Cveće govori vizuelnim jezikom u svetu prirode, komunicirajući bojama i oblicima.

Cveće takođe ima značenja i konotacije koje smo osmislili za njih. Kao cvećar, možete da iskoristite ovu lepotu jer su ljudi danas postali posebno prijemčivi za vizuelni sadržaj. S obzirom na porast platformi kao što su Instagram i Snapchat, iskorištavanje ovog krajnjeg vremena za vizuelne sadržaje nije lako.

Kako to iskoristiti, pitate se? Kreiranjem vizuelnog sadržaja poput slika i video zapisa! Da biste to uradili, možete da podesite svoj prostor tako da bude savršen za fotografisanje. Danas ćemo razgovarati o tome kako da napravite savršeni „uradi sam“ cvetni foto studio u vašoj radnji, uz male troškove!

Fizički izgled Uradi sam foto studija

Prvo i najvažnije, najvažnija stvar koja nam je potrebna za naš „uradi sam“ foto studio je prostor. Trebalo bi da postoji poseban prostor oko vaše prodavnice za foto studio. Uzmite u obzir sledeće:

Prirodno osvetljenje

U fotografiji ništa nije bolje od prirodnog osvetljenja u smislu njegove cene i efikasnosti. Po mogućstvu, vaš foto studio treba da bude blizu velikog prozora, gde možete imati prirodno svetlo izvana veći deo dana. Ako je teško doći do prirodnog osvetljenja, ne brinite, jer će veštačko osvetljenje spasiti dan (pogledajte dole). Ali opet, ništa ne može pobediti prirodno osvetljenje, pa se potrudite da pronađete dobar prostor za ovo.

Ovo ne bi trebalo da bude veliki problem za cvećare; najveći pojedinačni aranžman koji ćete možda morati da slikate je venčanje ili sahrana. Međutim, vaš foto studio bi i dalje trebalo da bude prostran ne samo za proizvode već i za podešavanje vaše kamere. Ostavite dovoljno rastojanja između vaših proizvoda i kamere, kao i za vašu opremu za veštačko osvetljenje.

Nameštaj

Uglavnom će vam trebati samo sto (po mogućnosti kružni) ili stalak za bukete kada slikate. Sklopivi sto je koristan jer se može sklopiti i skloniti kada vam zatreba prostor. Održavanje stolice je takođe lako.

Pozadine

Ako slučajno imate beli zid u prostoru, onda vam verovatno nije potrebna nikakva druga pozadina – to je više nego dovoljno za osnovnu fotografiju. Ako želite da budete kreativniji sa svojim cvetnim snimcima, možete ručno slikati materijale poput drvene ploče ili platna da biste napravili teksturirane pozadine. Uz malo domišljatosti, trebalo bi da dobijete prilično pristojne pozadine sa tom metodom.

Nakon odabira vašeg prostora, bavićemo se osvetljenjem i načinom na koji njime manipulisati. Kao što je ranije rečeno, prirodno svetlo je daleko najjeftiniji i najisplativiji izvor svetlosti koji možete imati. Sa prirodnim svetlom, možete se snaći samo sa belom tkaninom ili kartonom kao difuzori svetlosti. Međutim, ako se ne može pomoći, možete koristiti veštačko osvetljenje.

Glavna prednost veštačkog svetla je vaša potpuna kontrola nad njima, ali kao fotografu cveća na pola radnog vremena, to vam možda neće mnogo značiti. U fotografiji postoje dve vrste veštačkog osvetljenja: kontinuirano i blic. Kontinuirani (ili konstantni) izvori svetlosti su slični prirodnom svetlu i trebalo bi da budu najrelevantniji tip veštačkog svetla za vas. Izvori svetlosti blica se mogu koristiti u veoma niskim situacijama, tako da možda nećete morati da ih odmah nabavite.

Iako veštačko osvetljenje zvuči kao da će propasti banku, uz malo kreativnosti obična stolna lampa može mnogo pomoći za vašu fotografiju cveća. Sve slične ili veće lampe mogu da rade i za vaše podešavanje.

Nakon što odlučite o podešavanju osvetljenja, trebalo bi da nabavite i modifikatore svetla u slučajevima kada vaše trenutno podešavanje daje loše rezultate. Neki osnovni modifikatori svetlosti su kišobrani, softboksovi i reflektori. U stvari, u ograničenim budžetima, mogli biste da prođete samo sa kišobranom i uradite svoj softbok tako što ćete stajaću lampu prekriti belom pamučnom ili svilenom tkaninom. Za reflektore, bilo koji materijal dovoljno beo i ravan bi trebalo da funkcioniše. Sada kada imamo svoj prostor, moramo ga postaviti kao foto studio. Kao kratko pravilo, trebalo bi da stavite svoje cveće ili proizvode blizu izvora svetlosti da biste dobili što je moguće više svetla. Imajući ovo na umu, dobra pozicija za početak je da sto bude postavljen okomito na vaš izvor svetlosti, ostavljajući svetlost okrenutu prema strani proizvoda. Nasuprot prozora i pored stola nalazi se vaš reflektor, koji pomaže u ravnomernoj distribuciji svetlosti u proizvodu. Postavite svoju pozadinu iza stola, a kameru ispred. Ovo bi trebalo da bude vaša osnovna postavka za većinu slučajeva.

Naravno, možete slobodno promeniti ovu postavku za određene scene sa kojima biste se mogli igrati. Ne ustručavajte se da dodate više objekata koliko vam odgovara, koliko vam studio dozvoljava.

Alati za fotografe cveća „uradi sam“.

Međutim, za sve namere i svrhe koje će pokrivati vaš studio, kamere za pametne telefone su zapravo dovoljno pristojne.

Sa današnjim tehnologijama fotoaparata, pametni telefoni mogu da isporuče slike na nivou DSLR-a sa malo ili bez muke. Naravno, namenske kamere će i dalje biti superiorne u odnosu na ove uređaje, ali za nekoga poput nas, fotografa početnika koji možda ne znaju mnogo o fotografiji, dobro oko za slike je sve što nam je potrebno sa našim pametnim telefonima da bi to funkcionisalo. Ne samo da je jeftino, već je i zgodno.

Ako zaista želite da uđete u namensku rutu kamere i sigurni ste u učenje trikova sa fotografijom, preporučujemo vam da nabavite kamere koje dozvoljavaju ručna podešavanja ekspozicije i otvora blende – većina kamera na tržištu bi trebalo da dozvoljava bar ovoliko.

Osim vaše kamere, jedan ključni alat koji će vam trebati je stativ. Bez obzira na to koji fotoaparat koristite, stabilnost je važna pri snimanju savršenog snimka. Trebalo bi da nabavite odgovarajući stativ koji će vam trebati za vaše podešavanje, ovo se ne može izbeći.

Na kraju, da biste završili svoj foto studio, biće vam potrebno vaše znanje kao cvećara da bi sve funkcionisalo. Kao cvećar, imate oštro oko koje cveće izgleda najbolje i kako će ovo cveće izgledati dobro. Trebalo bi da dozvolite svom kreativnom srcu cvećara da vodi svako fotografisanje kako biste bili sigurni da ćete uhvatiti lepotu cveća u celosti i moći da oduševite potencijalne kupce.

Kao budući fotograf cveća, ne morate da počnete sa profesionalnim alatima da biste mogli da objavite kvalitetan sadržaj. Uz malo kreativnosti i domišljatosti, možete se snaći sa malim budžetom i isporučiti prelepe slike koje cveću daju pravdu na njihovim slikama.