Umesto cveća su možda najštetnije 4 reči u cvećaru

Prenošenje saosećanja i poštovanja prema nečijoj smrti tradicionalno se definiše slanjem cveća. Najveće razočaranje je što kupci „In Lieu Of Flovers“ shvataju bukvalno. Razumemo da piše „Zamesto cveća“, međutim, to ni na koji način ne znači da porodica ne želi cveće na gledanju/pogrebu.

Kao profesionalci u oblasti cveća, razumete koliko bi sumorna bila usluga gledanja/pogreba bez cveća. Dodatna lepota cvetnih aranžmana simpatije je tu da pruži utehu posetiocima i oda počast preminulima. Terminologija „In Lieu Of Flovers“ izazvala je uzbunu u cvećarnoj zajednici kao što bi trebalo, a kupci su je užasno pogrešili previše puta.

Budućnost umesto cveća

Šta vlasnik cvetnog biznisa treba da radi sa frazom „Zamesto cveća?“ Ne pretvaramo se da imamo sve odgovore, međutim, možda je vreme da jednom za svagda cvetna industrija radi sa pogrebnim preduzećima da u potpunosti bojkotuje ovu frazu.

Iako su mnogi cvećari izrazili svoje frustracije lokalnim pogrebnim kućama, fraza „Zamesto cveća“ nudi direktnu poruku da se ne šalje cveće i podriva cvetni biznis. Ovo je apsolutno neprihvatljivo, osim toga, ovde se gubi pravi smisao davanja cveća. Bez obzira da li neko želi da prenese saosećanje cvećem ili ne, nema razloga za podsvesnu poruku!

Obrazujte kupce

Dakle, kako možete obrazovati kupce? Prvo preduzmite korake da postavite blog na svoju veb lokaciju za cveće i objasnite kupcima šta „In Lieu Of Flovers“ zaista znači. Napišite i mali tekst u odeljku simpatija na vašoj veb stranici. Nemojte se plašiti da objavljujete i na društvenim mrežama!

Napišite pismo svojim lokalnim pogrebnim ustanovama

Ovo može, ali i ne mora da funkcioniše, međutim, sve što je potrebno je jedan direktor pogrebnog preduzeća da shvati važnost preformulisanja „In Lieu Of Flovers“ i da napravi razliku. Promena formulacije u „Ovde šaljite cveće i donacije“, „Prilozi za sećanje se mogu slati ovde“, potpuno menja polje za igru.

Postoji toliko mnogo različitih fraza koje se mogu koristiti za prenošenje manje diskriminatorne poruke. Ono što zajednica cveća traži nije da natera ljude da šalju cveće za pogrebne usluge, već da ostave tradiciju na miru i dopuste ljudima da donesu sopstvenu odluku.

Zašto je cveće važno u pogrebnim službama

Zaista ne postoji nijedno drugo osećanje koje možete poslati za pomen, bilo da je to dobrotvorne donacije ili čak sam novac koji može da izrazi toliko emocija kao cveće.

Od davnina se za pokojnike izlagalo cveće kao simbol saučešća, saosećanja i ljubavi. Pre nekoliko hiljada godina, korišćeni su zbog svojih divnih mirisa i meke lepote. U ovo vreme žalosti kada se reči zaboravljaju, cveće pruža utehu svojoj okolini. Cveće takođe predstavlja nečiji životni ciklus, od rođenja do smrti.

Uzimanje cveća sa parastosa učiniće da ambijent izgleda mračno i mutno. Cveće je tu da stvori okruženje koje je utešnije za ljude kada žale.

Mogli bismo nabrajati zašto je cveće toliko važno na parastosima, jednostavan razlog je što je cveće čuda prirode, a cvećari su čudotvorci prirode. Ništa na ovom svetu ne izražava isto osećanje kao cveće kada se daje kao izraz saosećanja. Ohrabrimo ljude da poštuju tradiciju i cene cveće.

Šta je loše u tome da se radi oboje?

Nekada je, možda se neki sećaju, bilo prihvatljivo dati novčanu donaciju i cveće, masovnu čestitku, hranu i cveće za nečiju sahranu. Bez obzira kako ste ga gledali, cveće radi ruku pod ruku sa bilo kojim drugim izrazom simpatije.

Zašto su sada stvari drugačije? Da li ljudi imaju manje novca? Zašto ne donirate željenoj dobrotvornoj organizaciji i zajedno pošaljete cveće?

U određenim okolnostima, ako ne možete da ih pobedite, onda ih zaintrigirajte! Možda je budućnost cvetnog biznisa u partnerstvu sa dobrotvornim organizacijama. Cveće simpatije se može poslati na komemoraciju, a cvećari takođe mogu donirati uglednoj dobrotvornoj organizaciji u ime kupca.