Konsultacije o venčanju o cveću mogu biti mešavina emocija: zabavnih, uzbudljivih i pomalo neodoljivih. Ovo je posebno tačno ako ih imate mnogo tokom užurbane sezone venčanja! Prema Forbsu, predviđa se da će 2022. biti najprometnija godina venčanja od 1984. sa procenjenim 2,6 miliona venčanja u ovih 12 meseci. Vau!

S obzirom na to, pravo je vreme da razmislite o tome kako ćete organizovati svoje svadbene cvetne konsultacije. Želite da budu informativni, korisni za vašeg klijenta, ali i efikasni i pojednostavljeni sa vašeg kraja. Postizanje tog balansa može biti teško, ali svakako nije nemoguće! Nastavite da čitate da biste saznali kako možete da strukturišete svoje da biste postigli ove ciljeve.

Korak 1: Priprema konsultacija za venčanje

Čvrsta priprema omogućava efikasnu konsultaciju! Dakle, to je savršeno mesto za početak. Zapamtite da ova konsultacija pomaže vašem klijentu da dešifruje da li će vas angažovati za svoje venčano cveće ili ne, tako da želite da ostavite dobar utisak.

Wide image of young Caucasian female florist sit at desk in atelier wear headphones study online on computer. Woman decorator work in earphones in own studio, consult client customer on web on laptop.

U pripremi za sastanak, uverite se da imate dobar prostor za sastanak – bilo da će to biti lično ili virtuelno. Ako se sastajete elektronski, poželećete da budete negde uredno i tiho za sastanak.

Takođe, poželećete da imate bar jednu – ako ne i više – cvetnih galerija da pokažete svom potencijalnom klijentu. Sastavite dokument sa različitim stilskim cvećem u skladu sa onim što možete da im pružite da biste stekli osećaj stila koji traže.

Takođe ćete želeti da imate standardnu listu pitanja koja ćete preneti sa svojim klijentom, kao i ugovor o cvetnom venčanju pri ruci za sastanak.

Korak 2: Vizija klijenta

Nakon što se upoznate, savršeno je vreme da se prilagodite cvetnoj viziji vašeg klijenta za njihov veliki dan. Zavalite se i dozvolite im da opišu šta zamišljaju bez brige o taktičkim stvarima kao što je njihov budžet. Žele da se osećaju saslušano, pa im dajte priliku da se izraze u ovom delu konsultacija.

Ovo je takođe divno vreme da upoznate svog klijenta i kakav je njihov opšti stil i ponašanje. Možete da procenite da li su opušteniji u planiranju ili su možda malo napetiji. Ovo će vam dati uvid u to kako ćete raditi i komunicirati s njima na putu. Ne zaboravite da tokom ovog vremena pravite beleške koje vam mogu pomoći da odgovorite na dalja pitanja.

Korak 3: Ulazak u detalje

Sada je vreme da se zaista udubimo u detalje. Ovde možete više da uđete u svoja taktička pitanja. Evo nekih polaznih tačaka šta da pitate:

Kada je tvoj datum venčanja?
Gde će se održati vaše venčanje?
Koja su vremena određena za postavljanje i rušenje?
Koje su boje/tema vašeg venčanja i kako biste opisali izgled i osećaj vašeg događaja?
Koliko će ljudi biti na vašem venčanju?
Koliko gostiju očekujete da će prisustvovati vašem venčanju?
Koliki je vaš cvetni budžet? Ovde možete postaviti očekivanja od vizije u odnosu na budžet.
Šta još treba da znam o vašem događaju i kako želite da izgledaju vaši cvetovi?
Imate li neke inspirativne fotografije za podeliti?

Ovde možete bolje razumeti njihov događaj i takođe saznati da li je ono što ovaj klijent traži nešto u okviru onoga što možete da im pružite.

Odatle, dajte svom klijentu malo vremena da postavlja pitanja kako bi saznao više o vašem poslu i kako možete da radite zajedno na njihovom događaju.

Korak 4: Bliže

Čak i ako vaš klijent u ovom trenutku nije spreman da donese odluku o saradnji sa vama, ovo je sjajna tačka da ostavite snažan poslednji utisak. Obavestite svoje klijente koji su sledeći koraci u procesu i dajte im svoje kontakt informacije u slučaju da žele da stupe u kontakt sa dodatnim pitanjima ili komentarima.

Ovo je divan način da organizujete svoje konsultacije, ali svako ima svoj način za održavanje konsultacija, Cvećari, Da li imate neku najbolju praksu kada je u pitanju vođenje ovih sastanaka? Ima li pitanja koja se često pojavljuju? Popunite nas ispod!