Trend star 4.000 godina ponovo kruži!

Tako je – čuvanje ili sušenje cveća datira od pre 4000 godina od Egipćana. Ovo suvo cveće je predstavljeno na pogrebnim ceremonijama, pri čemu je svaki cvet izabran za simbolično značenje u okviru njihove religije.

Od starog Egipta do viktorijanske Engleske, sušeno cveće se vraća u 2022. Rastući pokret „uradi sam“ i popularnost prirodnih proizvoda omogućavaju da sušeni cvetovi ugledaju novo svetlo.

Ovo je odlična prilika da obavestite kupce nakon što dobiju ili kupe svež aranžman, da mogu da okače i osuši svoje cveće kako bi im dali više vremena da cene aranžman.

Dakle, gde možemo očekivati da vidimo ove osušene cvetove 2022. godine?

Trendovi sušenog cveća za 2022
Zadivljujući sušeni aranžmani/buketi: Ovaj trend postaje sve popularniji na venčanjima. Aranžmani i buketi se mogu napraviti u potpunosti od sušenog cveća, ili svežeg cveća sa suvim uklopljenim u aranžman. Osušene mahune i lavanda su takođe popularan izbor.

Očuvane stabljike i zelenilo: Očuvanje većih stabljika i zelenila poput eukaliptusa je odličan način da dodate vazi i učinite je žarišnom tačkom u prostoriji kao što je dnevna soba ili kupatilo.

Presano cveće i zelenilo: Pored cvetnih aranžmana, presovano cveće i zelenilo čuvaju se u ramovima ili kutijama za senke. Ako volite ideju da suvo cveće bude deo vašeg dekora, ali nemate prostora, ovo je savršeno rešenje za vas.

Ne samo da možete da držite presovano cveće u okviru ili kutiji za senke, već sada postoje i prozirne navlake za telefone koje mogu da prikažu presovano cveće, što predstavlja moderan trend u trendu. Ovo postaje posebno popularno među milenijalcima.
Osušeni venac

Venci: Idealno je da su ovi venci za zatvorene prostore, jer cveće treba čuvati ili čuvati na suvom mestu. Pokušajte da dodate jednostavno sušeno cveće koje ima miris, poput lavande ili origana.

Vrste čuvanja cveća

Sušenje i vešanje: Ovo je jedan od najranijih poznatih metoda očuvanja cveća. Najjednostavniji način da se većina cveća osuši je da uklonite sve listove, povežite ih u male snopove i okačite naopačke, van direktne sunčeve svetlosti i na toplom i dobro provetrenom mestu.

Svaki grozd treba da sadrži samo jednu vrstu cveća sa većim rascvetanim cvetovima koje treba sušiti pojedinačno za stabljiku. Stabljike će možda morati da se ponovo vežu tokom procesa jer imaju tendenciju da se skupljaju. Proces sušenja može trajati od jedne nedelje do nekoliko nedelja u zavisnosti od cveta, vlažnosti i mesta gde se cvet čuva.

Sušenje silika gela: Da li ste se ikada zapitali koji su to mali paketići koji dolaze u kutijama za cipele? To je mala količina silika gela, supstance koja pomaže u uklanjanju vlage u kutiji, tako da koža i pena cipela ostaju u dobrom stanju. Bela je, ali neke vrste sadrže plave kristale koji deluju kao indikator količine vlage koja je apsorbovana.

Silika gel vrlo brzo suši cvetove. Da biste osušili cveće pomoću silika gela, rasporedite na otvorene tepsije sloj debljine ½ do ¾ inča, stavite cveće na vrh i pecite u rerni. Kada kristali pokažu da je vlaga uklonjena, cveće se mora staviti u hermetički zatvorene kontejnere.

Presovano: Ova metoda očuvanja cveća počela je u viktorijansko doba. Prešanje cveća podrazumeva korišćenje jedne od mnogo različitih vrsta presa, u zavisnosti od vrste cveća. Umetnost se zatim uramljuje u ravan okvir, da se okači na zid.

Druge metode: Naravno, postoje i druge metode očuvanja kao što je sušenje zamrzavanjem, ali preporučujemo da odaberete najbolju i isplativu metodu za vas i vaše poslovanje cveća.

S obzirom da većina kupaca gleda na društvenim mrežama i na mreži za inspiraciju i reference, možemo garantovati da će kupci početi da se raspituju o sušenom cveću u vašoj cvećari.