Kako zalijevati biljke pauka kod kuce osnovni saveti

Biljka pauk, ili Chlorophitum comosum , je popularna sobna biljka za nove i iskusne vlasnike sobnih biljaka. Ova tropska vrsta je tolerantna na nesavršenu negu, ali preferira umerenu količinu vode i vlage u svom okruženju da bi zaista uspela. Poznata i kao trakasta biljka, ova vrsta raste živahno, tanko lišće i nudi mnoštvo korisnih svojstava . Odvojite malo vremena da savladate vlagu i zalivanje biljke pauka, a ona će vas nagraditi obilnim lišćem u kojem možete uživati godinama koje dolaze.


Kada i kako zalijevati biljke pauka

Kako zalijevati biljke pauka – najvažnije

Biljke pauka uspevaju na blago vlažnom zemljištu i povremenom zamagljivanju. Destilovana voda ili kišnica najbolje funkcionišu, jer ne vole hlor, fluor i druge hemikalije koje su često prisutne u vodi iz slavine. Zalivajte biljku češće tokom leta, jednom ili dva puta nedeljno, i pustite da se zemlja osuši između zalivanja.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka

Naravno, znate da je biljkama potrebna voda da bi preživele, ali kakvu ulogu igra voda u zdravlju i razvoju biljaka?

Pa, biljke su napravljene od 90 posto vode , tako da je hidratacija neophodna da bi se osiguralo da funkcije unutar biljke nastave da rade kako bi trebalo. Voda je takođe važna za fotosintezu , proces kroz koji biljke stvaraju sopstvenu hranu.

Dakle, biljka koja prima dovoljno vode je jaka od korena do lišća. To je zato što voda koja prolazi kroz njegove delove stvara pritisak koji svaki element održava oštrim i čvrstim. Iz tog razloga, nedostatak vode može uzrokovati slabljenje i uvenuće biljaka.

Uz to, važno je napomenuti da je prekomerno zalivanje česta greška među novim vlasnicima biljaka. Neophodno je pronaći ravnotežu za svaku biljku, jer prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena, uvenuća i drugih problema koji sprečavaju kućne biljke da napreduju.

Neke biljke su prilično posebne u pogledu svog rasporeda zalivanja. Srećom, vaša biljka pauka će biti prilagodljivija dok budete naučili da brinete o njoj.

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom zalivanja biljaka pauka

Zapamtite, biljke pauka uživaju u umerenom zalivanju i vlažnom okruženju. Evo nekoliko stvari koje treba imati na umu kada planirate idealan raspored zalivanja vaše biljke pauka.

Temperatura i vlažnost

Biljke pauka preferiraju temperature vazduha u rasponu od 70 do 90 stepeni Farenhajta . Mogu da prežive u okruženjima od čak 35 stepeni Farenhajta, ali nećete videti mnogo rasta na nižim temperaturama. Ova tolerancija temperature znači da će vaš dom ili poslovni prostor verovatno imati adekvatne uslove da vaša biljka pauka uspeva. Zapamtite, na toplijim temperaturama, vašoj biljci pauka će biti potrebno češće zalivanje.

Kako svetlosni uslovi utiču na raspored zalivanja vaše biljke pauka

Biljka pauka preferira svetle, indirektne uslove osvetljenja, ali može tolerisati niže svetlosne uslove. Ako se vaša biljka pauka nalazi na mestu sa jačom svetlošću, njeno tlo se može brže osušiti.

Zapamtite na ovaj način da svetlosni uslovi mogu uticati na potrebe vaše biljke za zalivanjem. Ako primetite da se njegovo tlo suši brže nego što se očekivalo, možda ćete želeti da češće zalivate svoju biljku.
Kako zalijevati biljke pauka u zavisnosti od godišnjeg doba

Obično ćete morati da povećate učestalost zalivanja tokom toplijih meseci, jer za to vreme više raste. Pokušajte da zalivate jednom ili dva puta nedeljno tokom leta, ali uvek ne zaboravite da ostavite da se zemlja osuši između zalivanja.

Zimi, sledite iste smernice sa manje učestalosti. Niže temperature i manje svetlosti znače da vašoj biljci pauka nije potrebno toliko vode da bi uspela.

Kako mešavina zemljišta utiče na zahteve za zalivanjem

Vaša mešavina zemljišta može zadržati više vode od drugih sorti. Ako je to slučaj, biće potrebno više vremena da se osuši, tako da vašoj biljci pauka možda neće biti potrebno zalivanje tako često.

Chlorophitum comosum koji voli vlagu će tolerisati ove vrste zemljišta koje zadržavaju vodu, ali pazite da izbegavate vlažno okruženje. Najbolje je izabrati dobro drenirajuće zemljište i zalivati biljku češće ako je potrebno.
Veličina i tip kontejnera

Neki kontejneri za biljke zadržavaju manje vlage od drugih. Na primer, glinene posude omogućavaju da se zemlja osuši brže od plastičnih saksija. Manje posude takođe drže manje vode od većih opcija. Iz ovih razloga, vaša biljka pauka možda preferira veći plastični kontejner koji zadržava vlagu i daje joj dovoljno prostora za širenje i rast.

Kada zalivati biljke pauka

Znaćete da je vreme da zalijete svoju biljku pauka kada se gornjih 2 ili 3 inča zemlje oseti suvo na dodir. Najlakši metod je da nežno gurnete prst u gornji sloj zemlje da biste proverili da li ima vlage. Sonde za vlagu su još jedna opcija koja pomaže da se ukaže na sadržaj vlage dublje u posudi za lonce.

Zapamtite, vaša biljka pauka voli vlagu. Iako je dobro dozvoliti da se zemlja malo osuši, ne bi trebalo da dozvolite da vaša biljka pauka ide predugo u potpuno osušenom tlu.
Koliko često treba da zalivam svoju biljku pauka?

U većini okruženja za uzgoj u zatvorenom prostoru, moraćete da zalivate svoju biljku pauka jednom ili dva puta nedeljno tokom leta, koristeći test prstima da biste saznali željenu frekvenciju vaše biljke. Zimi se pridržavajte rutinskog zalivanja kada je zemlja suva. Ovo može biti od jednom nedeljno do jednom u tri nedelje, u zavisnosti od drugih uslova.

Koja je vrsta vode najbolja za biljke pauka?

Biljke pauka preferiraju filtriranu vodu ili kišnicu. To je zato što voda iz slavine često sadrži soli i hemikalije koje vrsta ne voli. Ako imate na raspolaganju samo vodu iz slavine, pustite da voda stoji u vašoj kanti za zalivanje pre nego što hidratizujete svoje biljke. Ovo će izazvati isparavanje hemikalija, tako da ne naškode vašim biljkama.
Kako zalijevati biljke pauka

Zalivajte oko osnove vaše biljke pauka dok se tlo ne zasiti i voda ne izađe kroz drenažni otvor kontejnera. I ne brinite, biljci neće smetati voda na svom lišću. U stvari, uživaće u povremenom zamagljivanju.

Ako vaša biljka pauka ne dobija dovoljno vlage, njeni listovi mogu početi da postaju smeđi . Razmislite o korišćenju posude za vlažnost da biste povećali vlagu u okruženju vaše biljke pauka.

Šta raditi između ciklusa zalivanja

Neka se zemlja vaše biljke pauka malo osuši između zalivanja. Ako je gornja polovina zemlje suva, znaćete da je vreme da zalijete biljku.

U međuvremenu, možete potražiti znakove da vaša biljka pauka dobro radi. Njegovo lišće će dugo rasti i zadržati živopisnu nijansu zelene. Na kraju ćete možda primetiti belo cveće i nove izdanke kako rastu iz vaše biljke pauka. Sve su to znaci da biljka srećno raste.

Za dodatni podsticaj, biljke pauka takođe imaju koristi od redovnog đubrenja , posebno u prolećnim i letnjim mesecima. Pored toga, pazite na uobičajene štetočine, bube i bolesti biljaka pauka .
Kako razmnožavati biljke pauka

Biljke pauka se lako razmnožavaju nakon što izraste nekoliko izdanaka ili mladunčadi paukova. Prvo, upotrijebite strmine da uklonite jedan od ovih izdanaka iz biljke pauka. Zatim stavite vlažni papirni peškir na dno posude i stavite biljku bebe pauka unutra.

Nastavite da zamagljujete papirni peškir i primetite kako koreni biljke počinju da rastu. Kada njegov korenov sistem bude dugačak nekoliko inča, možete staviti ovu biljku pauka u novu saksiju sa zemljom.
Zalivanje biljaka pauka nakon presađivanja

Nakon što presadite svoju biljku pauka , zalijte je normalno. Dozvolite da se zemlja malo osuši između zalivanja i prilagodite raspored zalivanja biljke u zavisnosti od sezone.

Znaci da preterano zalivate svoju biljku pauka

Kao i svaka biljka, vaša biljka pauka će vas obavestiti ako prima previše vode. Ako primetite sledeće znake, minimizirajte raspored zalivanja biljke. Takođe bi trebalo odmah da se brinete o specifičnim problemima kao što je trulež korena i pazite da dozvolite da se zemlja osuši između zalivanja.

Listovi postaju smeđi ili crni (što može zahtevati hitnu rezidbu )
Listovi formiraju smeđe mrlje
Lišće postaje promenjeno ili žuto
Listovi izgledaju meki, slabi i viseći
Kovrče lišća
U osnovi biljke se formira trulež korena
Listovi otpadaju

Znaci da zalivate svoju biljku pauka

Pored toga, vaša biljka pauka će reagovati na zalivanje na nekoliko ključnih načina. Ako primetite sledeće znakove, moraćete da prilagodite raspored zalivanja vaše biljke kako biste bili sigurni da dobija dovoljno vlage.

Listovi blede u boji
Listovi počinju da smeđi na ivicama
Listovi počinju da padaju ili venu

Kako zalijevati biljke pauka – poslednja reč

Ukratko, vaša biljka pauka će vam oprostiti kada se savladate sa njenim potrebama za zalivanjem. To je živahna biljka pogodna za početnike koja će sigurno podići vaše samopouzdanje kada je u pitanju briga o kućnim biljkama.

Vredi odvojiti vreme da napravite raspored zalivanja koji će utažiti žeđ vaše biljke pauka. Nakon što pronađete tu ravnotežu, možete očekivati da će vaša biljka pauka godinama uspevati u vašem domu

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o najboljim pozicijama za biljke pauka da uspevaju u kući ili kancelariji i naš krajnji vodič za negu biljaka pauka kod kuće.