Dodatna prodaja nije samo prodajna taktika – to je način da poboljšate korisničko iskustvo.

Cilj korisničkog servisa je da zadovolji potrebe i želje vaših kupaca. Sa tim principom kao vašim vodičem, nijedna prodaja se neće osećati prisilno, ali će vas učiniti da se osećate ostvarenim jer ste zadovoljili svoje klijente pružanjem onoga što im je zaista potrebno. Ključ je da uspešno identifikujete potrebe i želje za svaku osobu koja kupuje preko vaše cvećare.

Jedan od načina na koji možete da pružite kvalitetno prodajno iskustvo je prekoprodaja.

Šta je Upselling?

Dodatna prodaja je tehnika prodaje koja ima za cilj da navede kupca da potroši više nadogradnjom svog aranžmana ili dodavanjem drugog artikla u svoju porudžbinu.

Dobar primer je kada kupcu ponudite prilagođeni buket, a ne onaj u hladnjaku, ili ponudite kutiju čokolade uz desetak crvenih ruža. Pokušaj da pravilno procenite pravu uslugu za vašeg klijenta može otvoriti mogućnosti za dodatnu prodaju.

Postojećim kupcima je lakše prodati više jer možda već poznajete njihove kupovne navike, imate donekle prijatan odnos i imate dobru predstavu o tome šta bi im moglo zatrebati. Međutim, novi kupci mogu biti skeptični, što bi moglo značiti da ne prodajete dobro.

Kako da povećate prodaju svojim kupcima cveća

Ključ je tačno identifikovati potrebe kupaca. Pronađite proizvod koji zadovoljava tu potrebu i dajte im osećaj hitnosti ponude. Bilo da je u pitanju promotivna cena određenog cveća ili vremenski ograničena ponuda, pokušajte da takvu mogućnost otvorite kupcu što pre.

Izbegavajte preterano pritiskanje, ili bi mogli da odbegnu od ponude. Ponuda previše takođe može zbuniti kupca. Pokušajte da ne izazivate paniku kod kupaca, već dajte im da osećaju da je ponuda ubedljiva.

Kada prodati više cvetnih proizvoda

Pa, to može biti u bilo kom trenutku! Kada se osećate samopouzdano, možete pokušati da povećate prodaju redovnim kupcima i vidite kako ide.

Tokom rasprodaje u celoj radnji, svi vaši proizvodi imaju veću percipiranu vrednost zbog niske cene. Novi i stari kupci će hrliti u vašu cvećaru da to iskoriste. Ovo vreme je veoma kritično vreme za prodaju! Prodaja ne traje dugo, što kupcima daje osećaj hitnosti. Svi vaši proizvodi će izgledati kao savršene grabe, što će činiti verovatnije da će biti pokupljeni.

Ključno je da svojim klijentima ponudite proizvode sa boljom vrednošću. Povećajte prodaju proizvoda u skladu sa kupovinom kupaca koja je još uvek deo promocije prodaje, predstavljajući dovoljno izbora koje oni mogu da razmotre. Ako se uradi dobro, šanse za uspešnu prodaju su veće od uobičajenih!

Takođe bi trebalo da podstaknete dodatne prodaje tako što ćete ponuditi više popusta i besplatnih usluga, dodajući više vrednosti kupovini kupca, istovremeno maksimizirajući vaš profit.

Prednosti dodatne prodaje tokom rasprodaje mogu biti brojne, ali sve se svodi na dve stvari: maksimizirate svoj profit, a vaš kupac se vraća kući sa zadovoljavajućom kupovinom. Sa tom kupovinom, vide vas kao brend kome se veruje, zbog čega je veća verovatnoća da će vam se vratiti. Osim povećanja lepljivosti kupaca, dodatna prodaja je mnogo lakša i košta manje. vin-vin situacija!

Iskustvo prodaje se ne odnosi samo na to koliko zarađujete, već i na to koliko dragoceno iskustvo možete dati svom kupcu. Kada svog klijenta stavite na prvo mesto, vaša profitna marža se posljedično poboljšava, s obzirom na prednosti bavljenja takvim stvarima. Međutim, nemojte samo prestati sa dodatnom prodajom, postoji toliko mnogo načina da poboljšate svako prodajno iskustvo. Ne plašite se da iskoristite sve prilike koje vam se pružaju!