Tužna je činjenica da rezano cveće ne traje večno, ali uz malo znanja zelenih prstiju, možete zadržati svoje cvetove da izgledaju duže.
Kako da rezano cveće ostane sveže

Ne zaboravite da sve naše cveće ima zagarantovanu svežinu od 7 dana – ali postoje neki laki načini da vaše cveće traje još duže!

Prvo, postoji nekoliko jednostavnih pravila koja važe za sve (ili skoro sve!) vrste:

1. Napunite svoju vazu vodom

Izaberite vazu koja odgovara buketu – na primer, visoka vitka vaza dobro funkcioniše da podrži visoke ili gornje teške stabljike. Zatim napunite svoju vazu svežom vodom sobne temperature koja nije ni topla ni ledeno hladna.

2. Dodajte hranu za cveće

Umešajte hranu za cveće, koju snabdevamo sa svim našim buketima. Ovo pomaže da se zameni hrana koju bi cveće dobilo iz zemlje, dok voda održava čista i bez bakterija.

Možete i sami da napravite hranu za cveće tako što pomešate dve kašike jabukovog sirćeta i dve kašike šećera u jedan litar vode. Mešanje jedne kašičice šećera sa nekoliko kapi izbeljivača, votke ili drugog bistrog alkohola je još jedna isprobana i testirana zamena, kao i ¼ šoljice gazirane limunade. Drugi se zaklinju u bakarne novčiće i zdrobljeni aspirin, koji snižavaju pH nivo vode (čineći je kiselijom) tako da može brže da putuje uz stabljike i spreči uvenuće.

Koji god metod da pokušate, obavezno osvežite vodu i hranu za cveće svakih nekoliko dana.

3. Pripremite svoje cvetove

Odrežite najmanje 2 cm (oko inča) od kraja svake stabljike pod uglom od 45 stepeni. Ovo maksimalno povećava površinu, omogućavajući veći unos vode i sprečava ih da sede ravno na dnu vaze. Koristite oštre makaze kako ne biste zgnječili stabljike i ponovo ih podrežite svakih nekoliko dana.

Uklonite sve listove koji će biti pod vodom u vazi, inače će istrunuti i osloboditi bakterije.

4. Pokažite svoje cveće

Postavite svoju vazu dalje od posude za voće! Voće koje sazreva ispušta gas zvan etilen koji skraćuje život cveta, a najveći krivci su banane.

Držite ekran dalje od direktne sunčeve svetlosti, koja može da sprži latice, i dalje od hladnog propuha i izvora toplote, što može dovesti do dehidracije.

Dokazano je da stavljanje vašeg displeja u frižider svake noći usporava starenje i produžava mu životni vek, ali ko ima mesta u svom frižideru za vazu punu cveća?!

Saveti za negu cveća

Zatim, hajde da prođemo kroz nekoliko vrhunskih saveta kako da određene vrste traju duže.

Ruže

Ruže su poznate po svojoj prolaznosti, ali uz odgovarajuću negu mogu da traju i do 12 dana. Oni su žedna vrsta koja uspeva u dubljoj, mlakoj vodi.

Ne trpajte previše stabljika u vazu; ružama je potreban prostor da se otvore (naši buketi stižu u pupoljcima za dugovečnost) i sklone su prevremenom formiranju ako se drže preblizu.

Da li ste znali da se te spoljašnje latice smeđe boje, tužnog izgleda zovu zaštitne latice i da su namenjene za uklanjanje? Oni su tu samo da zaštite krhki pupoljak ruže. Nežno njihovo guljenje neće ubiti vaše cveće, već će duže izgledati lepše!

Ljiljani

Ruke gore kome je džemper obojen u žuto od polena ljiljana? Kladimo se da ste to svi vi. Zanimljivo, latice ljiljana mrze i njegov polen! On erodira sve latice koje dodirne, smanjujući životni vek cveta. Polen na zvezdastim ljiljanima je najlakše ukloniti jer živi na prašnicima koji vire iz središta cveta i mogu se nežno ubrati.

Peonies

Isecite božure iz svoje bašte dok su još u pupoljku i potražite bukete koji se takođe isporučuju u pupoljku (naši to uvek rade). Oni će polako početi da se razvijaju tokom prvih nekoliko dana u vašoj vazi. Ponekad neće uspeti da se otvore. Ako se to dogodi, držite svaku stabljiku pod nežno tekućom vodom sobne temperature, koja će ukloniti sav sok koji ih može držati zalepljenim.

Hijacinti

Zumbul rastu iz lukovica, što znači da stabljike mogu biti malo peskovite. Pažljivo ih operite pre nego što ih stavite u visoku vazu (teške su i potrebna im je podrška) kako ne biste zamutili vodu. Ipak, voda će se i dalje zamutiti jer zumbuli ispuštaju sok. Zaobiđite ovo tako što ćete vodu menjati redovnije nego što biste to činili – svakodnevno, ako je moguće. Sok zumbula će skratiti životni vek drugog cveća, pa se ili držite izlaganja jedne vrste ili stavite stabljike zumbula u drugu vazu na 12 sati da biste prvo oslobodili sok. Još bolje, uopšte nemojte seći zumbule! Ostavite bazalnu ploču netaknutu ili uživajte u njima kao saksijskoj biljci.

Hortenzije

Hortenzije su veoma žedne cveće. Naše isporučujemo u kutijama za hidrataciju da bismo bili srećni, ali ih uranjamo u vodu odmah nakon odmotavanja da ne bi uvenuli. Izaberite vazu sa širokim obodom koja će velikim cvetnim glavama dati dovoljno prostora da napreduju. Redovno dolivajte vodu i prskajte latice za dodatnu hidrataciju između dopunjavanja.

Suncokreti

Suncokreti imaju ogromne cvetne glave koje mogu da klonu ako im se ne pruži dovoljna podrška. Držite ih gore izloživši ih u visokoj vazi. Imaju tendenciju da stignu sa više lišća od drugih vrsta, pa obavezno uklonite sve listove ispod vodene linije. Suncokretu je potrebno puno vode, pa neka vaza bude puna i sveža za maksimalno uživanje.

Lale

Lale nastavljaju da rastu nakon sečenja, pa izaberite visoku vazu koja će podržati stabljike i sprečiti ih da klonu i puknu. Po potrebi podrežite krajeve. Lale se prirodno savijaju prema suncu, pa rotirajte vazu svakih nekoliko dana.

Orhideje

Orhideje imaju reputaciju da se dobro održavaju, i mogu biti, ali nagrade su vredne dodatnog truda. Oni su tropska biljka, tako da njihove željene uslove (uglavnom vruće i vlažne) može biti teško ponoviti. Postoji 25.000 sorti orhideja, sve sa različitim potrebama, pa pronađite na Google-u vaše da saznate šta joj se najviše sviđa.

Da biste održali raznobojno cvetanje, redovno obrežite sve mrtve listove i propadajuće latice. Znaćete da vaša orhideja dobija dovoljno svetlosti ako su joj listovi svetlo zeleni.

Kada cvetovi orhideje u saksiji otpadnu, presadite je u tlo bogato hranljivim materijama da biste podstakli veći rast. Ako je lišće uvelo ili ako je malog rasta, odrežite stabljiku pri dnu da biste mu dali vremena da se oporavi pre nego što ponovo procveta. Zalijte ga i oplodite ga da biste ga ponovo izgradili za dalje cvetanje na novom stabljici.

Dugotrajno cveće

Na kraju, obratite pažnju na prirodno dugotrajno cveće. Evo nekoliko naših favorita, koji bi trebalo da traju u skladu sa vremenskim periodom prikazanim u zagradama, ako pratite osnovne savete za negu iznad:

Hrizanteme (2-4 nedelje)
Orhideje (2-3 nedelje ili do 3 meseca kao saksija)
karanfili (2-3 nedelje)
cinije (2-3 nedelje)
Alstroemeria (2 nedelje)
Delfinijumi (2 nedelje)
Eringijumi (2 nedelje)
Ljiljani (10-14 dana)
Suncokret (12 dana)
Gladioli (12 dana)
frezije (10 dana)
Hortenzije (7-10 dana ili više od godinu dana ako se ostave da se osuše!)

Jeste li spremni da poklonite cvet koji će trajati zauvek? Potražite očuvano cveće, čiji je prirodni sok zamenjen rastvorom glicerina kako bi izgledalo sveže i bilo meko do godinu dana. Naša romantična zauvek ruža je zapanjujući primer i sledeća najbolja stvar za magiju.