Alpska zvezda i njena kulturna tapiserija znacenja

Malo cveća iz malog dela Evrope i Azije univerzalno je poznato kao Edelveiss. Zahvaljujući svojoj istaknutoj upotrebi u popularnim medijima kao što je The Sound of Music, ovaj cvet je i danas poznat kao i pre nekoliko stotina godina. U ovom vodiču ću vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cvetova runolika, njihovoj bogatoj simbolici, istoriji i poreklu, pored najpopularnijih vrsta, upotreba i pogodnih prilika za poklone.

Značenje, simbolika i upotreba cveta runolika
Pregled sadržaja:
Simbolizam cveća runolika – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta runolika
Kulturni značaj cveća runolika

Prikladne prilike za poklone
Najčešća pitanja o cvetu runolika:
Simbolizam cveća runolika – ključni za poneti
Jedinstvene krznene latice i listovi Edelveiss-a nagoveštavaju njegovo romantično značenje, ali bela boja mu daje simboliku čistoće i nevinosti. Široko se koristi kao simbol grubog individualizma i istraživanja divljine zbog svog rasta na velikim nadmorskim visinama Alpa.

Etimološko značenje
Ime Edelveiss dolazi od nemačkih reči za plemenito, edel i belo, veiss. Za svoj latinski naziv, izraz Leontopodium je referenca na grčki izraz za lavlju šapu. Ovo je referenca na nejasnost listova i cvetnih latica ove biljke.

Značenje i simbolika cveta runolika

Za razliku od većine drugog cveća koje se uzgaja za uređenje, Edelveiss je dostupan samo u varijantama koje cvetaju belo. Kao popularan beli cvet, ovaj cvet u tradicionalnom jeziku cveća nosi simbolično značenje nevinosti, čistote i obnove, novog početka, saučešća ili želje za mirom, elegancijom, poštenjem i savršenstvom.

Kulturni značaj cveća runolika
Edelvajs je danas najpoznatiji po spominjanju u mjuziklu Zvuk muzike . Ipak, njegova simbolika otpora u toj filmskoj i scenskoj predstavi deo je duže tradicije. Simbolična upotreba runolika je široko rasprostranjena u celom njegovom izvornom području u Evropi. Od vojnih obeležja do venčanih dekoracija, ona nosi niz važnih značenja.

Najstarija simbolična upotreba ovog cveta je za krševitu lepotu Alpa i sličnih planinskih venaca. Obično su ga koristili kao znak časti planinari i avanturisti koji su istraživali najviše domete planina gde cveta cveće.

Neki od najranijih planinarskih klubova koristili su sliku cveta kao deo svog logotipa. Plemenitost, čistoća i snaga su simbolizovani u ovom cvetu.

Upotreba cveta u Austriji je često povezana sa romantičnom ljubavlju. To je zato što je austrijski car Franc Jozef I ubrao rumunski cvet za svoju ženu tokom šetnje sa njom.

Postoji uobičajena narodna priča širom Evrope o ljubavnicima koji putuju na velike udaljenosti da bi brali cveće za svoje ljubavnike kako bi dokazali svoju odanost. Ovo je jedno od najrasprostranjenijih značenja među evropskim zemljama u kojima je biljka izvorna.

Cveće runolika u književnosti i umetnosti

Simbolika Edelvajsa kao znaka avanturističke časti najbolje je prikazana u romanu Edelvajs Bertholda Auerbacha iz 1861. Međutim, roman je definitivno preuveličao retkost cveta, koji je zapravo donekle uobičajen na Alpima.

Poznata je i šou melodija nazvana po cvetu koji se pojavljuje u mjuziklu Zvuk muzike. To je pesma čežnje i nade u budućnost kojoj mnogi ljudi pridaju lični značaj. Cvet se često presuje i suši da bi se prodao kao suvenir, kako u Austriji tako iu drugim evropskim zemljama.

Prikladne prilike za poklone
Pogodne prilike za poklone za cveće runolika
Edelveiss se ne koristi široko kao sveže rezano cveće u buketima, ali se često daje kao poklon u sušenom obliku. Osušeni runolist je odličan za obeležavanje posete Alpima ili Austriji i Švajcarskoj.

Kao simboličan poklon, može takođe da inspiriše nečiju avanturističku stranu ili ukaže na vašu romantičnu privrženost. Čak su i pokloni sa temom Edelveiss pogodni za slanje jasne poruke o tome kako se osećate nekome.

Najčešća pitanja o cvetu runolika:
Šta je simbol runolika?
Cveće runolika se naširoko koristi kao simbol grubog individualizma i istraživanja divljine zbog svog rasta na velikim nadmorskim visinama Alpa.

Da li je rumun cvet Austrije?
Cvet runolika se smatra nacionalnim simbolom u susednoj Švajcarskoj, ali ima duboko simbolično značenje u Austriji, gde se smatra zaštićenim cvetom koji se ne sme brati.

Značenje cveta runolika – zamotavanje
Cvetovi runolika su vekovima inspirisali planinare i ljubitelje. Od belih latica nalik vuni do navike kratkog rasta, ovi delikatni cvetovi su lepi i bogati simboličkim značenjem. Razmislite o tome da ih učinite delom svoje bašte ako živite u pravoj klimi.