Ovog Dana zaljubljenih, mnogi od nas će slediti vekovnu tradiciju poklanjanja crvenih ruža predmetu naše ljubavi.

Na svetu postoji oko 400.000 vrsta cveća, mnoge od njih su lepe kao ruža, ali nijedna nije tako bezvremenski simbol romantike. Da li ste se ikada zapitali zašto? Napravili smo kratku šetnju kroz knjige istorije da saznamo.
Mitovi o magičnoj ruži

Fosilni dokazi sugerišu da je ruža stara oko 35 miliona godina, pa nije ni čudo što se pojavljuje u mnogim drevnim pričama!

Da li ste ikada shvatili da je „ruža“ anagram Erosa, grčkog boga ljubavi? Grčka mitologija kaže da je Hloris, boginja cveća, jednog dana šetala šumom kada je naišla na beživotnu nimfu. Ožalošćena njegovom preranom smrću, pretvorila ga je u cvet tako lep da će ga ceo Olimp proglasiti Kraljicom cveća. Afrodita, boginja ljubavi i majka Erosa, nazvala ju je „ruža“ u čast svog sina.

Povezanost ruže sa predanošću može se pratiti do drugog grčkog mita. Legenda kaže da kada je Afrodita otkrila zaveru za ubistvo svog smrtnog ljubavnika, Adonisa, projurila je kroz grm ruže da ga upozori i posekla svoje gležnjeve na trnje. Njena krv je pocrvenela bele latice. Kada je otkrila da je zakasnila i da ga je ubola divlja svinja, zaplakala je dok joj je umro na rukama. Njene suze su se pomešale sa njegovom krvlju i izbile u anemone.

Ruže i Rimljani

Ruže su bile popularne tokom celog rimskog perioda, gde su se koristile u medicinske svrhe, parfeme i kao konfete. Novopečeni parovi bi nosili krune od ruža, a njihovi kreveti bi bili prekriveni laticama ruža, povezujući ruže sa ljubavlju i seksualnom željom. Izraz „sub rosa“ ili „ispod ruže“, što znači „poverljivo“, takođe potiče iz ovog prošlog doba. Rimski plafoni su često bili ukrašeni, ofarbani ili ugravirani ružama kako bi se gosti podstakli da sve što je izgovoreno ispod njih zadrže privatnim.

Vitezovi i engleske ruže

Premotavamo u 15. vek, kada su kuća Lankaster i kuća Jork ušli u krstaški rat da bi vladali Engleskom u nizu krvavih bitaka koje su kasnije postale poznate kao Rat ruža.

Heraldička značka Kuće Lankaster bila je crvena ruža, a Kuće Jorka, bela. Godine 1485. u bici kod Bosvorta je Henri Tjudor, Lankaster, pobedio kralja Ričarda III i postao kralj Henri VII. Njegov brak sa Elizabetom od Jorka ujedinio je suparničke frakcije i rođena je crveno-bela Tjudorska ruža.

Ruža je nacionalni cvet Engleske još od ovog krvavog vremena, sa izrazom „engleska ruža“ koji se obično koristi za opisivanje prirodno lepe brinete sa svetlom kožom poput porcelana, rumenim obrazima i ružičastim usnama.

Šekspirov omiljeni cvet

Reč „ruža“ se pojavljuje više od 70 puta u Šekspirovim dramama i sonetima iz 16. veka, i to je cvet koji on najviše pominje.

U početnim stihovima Venere i Adonisa, bard opisuje svog muškog heroja kao „ružičastih obraza“, pozivajući se na gore pomenuti grčki mit. Još poznatije, u Romeu i Juliji, Julija iz kuće Kapuleti argumentuje svoj argument za ljubav prema Romeu, iz suparničke kuće Montague, sa linijom: „Šta je u imenu? Ono što mi zovemo ružom, bilo kojim drugim imenom bi mirisalo tako slatko”.

Učenje jezika cveća

Tokom viktorijanske ere u 19. veku, ljubavnici bi koristili floriografiju, ili „jezik cveća“, da šalju prikrivene poruke jedni drugima preko poza poznatih kao dušo-muškarci ili nosegai. U ovom jedinstvenom cvetnom rečniku, crvena ruža simbolizuje ljubav, strast, romantiku i predanost. Koristilo se da se jednostavno i ponosno kaže „volim te“, u vreme kada se verbalno izražavanje takvih osećanja smatralo društveno neprikladnim.

Druge boje ruža imaju svoja slična, ali suptilno različita značenja. Ružičaste ruže predstavljaju naklonost i divljenje, što ih čini dobrim izborom za nove veze, dok bele ruže simbolizuju čistoću i i danas su popularne na venčanjima i sahranama. Žute ruže odražavaju prijateljstvo. Šta god da radite, klonite se crnih (zapravo veoma tamnocrvenih) ruža, jer one imaju dugu vezu sa smrću!

Ruže kao filmske zvezde

Ruže se često koriste u filmovima kao amblemi za ljubav, seksualnost i želju. Film iz devedesetih godina nagrađen Oskarom, Američka lepotica vidi Anđelu, nedostižni objekat Lesterove požude, kako se pojavljuje u njegovim snovima, kako leži gola na krevetu od latica ruže.