Cveće i kućne biljke donose mnogo radosti u naše živote. Toliko radosti, u stvari, da očajnički pokušavamo da ih održimo u životu i napredovanju što je duže moguće! Nažalost, ima mnogo mitova i može biti teško znati u koji savet verovati, a šta zanemariti.

Srećom, naši ljubitelji cveća su vam pri ruci da vam pomognu da odvojite žito od kukolja. Vreme je za razbijanje mitova…

TAČNO: Kućne biljke prečišćavaju vazduh

Podnosimo ovo pod „tačno“, ali je malo komplikovano. Biljke u zatvorenom i na otvorenom dišu obrnuto od ljudi – apsorbuju ugljen-dioksid i emituju kiseonik tokom fotosinteze. Neke kućne biljke takođe upijaju zagađivače vazduha, kao što su gasovi iz vaših boja, sredstava za čišćenje i novog nameštaja, ali to čine izuzetno sporo. Da biste uticali na kvalitet vazduha u vašem domu, trebaće vam najmanje jedna biljka na 100 kvadratnih metara površine.

Nasina studija o čistom vazduhu iz 1989. godine pokazala je da su paprati, biljke pauka, areka palme, marginate i mirni ljiljani među najboljima u uklanjanju gadnih hemikalija iz vazduha. Ako ste u nedoumici, uzmite jedan od naših paketa za prečišćavanje vazduha.

TAČNO: Banane ubijaju cveće!

Ko je znao da su banane tajne ubice?! Istina je. Voće koje sazreva, posebno banane, ispušta gas zvan etilen koji skraćuje život cveta. Zaobiđite ovo tako što ćete svoju vazu postaviti dalje od posude za voće.

NETAČNO: Guljenje zaštitnih latica ruže će je ubiti

Ako vaše ruže po ivicama počnu da izgledaju malo smeđe, pocepane i same sebe žale, postoji jednostavno rešenje. Spoljašnje latice su poznate kao „zaštitne latice“ jer su tu samo da zaštite unutrašnji pupoljak. Mogu se nežno oguliti bez povrede cveta, otkrivajući netaknute latice ispod koje će izgledati lepše na izložbi.

Ruže retko traju duže od 10 dana, ali naše stižu u pupoljcima za dugovečnost. Samo zapamtite da im date prostor u vazi da se otvore.

TAČNO: Ljiljani mogu da ubiju mog ljubimca

Nažalost, ljiljani su toksični za mačke, a ponekad i pse. Cela biljka je izuzetno otrovna, što znači da mali ugriz jednog lista ima potencijal da izazove fatalno zatajenje bubrega. Vaš ljubimac se može potpuno oporaviti nakon uzimanja ljiljana, ali samo ako dobije hitnu veterinarsku pomoć u roku od 18 sati.

Ostalo cveće i kućne biljke od kojih ćete držati svoje krznene prijatelje su lale, alstromerija, božuri, mirni ljiljani i dracaene. Dobra vest je da je većina vrsta bezbedna za životinje, uključujući ruže, suncokrete, orhideje, paprati i biljke pauka. Ako ste u nedoumici, brzo potražite Gugl ili kupite iz našeg asortimana pogodnog za kućne ljubimce.

TAČNO: Kućne biljke smanjuju stres i anksioznost

Priroda je dugo bila pozitivno povezana sa blagostanjem. U 2010. godini, studija sprovedena u Japanu otkrila je da boravak u šumama može smanjiti broj otkucaja srca, krvni pritisak i nivo stresa. Nažalost, nemamo svi šumu na pragu, ali kućne biljke su pristojna zamena za gradske stanovnike, posebno ako možete da se odlučite za nešto veće kao što je naša juka sa dva debla visoka metar ili tropska gomila u stilu džungle.

Briga za živo biće nam može dati svrhu, umiriti nas i uzemljiti u našu sadašnju stvarnost. Postoji razlog zašto se hortikulturna terapija često propisuje ljudima koji pate od depresije i PTSP-a, pa zašto se ne pozabaviti?

TAČNO: Stavljanje penija na dno vaze zaustavlja cveće da vene

Da li vam je to ikada rođak rekao i nasmejao se? Pa, zapravo ima istine u tome! Bakar čini vodu kiselijom, što joj pomaže da brže putuje uz vaše cvetne stabljike, održavajući ih duže svežim. Sličan efekat ima i drobljeni aspirin.

Naravno, cveće ne živi večno, tako da ga bakin hak neće sprečiti da potpuno uvene. Samo ako! Radi mira, potražite cveće koje će garantovano ostati sveže najmanje sedam dana. Naša garancija sreće vam omogućava da bezbrižno kupujete cvetove.

NETAČNO: Orhideje zahtevaju visoko održavanje

U redu, tako da orhideje mogu biti na ivici, ali mi smo stavili lažnu etiketu na ovaj mit jer se o njima takođe može lako brinuti! Orhideje su tropske, što znači da preferiraju vruće i vlažne uslove. Imajte ovo na umu i pokažite ih u vrućoj kuhinji ili kupatilu, i ne biste trebali imati problema da ih održite zdravim.

Ako su listovi vaše orhideje svetlo zeleni, to znači da dobijaju dovoljno svetlosti. Ako je u saksiji, ponovo je posadite kada cvetovi opadnu kako biste podstakli dalji rast. Volimo orhideje ovde u Appleiard-u, pa obavezno pregledajte našu posvećenu prodavnicu orhideja.

NETAČNO: Oboleli od polenske groznice ne mogu da uživaju u cveću

Ima smisla pretpostaviti da cveće nije dozvoljeno ako se borite sa alergijama, ali zapravo, mnoge vrste proizvode težak polen za koji je malo verovatno da će se prenositi vazduhom. Veliko, svetlo cveće poput ljiljana, lala i božura oprašuju insekti, a ne vetar, što ih čini sigurnim izborom za one koji pate od polenske groznice.

TAČNO: Cveće uvek treba seći pod uglom

Nema ništa loše u tome da te sečeš cveće vam horizontalno, ali ćete uživati u boljim rezultatima ako oštro odsečete jedan inč sa svake stabljike pod uglom od 45 stepeni. Na taj način maksimizirate površinu za veće upijanje vode i znači da neće na kraju sedeti ravno uz dno vaše vaze i postati žedni. Ponovo podrežite stabljike nakon nekoliko dana da bi vaše cveće bilo hidratizovano i srećno.

NETOČNO: Ne morate da zalivate kaktus

Iako je istina da su kaktusi i sukulenti otporni na suvim staništima, čuvajući vodu u svojim debelim stabljikama ili listovima, svemu je potrebna voda da bi preživjelo! Znakovi da je vašem kaktusu potrebna hidratacija uključuju meko, naborano telo i suve bodlje koje lako otpadaju. Zalivanje vaših kaktusa svakih deset dana ili kad god se gornjih pola inča zemlje oseti suvo, trebalo bi da bude dovoljno, što ih čini biljkom lakim za održavanje.

TAČNO: Boja hortenzija zavisi od kiselosti njihovog zemljišta

Tako je, hemija može biti kul! Boja određenih sorti hortenzija zavisi od pH vrednosti zemlje u kojoj se uzgajaju, pri čemu kiselo zemljište proizvodi plave ili ljubičaste latice, a alkalno zemljište stvara ružičaste ili crvene cvetove.

Možete smanjiti pH vašeg tla dodavanjem taloga kafe ili sirćeta i povećati ga upotrebom sode bikarbone ili mlevenog krečnjaka. Na bele hortenzije ne utiče kiselost zemljišta; uvek će biti beli.