Cveće je upečatljivo, lepo i puno fantastičnih činjenica o cveću.

Neki od vas možda već znaju, a drugi o kojima možete saznati tek danas, u svakom slučaju, nikada nećete znati dovoljno zabavnih činjenica o cveću. Ne samo da nam cveće nudi vizuelno i emocionalno blagostanje, već ima neverovatnu privlačnost i istoriju. Zaronimo pravo u ove neverovatne činjenice o cveću.
10. Nabavite Zzzs sa Gerbera Daisies

Ako želite da se bolje naspavate večeras, pokušajte da stavite gerbera tratinčice pored svog kreveta. Gerberi emituju kiseonik i apsorbuju ugljen-monoksid i toksine noću, što je rečeno da je posebno korisno za sve koji pate od apneje u snu.

9. Ruže su povezane sa voćem i bademima

Ruže imaju vezu sa bademima, jabukama, malinama, trešnjama, breskvama, šljivama, nektarinama i kruškama. Ruže imaju ono što se zove šipak koji je bobičasto voće u nekim ružama. Šipak se koristi za pravljenje želea ili čajeva jer su puni vitaminom C.

8. Lukovice lala su korišćene kao izvor hrane.

Iako je ova činjenica o cveću poznatija, važno je znati zašto su se jele lukovice tulipana. Niko nikada nije tvrdio da su lukovice lala ukusne, ali su se jele zbog gladi i nestašice hrane. Tokom Drugog svetskog rata tvrdilo se da su lukovice lala imale užasan ukus i suve, ali su mnogi držali glad jedući lukovice tulipana. Neke porodice su umesto luka koristile lale.

7. Brokoli je cvet

Ne razmišljamo o brokoliju kao o cvetu niti većina cvećara izlaže brokoli u svom hladnjaku za cveće. Međutim, brokoli je, u stvari, cvet. Brokoli se bere pre nego što se cvetni pupoljci potpuno otvore i jede kao povrće. Možda je vreme da počnemo da ugrađujemo brokoli u cvetne aranžmane.

6. Tlo hortenzije određuje boju cveta.

Boja hortenzija je određena kiselošću zemlje u koju je posađena. Ako je tlo previše alkalno, to će rezultirati ružičastim hortenzijama.

5. Kraljica Viktorija je bila cvetni trendseter

Tokom ere kraljice Viktorije 1837 – 1901, da biste se smatrali dobro zaokruženom mladom damom, očekivalo se da naučite kako da aranžirate cveće. Kraljica Viktorija je toliko volela cveće da je umesto očekivane krune nosila narandžasti cvetni venac. Takođe je ugradila raskošne količine prelepih cvetnih aranžmana na svom venčanju, čineći svadbeno cveće neophodnim za sve neveste.

4. Suncokreti su spasili živote

Iznenađujuće, stabljike suncokreta su korišćene za punjenje prsluka za spasavanje. Plutajući splavovi od suncokreta korišćeni su za čišćenje zagađenja vode od katastrofe u Černobilju. Koreni suncokreta uklanjaju do 95% radioaktivnosti tako što izvlače zagađivače iz vode. Jednostavno neverovatno!

3. Narcisi koji se koriste kao valuta

Narcisi se koriste kao valuta za princa Čarlsa, njemu se plaća jedan narcis godišnje kao zakupnina za svoje zemljište na ostrvu Sili i kod obale Kornvola.

Taman kada ste pomislili da cveće ne može biti više čudesno, dolazi Čokoladni Kosmos. Ovi prelepi tamno bordo cvetovi mirišu baš kao čokolada. Neverovatno!

Pogledajte ove druge vrste cveća koje takođe mirišu na čokoladu.

Čokoladna orhideja
Black Salsifi
Chocolate Daisi
Čokoladna nana

1. Da li govorite floriografiju

Kako bismo mogli da izostavimo jezik cveća? Floriografija, jezik cveća, postoji hiljadama godina, međutim, najpopularnija je tokom viktorijanske ere zbog svoje konzervativnosti sa emocionalnim izražavanjem i flertovanjem.

Floriografija je omogućavala da se izrazi, a da primaocu ne kaže nešto što se smatra tabuom. Floriografija se sastojala od stvarnog cvetnog rečnika gde je pošiljalac mogao da pošalje cveće nekome sa kodiranim porukama preko buketa poznatih i kao „Govorni buketi“, nešto poput tekstualnih poruka za svoje vreme.