Veoma lep i popularan rezani cvet koji je trenutno u sezoni je Dalija. Dalije su posebno veselo rezano cveće koje uvek izgleda divno u masi.

Sve naše dalije nabavljamo od naših lokalnih uzgajivača u Viktoriji, pretežno od uzgajivača iz oblasti Geelong. Na farmi se uzgajaju hektari i hektari poljskog cveća kao što su dalije, stoka, slamčica, statica, ranunculus i narcis da spomenemo samo neke. Nabavljamo cveće od ovog uzgajivača dan pre nego što nam je potrebno, bere se dan ranije i tog jutra stiže u našu prodavnicu. Sveže sa farme! Ove Dalije su putovale samo 2 sata da stignu do naše prodavnice pre nego što se cveće koristi za isporuku cveća širom Beograda, kao i za naše prelepe događaje i venčanja u Beogradu.

Grozdovi ružičastog cveća Dalije izbliza

Dalije se gaje u toplijim sezonama od januara do maja, u zavisnosti od vremenskih uslova. Ako je prevruće, Dalija će izgoreti. Ako je previše hladno, ponovo će izgoreti, ali od mraza.

Dalijama je potrebna uravnotežena količina sunca i kiše jer se uzgajaju na otvorenom na poljima. Zbog toga cvećari opisuju dalije kao poljski cvet. Dalije se uzgajaju na otvorenim farmama cveća tako da su izložene svim vremenskim prilikama.

Jedan od glavnih razloga zašto se dalije ne uzgajaju u staklenicima je taj što bi postale plesni od nivoa vlage i vlažnosti u stakleniku. Dalije brzo rastu na otvorenom, nisu radno intenzivne i veoma su sezonske. Poljsko cveće se oslanja na to da uzgajivač cveća ima iskustva i razume kako da proizvede najbolji usev i da minimizira rizike. Ako usevi Dalija dožive vremensku katastrofu kao što su ekstremne vrućine ili mrazevi, to može predstavljati ogroman finansijski gubitak za farmera.

Grozdovi ljubičastog cveća Dalije izbliza

Volimo dalije zbog njihove prirodne lepote, veličanstvenih oblika i neverovatnih prirodnih boja. Njihovi cvetovi su veliki i delikatni tako da morate voditi računa o rukovanju dalijama. Ako ste grubi ili grubi prema njima, glava će eksplodirati, a latice će se svuda razbiti!

U dalijama treba uživati čim stignu jer imaju veoma kratak životni vek od oko 3-7 dana.

Dalije mogu imati prirodne nedostatke, crne mrlje i oštećenja ispod latica, što je normalno jer se uzgajaju na otvorenom u poljima cveća. Nema ništa loše u Dahlia ako ima žig, to je samo deo njenog prirodnog sastava.

Kanta belih dalija u cvećari u Beogradu

Postoji toliko veličanstvenih boja i sorti Dalija. U MojaCvećara-u uglavnom nabavljamo obojene dalije u ružičastim, bordo, magenta, dvobojnim crvenim, breskvastim i narandžastim tonovima. Nastojimo da izbegavamo bele Dalije jer se tako lako obeležavaju i vrlo brzo se okreću.

Jedan od naših favorita mora da bude sorta Cafe Latte koja je kremasto rumenila latte boje. Volimo i cenimo njegovu veću glavu i jedinstvenu boju. Cafe Latte Dahlias su poslednjih godina postale izuzetno popularne za venčanja i događaje, tako da svaki cvećar voli Cafe Latte Dahlia! Cafe Latte Dahlias su izuzetno krhke i moraju se nabaviti sveže za događaje. Ako su stari, cvet će se lako obeležiti, pokazivati tragove modrica i potencijalno će im se glava saviti/odlomiti.

Ako volite da prikazujete sveže isečene dalije kod kuće, evo nekoliko korisnih saveta kako da izvučete maksimum iz iskustva:

Da biste bili sigurni da kupujete najsvežije dalije od vašeg lokalnog cvećara, možete ih unapred naručiti kako biste ih imali sveže sa farme na dan sakupljanja.

Dalije traju samo 3-7 dana, tako da je najbolje ne očekivati da će trajati nedeljama. Dalije su jeftine i isplative, ali vredi to imati na umu.

Voda dalije prirodno postaje smeđa, tako da nemojte biti uznemireni ako se voda u vazi odmah promeni ili počne da miriše. Samo osvežite vodu u vazi dnevno svežom hladnom vodom.

Ako primetite neispravne smeđe latice na poleđini cveta Dalije, najbolje je zapamtiti da to ne znači da su stare ili lošeg kvaliteta, već je to njihova prirodna šminka.

Pokušajte da ne kupujete i ne mešate dalije sa drugim cvetnim sortama u vašim cvetnim aranžmanima (posebno dugotrajnim cvetovima) jer će dalije umrijeti mnogo ranije od drugih cvetnih sorti.

Rukujte dalijama sa dodatnom ljubavlju i pažnjom. Nemojte biti teški sa njima jer će se razbiti. Na kraju, ne zaboravite da ih stalno držite u vodi.

Ako ste zainteresovani da uzgajate dalije u svojoj bašti, bašti lokalne zajednice ili farmi, preporučujem vam da pratite i pročitate https://vvv.floretflovers.com/resources/hov-to-grov-dahlias/ Floret je porodična farma cveća koji proizvodi neverovatno cvetanje i deli neverovatno bogatstvo znanja. Takođe vam toplo preporučujem da kupite njihove knjige jer zaista oduzimaju dah i tako pronicljive.

Dalije čine tako cenjenu žarišnu tačku u domu – obavezno uživajte u njima dok su dostupne!