Vodič za Dan baka i deda

Većina nas slavi Dan majki i Dan očeva, ali šta je sa Danom baka i deka? Da li treba da slavimo i stariju generaciju?

Mislimo da – apsolutno! Na kraju krajeva, godinama su nas razmazili, tako da je sada njihov red.

Samo pomisli o tome. Bake i deke obogaćuju naše živote na mnogo načina, bilo da je to deljenje mudrosti i dragocenih uspomena ili pružanje praktičnije pomoći – kao što je briga o unucima (hvala na besplatnim uslugama čuvanja dece!).

Stoga smo ove godine mislili da ćemo pomoći da se proslave dovedu u red, sa vodičem za Dan baka i deka koji sve što treba da znate. Bilo da tražite poklone za bake i deke ili ideje za proslavu Dana baka i deka, imamo sve što vam je potrebno da ispunite njihov dan ljubavlju.

Kada je Dan baka i deka 2020?

U Velikoj Britaniji Dan baka i deda se obično slavi prve nedelje oktobra, ove godine, što je nedelja 4. oktobar.

Kakva je istorija Dana baka i deda?

Zavisi koga pitaš! Mnogi izvori kažu da je stvoren u SAD 1973. godine, a uveo ga je u Velikoj Britaniji dobrotvorna organizacija Age Concern 1990. godine.

Prema Gransnetu, njen tvorac u Americi – Marian McKuade – kreirao je dan nakon što je shvatio koliko malo štićenika u staračkim domovima ima posetioce. Sada je to postala proslava širom sveta, dajući ljudima širom sveta priliku da slave starije generacije.

Vodič za Dan baka i deda

Ideje za proslavu Dana baka i deka 2020

Za mnoge od nas Dan baka i deda bi ove godine mogao izgledati malo drugačije. S obzirom da su okupljanja ograničena, a socijalno distanciranje i dalje veoma važno, zagrljaji i velika druženja nisu u planu. Ali, nije sve izgubljeno! Još uvek postoji mnogo načina da ovaj Dan baka i deda učinite posebnim. Evo samo nekoliko ideja.

Izrada ili pečenje zajedno

Ako imate prostora (i dovoljno sredstva za dezinfekciju ruku!) za obavljanje društveno distanciranih aktivnosti u zatvorenom prostoru, izrada ili pečenje su odlični za uključivanje članova porodice svih uzrasta. Bake i dede mogu da pomognu sa mukotrpnim pečenjem (a možda čak i prenesu recept ili dva), dok unuci mogu da se bave veoma važnim poslovima – poput lizanja kašika!

Ide u šetnju

Iako bi vreme moglo postati malo hladnije, ako su svi prikladno umotani u jesenju šetnju je dobar način da se porodica okupi dok ostane na društvenoj distanci. Takođe pomaže svima da se malo vežbaju i daje mlađim članovima porodice priliku da sagore malo energije. Ako hodanje nije svačija šolja čaja, pokušajte da dodate fokus – na primer na prirodu (koliko vrsta ptica možete da uočite? Ili vrste cveća?) ili igre poput „Špijuniram“.

Deljenje uspomena

Dan baka i deka je odličan izgovor da se osvrnemo unazad i podelimo srećne uspomene. To je takođe prilika da saznate više o starijim članovima porodice: koja su neka od njihovih omiljenih uspomena iz detinjstva? Kako su se osećali kada su postali baka i deda? Da li imaju neke smešne porodične priče da podele?

Ili nešto od gore navedenog preko videa ili telefona!

Ako ne možete lično da posetite baku i dedu, mnoge od ovih aktivnosti mogu se obaviti uz pomoć magije tehnologije. Ako stariji članovi porodice dobro poznaju tehniku, možete čak i da pokušate da pečete zajedno preko video poziva, ili da to učinite kao čas pečenja.

Sve je u tome da pokažete bakama i dekama u vašem životu koliko su posebni – bilo kroz aktivnost ili jednostavno kontaktiranjem.

Pošaljite cveće za Dan baka i deda

Ako želite da napravite veliku pometnju oko svojih baka i deda iz daleka (ili zahvalite roditeljima za sve vreme provedeno u brizi o mališanima), onda je dostava cveća iznenađenja upravo ono što vam treba. Naše cveće ručno izrađuju lokalni zanatlijski cvećari koristeći najsvežije cveće koje je dostupno na dan (jer zaista posebne bake i dede zaslužuju posebno posebno cveće).

Izbor cveća za Dan baka i deda

Možda smo malo pristrasni, ali mislimo da je cveće jedan od najboljih poklona za Dan baka i deda – ono donosi toliko lepote i radosti u dom. Pitanje je samo koje cvetove izabrati?

Prema floriografiji (ili „jeziku cveća“) svaki cvet simbolizuje nešto, pa smo uradili mali domaći zadatak da pronađemo cvetove čije značenje je baš za Dan baka i deka.

Akcije

Mek, lep cvet koji simbolizuje trajnu lepotu, srećan život i veze naklonosti. Idealno za proslavu trajne porodične veze.

Pink Roses

Označavajući zahvalnost, uvažavanje i divljenje, nežno rumenilo ružičastih ruža pokazaće vašu zahvalnost za sve što rade bake i deke.

Hrizanteme

Prepune lepote, hrizanteme simbolizuju optimizam, radost i dug život. Savršeno oživljavanje za Dan baka i deda u čudnim okolnostima.

Pink Hiacinths

Za deke i bake koji vole da se pridruže igrama sa unucima probajte sjajne ružičaste cvetove zumbula. Oni označavaju razigranost i radost.