Simbolika cveća Lisianthus istorija i značenje boja

Sa svojim širokim, delikatnim laticama i lepim bojama, cvetovi lisianthusa su neki od najlepših letnjih cvetova! I često ih predstavljamo u našim letnjim buketima cveća.

Ako vas zanima šta znače cvetovi lisianthusa, odakle potiču i šta njihove različite boje simbolizuju, onda ste na pravom mestu! Ovde smo da vam kažemo sve što treba da znate o divnom lisianthusu.


Šta znače cvetovi lisiantusa?

Poznato je da slatko i nežno cveće lisianthusa ima veoma meku i nežnu prirodu, ali ne dozvolite da vas to zavara! Ovo cveće iza sebe ima neka veoma moćna značenja kao što su uvažavanje, harizma, šarm, poverenje i zahvalnost. Dakle, ako želite da pokažete svoju zahvalnost za nekoga ili da se zahvalite, ili ako imate prijatelja koji je hrabar i otvoren, onda bi gomila cveća koja uključuje lisianthus bila savršen poklon!

Cveće lisianthusa takođe ima značenje doživotne veze između dvoje ljudi. Pravite od njih sjajno cveće koje možete koristiti kao poklone za godišnjicu, venčanje ili poklone i, naravno, u samom svadbenom buketu.

Odakle potiču cveće lisiantusa?

Kao donekle novi cvet na sceni, lisianthus ima kratku, ali zanimljivu istoriju. Prvobitno su potekli od divljeg cveća u Severnoj Americi. Zatim je postao rodom iz toplijih, južnoameričkih regiona poput Teksasa, kao i sunčanih mesta poput Meksika i Kariba. Pre nego što su bili poznati kao lisianthus, umesto toga su se u Teksasu, Nevadi, Nebraski i Koloradu zvali prerijski encijan ili njihovo naučno ime, eustoma. To je bilo zato što su bili poznati po tome što su rasli u pustinjskim koritima reka i prerijama.

U stvari, tek 1930-ih cvet lisianthus je dobio svoje novo ime i postao popularan. A to je poteklo iz Japana kada su japanski uzgajivači prešli prerijski encijan da bi stvorili cvet lisianthus koji svi danas poznajemo i volimo!

Kako je lisianthus dobio ime?

Verovatno se sada pitate kako je lisianthus dobio svoje novo ime? Pa, ime potiče od grčke reči za rastvaranje „liza“ i cvet „antos“. Dakle, lisianthus na grčkom u osnovi znači rastvaranje cveća. Ali, ako se uputite u Teksas, i dalje će ga zvati prerijski encijan ili teksaško zvonce.

Njegovo naučno ime, eustoma, takođe potiče iz starogrčkog jezika gde „eu“ znači lepa, a „stoma“ znači usta ili oblik sličan ustima.

Šta simbolizuju cvetovi lisianthusa različitih boja?

Cveće lisianthusa dolazi u svim različitim bojama da ulepša svaku sobu ili buket. I naravno, svaka boja ima svoje posebno značenje. Dakle, ako razmišljate da nekome kupite lisianthus, pobrinite se da dobijete prave za poruku koju pokušavate da pošaljete.

Pink lisianthus

– Ružičasti lisianthus je jedna od najčešćih dostupnih boja i iza sebe ima divno značenje romantike, ljubavi i naklonosti.

Vhite lisianthus

– Cveće belog liziantusa češće se koristi za svadbene dekoracije i bukete jer simbolizuje čistotu, duhovnost i doživotnu vezu.
Purple lisianthus

– Ljubičasti cvetovi lisianthus-a zaista daju dojam u svakoj prostoriji i simbolizuju lepotu, plemenitost i kraljevstvo.
Iellov lisianthus

– Cvetovi žutog lisianthusa su vedri i veseli i idealni za ulepšavanje doma, posebno jer imaju značenje radosti i pozitivne energije.
Zabavne činjenice o lisianthusu!

Želite da saznate još više o ovim lepim cvetovima? Evo nekoliko zabavnih činjenica!

– Lisianthus je rođeni cvet za Strelca.

– Pošto je ime malo teško izgovoriti, ponekad se skraćuju na „lizi“.

– Obično ih greše za ruže, lale i božure.
Poznati su i kao gorak cvet jer su imali veoma gorak ukus kada se koriste u medicini. Cveće liziantusa dolazi u pojedinačnim i dvostrukim oblicima, od kojih je duplo najpopularnije.

Pogledajte još cveća koje liči na ruže u našem čvorištu cvetova ruža.

Takođe, saznajte koje je naše omiljeno cveće za rano i kasno leto koje možete pronaći kada ste vani.