Ruže su više od samo prelepih cvetova, ima toliko stvari koje možda ne znate o njima! Saznajte više sa naših 10 najboljih činjenica o ružama.

Nije tajna da je ruža veoma luksuzan cvet i zato se u Appleiard-u ruže nalaze u mnogim našim luksuznim buketima cveća. Međutim, postoji toliko mnogo činjenica o ružama, tako da smo sastavili naših 10 najboljih činjenica o ružama kako bismo svima i svima pomogli da malo edukujemo o raskošnoj stabljici.

Istorija ruža

Ruže postoje već dugo vremena! Fosil drevne vrste ruže pronađen je u Koloradu, koji datira pre 35 miliona godina, a ljudi su ih uzgajali milenijumima. Kroz istoriju su gajene kao ukrasne biljke, kao i za upotrebu u medicini, parfemima i hrani.

Vrste ruža

Rod Rosa ima oko 150 vrsta rasprostranjenih širom severne hemisfere, od Holandije do Meksika i severne Afrike. Rasadnici stalno razvijaju nove ruže pažljivim oplemenjivanjem i selekcijom postojećih sorti, kako bi se stvorile ruže sa najboljim izgledom i mirisom.

Rose Colors

Ruže dolaze u širokom spektru boja, uključujući crvenu, roze, belu, žutu, breskvu i ljubičastu. Nažalost, neke boje ne postoje. “Crna ruža” zapravo nije crna, već veoma tamno crvena ili ljubičasta. Plave ruže uopšte ne postoje u prirodi, jer nijedna ruža nema plavi pigment. Naučnici su pokušali da genetski konstruišu plave ruže, ali su dobijeni cvetovi bili boje lavande.

Ruže u privredi

Uzgoj ruža igra ogromnu ulogu u ekonomijama mnogih zemalja, sa milijardama ruža koje se uzgajaju svake godine. Ekvador je trenutno najveći svetski uzgajivač i izvoznik ruža, sa više od 54% obrađene zemlje ispunjeno cvećem. Ekvadorske ruže su veoma voljene zbog svog izuzetno velikog cvetanja.

Ruže mogu da žive veoma dugo

Ruže mogu preživeti izuzetno dug vremenski period. Najstariji živi grm ruže raste na zidu katedrale Hildeshajm u Nemačkoj. Tu je najmanje 700 godina i često se naziva Hiljadugodišnja ruža. Legende kažu da je tu bila pre same katedrale, a žilava biljka se čak oporavila od bombardovanja tokom Drugog svetskog rata, koje je u početku svelo na ugljenisani panj.

Iako tipična ruža nije tako neobična, mnogi grmovi ruža i dalje mogu da žive decenijama u baštama kada se pravilno neguju.

Ruže u starom Rimu i Grčkoj

Ruže su bile veoma značajne u Starom Rimu. Rezbarije ruža korišćene su za ukrašavanje prostorija kako bi se označila ideja ‘sub rosa’ – da sve što se kaže ispod ruže treba držati u tajnosti. Rimsko carstvo je takođe održavalo festival ruža pod nazivom „Rozalija“ u proleće i leto, a vijenci ruža su se često nosili tokom proslava i zabava.

U staroj Grčkoj se verovalo da je ružu stvorila Afrodita, boginja ljubavi, a ova simbolika postoji i danas, a crvena ruža je ikonski simbol romantike i ljubavi.

Ružino ulje

Ružino ulje se koristi u kozmetičke i medicinske svrhe hiljadama godina, a proces destilacije datira još od drevne persijske civilizacije.

Danas je to jedno od najskupljih eteričnih ulja na svetu, jer se mogu koristiti samo određene vrste ruža, a za stvaranje samo nekoliko kapi može biti potrebno hiljade ruža. Uprkos tome, ostaje jedan od najčešće korišćenih sastojaka u parfemima. Ulje takođe ima svojstva protiv starenja, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva, što znači da je popularno iu nezi kože.

Značenja i simbolika ruže

Ruže različitih boja koriste se za prenošenje niza emocija. Na primer, crvene ruže se koriste za pokazivanje romantike, ljubavi i strasti. Ako želite da pokažete empatiju, sreću i prijateljstvo, žuta je boja izbora, dok nežne ružičaste ruže šalju poruku milosti, divljenja i uvažavanja.