Sveže hortenzije su jednostavan i lep cvet za sečenje i izlaganje u vašem domu.

Letnje hortenzije su dostupne od decembra do maja u beloj, rumenoj, ružičastoj, tamno ružičastoj, zelenoj i plavoj u zavisnosti od sezone, vremena i sorte.

Da li ste znali da se sve sveže hortenzije uzgajaju lokalno u Viktoriji od novembra do maja? A sezona hortenzija u Novom Južnom Jugu počinje još ranije, traje od oktobra do marta, u zavisnosti od faktora životne sredine, kao što su vreme, suša i požari.

Cvećara u Beogradu sa cvetovima hortenzije

U Kate Hill Flovers nabavljamo naše vrhunske sorte hortenzija za našu prodavnicu i venčanja/događaje od tri viktorijanska uzgajivača. Viktorija i Novi Južni Južni Jugoistočni Sjeverni Jug isporučuju hortenzije u svaku drugu državu od oktobra do maja, jer imaju savršenu klimu za uzgoj hortenzija na otvorenom tokom leta.

Ako želite da ispunite svoj dom svežim hortenzijama, ovi saveti i trikovi će vam pomoći da nabavite najbolje cveće i povećate njihovu dugovečnost:

– Da biste bili sigurni da kupujete najsvežije moguće hortenzije, pitajte svog cvećara kada su primili isporuku ili kada će dobiti sledeću svežu isporuku.

Roze, ljubičaste i plave cvetove hortenzije u cvećari u Beogradu

– Nikada ne ostavljajte stabljike hortenzije van vode. Držite njihove stabljike duboko potopljene u svežu, hladnu vodu. Kada uzmete svoje cveće od cvećara, uverite se da su hortenzije umotane u poklon i stavljene u slatku vodu (ne umotane u vodu).

– Kao i kod dece i životinja, nikada ne ostavljajte hortenzije (ili bilo koje sveže cveće) u automobilu tokom leta. Ako to učinite, hortenzija će uvenuti za nekoliko minuta, a vi ćete kuvati svoje cveće. Potrebno je samo nekoliko minuta u vrelom automobilu da ubijete cveće, decu ili kućne ljubimce.

Kada vratite svoje hortenzije kući, odmah ih kondicionirajte tako što ćete ih potopiti u kadu (ili lavabo) sa hladnom, svežom vodom, pazeći da potopite celu glavu i stabljiku. Ovo će hidratizovati vaše sveže hortenzije, jer uzimaju vodu iz celog stabla i glave, a ne samo kroz krajeve stabljike. Vaše hortenzije će vam biti zahvalne za ovo i trajaće duže.

Cvetovi hortenzije se namakaju u kadi kod kuće

– Odrežite im stabljike pod uglom od 45 stepeni i stavite ih u duboku vazu sa svežom, hladnom vodom. Uverite se da je vaza čista i ¾ puna.

– Osvežite i ponavljajte gorenavedene korake svakog dana kako biste pomogli vašim hortenzijama da traju otprilike 5-10 dana.

Ako želite da osušite svoje hortenzije nakon što uživate u njima kao sveže rezano cveće, ovi saveti i trikovi će vam pomoći da ih osušite na prirodan način:

– Nabavite plave, zelene ili jesenje sorte hortenzije ako planirate da ih sušite. Plavi teksas (na slici 1) je najbolja plava sorta za prirodno sušenje i ona će zadržati svoju prelepu plavu boju. Zelene sorte se takođe lako prirodno suše i one će zadržati svoju zelenu boju.

– Najbolje je nabaviti hortenzije koje se suše od februara do maja i aktivno pitati svog cvećara o najboljim sortama dostupnim iz nedelje u nedelju, jer su hortenzije veoma sezonsko cveće i sorte se mogu često menjati.

– Da biste osušili svoje hortenzije, možete ih pojedinačno okačiti naopačke za stabljike u suvom ormanu. Takođe ih možete prikazati u velikoj kupoli i okačiti gomilu naopačke.

– Drugi metod je da ih prikažete u željenoj vazi bez vode. Uverite se da je vaza čista i suva bez doznake vode.

– Alternativno, možete koristiti metodu glicerina. Odrežite stabljike pod uglom i skinite listove. Zatim čekićem zgnječite krajeve stabljika. Pomešajte dva dela vode sa jednim delom glicerina u vazi i izložite hortenzije po želji.

Toplo preporučujem nabavku plavih, zelenih ili jesenjih sorti hortenzija prilikom sušenja. Ne preporučujem da pokušavate da osušite ružičaste ili bele sorte, jer one drže mnogo više vode u glavi i uvenuće pre nego što se osuše.

Cvećara u Beogradu sa hortenzijama na štandovima prodavnica

Zabavite se eksperimentisanjem sa sušenjem hortenzija kod kuće. Jednom kada uspete, bićete ponosni na svoje napore.

Zabavi se!