u koštac i postignemo tačdaun pre nego što krenemo kući na veliki obrok.

Omiljena uspomena na Dan zahvalnosti?

Moje omiljeno sećanje na Dan zahvalnosti bilo je kada sam bio veoma mlad i kada se cela moja šira porodica okupljala u domu mog detinjstva. Morali smo da sastavimo tri stola i očistimo sav nameštaj iz naše dnevne sobe da bismo svi stali, ali vredelo je da budemo okruženi tetkama, ujacima i rođacima na jedan dan.

Moji rođaci i ja smo obukli kostime i zabavili porodicu predstavom, a sećam se da sam se vratio po treću porciju pite od bundeve.

Donesite Dan zahvalnosti kući

Kako slavite Dan zahvalnosti kao Amerikanac u Velikoj Britaniji?

Okupljam se sa prijateljima na večeri za Dan zahvalnosti u Velikoj Britaniji. Nekih godina je domaćin ja, drugih godina neko drugi. Pošto Dan zahvalnosti uvek pada u četvrtak, ljudi ga obično organizuju u petak ili subotu. Nekoliko godina imam više prijatelja koji organizuju večere tokom nedelje. Jedne godine sam otišao na četiri večere za Dan zahvalnosti, što je značilo da sam pojeo mnogo hrane!

Ove godine sam zahvalan za mnogo stvari. Bio sam hospitalizovan tokom leta, tako da sam posebno zahvalan na svom zdravlju. Ovo je takođe bila sjajna godina za moj blog, tako da sam zahvalan što je moj posao dobro prošao. A sada kada je Dan zahvalnosti, zahvalan sam što imam prijatelje u Londonu da proslavimo i jedem pitu od bundeve.