Frangipanijeve skrivene poruke Duboko uronjenje u simbolizam plumerije

Bilo da cvet poznajete kao Frangipani ili pod alternativnim imenom Plumeria , ovaj cvet je upečatljiv i svojom lepotom i bogatim mirisom. Kao tropski cvet koji je inspirisao mnoštvo parfemskih formulacija, Frangipani je poznat mnogima koji ga nikada nisu dobili kao rezani cvet u buketu. Ovaj vodič će pokriti sve što treba da znate o značenju cveta Frangipani i njegovoj upotrebi, simbolici i kulturnom značaju širom sveta.

Ultimativni vodič za Frangipani (Plumeria) značenje i simbolizam
Pregled sadržaja:
Simbolizam cveća Frangipanija – Ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje, simbolika i kulturni značaj Frangipanija
Uobičajene boje frangipanija i šta one znače
Nacionalni cvet Laosa i Nikaragve
Simbolizam Maja
Hinduizam i Frangipani
Havaiian Leis
Budistički simbolizam
Prikladne prilike za poklon za cveće Frangipani
Česta pitanja o značenju cveta Frangipani:
Simbolizam cveća Frangipanija – Ključni za poneti
Na jeziku cveća, Frangipani (Plumeria) nosi simboličko značenje dobrodošlice, podrške i bogatstva u mnogim kulturama. U svom rodnom rasponu, cveće je korišćeno da simbolizuje plodnost božanstava.

Etimološko značenje
O cveću Frangipani (Plumeria).
Ime Plumeria inspirisano je Čarlsom Plumijerom . Bio je monah iz Francuske koji je putovao u Novi svet 1600-ih i zabeležio detalje o botaničkim karakteristikama biljke. On je prvi uveo grm u evropski svet, pa je zaslužio priznanje kao imenjak čitavog roda.

Uobičajeno ime Frangipani je daleko manje jednostavno. Trenutno se pripisuje italijanskoj porodici istog imena koja je tvrdila da je izmislila parfem koji hvata miris cveta. Zapisi iz tog vremena pokazuju da je markiz koji je prodavao parfem tvrdio da je koristio pravi cvet, ali u stvari, to je bio sintetički oblik koji je samo imitirao miris nalik citrusima.

Značenje, simbolika i kulturni značaj Frangipanija
Za biljku koja se nekada nalazila samo u ograničenom delu Centralne Amerike, frangipani se proširio širom sveta i uspostavio bogatu simboliku u dalekim kulturama. Od simbola ljubavi u svahili poeziji do predstavljanja značenja dobrodošlice i alohe na havajskom, frangipani znači nešto drugačije gde god da krenete.

Uobičajene boje frangipanija i šta one znače
Značenje, simbolika i kulturni značaj Frangipanija
Crvena : strast, intenzitet, hrabrost, snaga i romansa.
Ružičasta : Prijateljstva, nova romansa, lični rast i nada.
Krema: Elegancija, zrelost, sreća i predanost.
Bela: čistoća, nevinost, jasnoća, čistoća i oporavak.
Narandžasta : Energija, prijateljstvo, podrška, rast i sreća.
Žuta : Optimizam, nada, radost, vedrina i zabava.
Nacionalni cvet Laosa i Nikaragve
I Laos i Nikaragva su izabrali cvet Frangipanija kao svoj nacionalni cvet, iako nijedna zemlja primarno ne koristi taj termin da bi ga označila.

U Laosu je isti cvet obično poznat kao Dok Champa. Ako posetite Nikaragvu i divite se prelepom cvetu Sacuanjochea, još uvek gledate u prelepi cvet Plumeria.

Bez obzira na ime, lepota i miris cveta su isti.

Simbolizam Maja
Kao izvorni dom biljke Frangipani, nije ni čudo što su je Mezoamerikanci simbolično koristili u svojoj verskoj umetnosti.

Kulture Maja i Asteka iza sebe su ostavile rezbarije koje prikazuju cvet Frangipani kao simbol božanstava svih vrsta. Konkretno, to je povezano sa rođenjem božanstava ili sticanjem novih moći.

To je takođe jasno bio znak plodnosti i ženske lepote. Šumovi plumerije uzgajani su posebno da bi astečki plemići šetali i uživali. Može se samo zamisliti kako je jak miris cveća verovatno bio povezan sa bogatstvom, plemenitošću i snagom.

Hinduizam i Frangipani
Hinduizam i Frangipani
Dok Frangipani nekada nije rastao u jugoistočnoj Aziji, uveden je pre nekoliko vekova i od tada je predstavljen u verskoj umetnosti. Narodna verovanja pripisuju vezu između cveća i duhova ili drugih natprirodnih entiteta.

U Indiji, hinduistički hramovi se često oslanjaju na mešavine tamjana sa snažnom notom Frangipanija. Ovi tamjani se često označavaju imenom champa , kao što je nag champa , jer je to uobičajen izraz za cvet u Indiji.

Za bengalske ljude, cvet simbolizuje smrt i tugovanje, dok ga balineški hindusi koriste kao ponudu u hramskim službama.

Havaiian Leis
Havaji su još jedna oblast u kojoj su Frangipani cvetali nakon što su uvedeni. Polinezijski ostrvljani cvet nazivaju melija i koriste ga za pravljenje lei ogrlice koja se poklanja posetiocima kao simbol dobrodošlice. Smatra se da utjelovljuje plodnost i seksualnost, slično kao u svom izvornom izvornom rasponu.

Moderni stanovnici Havaja i drugih polinezijskih ostrva često nose jedan od ovih cvetova preko uha da bi pokazali da li su slobodni.

Budistički simbolizam
Budistički hramovi širom jugoistočne Azije imaju guste zasade drveta ili grmlja Frangipani. Može se povezati sa grobljima ili koristiti kao ulazni prostor za podsticanje pravog religioznog razmišljanja pre ulaska u hram.

Neke budističke kulture takođe koriste Frangipani kao svadbeni cvet, ali samo u krem ili belim bojama . Crveni Frangipani se uvek koristi samo za prinose na grobovima ili tokom sahrana zbog povezanosti boje sa smrću.

Prikladne prilike za poklon za cveće Frangipani

Razmislite o davanju snopa mirisnih cvetova Frangipanija tokom izazovnog perioda u životu vašeg prijatelja, kao što je gubitak voljene osobe ili neželjena promena karijere.

Šareni Frangipani šalje poruku podrške koja se lako prilagođava odabirom prave boje. Crveni cvetovi mogu poslati romantičnu poruku, ali zapamtite da to nije zajedničko svim kulturama.

Česta pitanja o značenju cveta Frangipani:

Šta simbolizuje cvet Frangipani?
Frangipani simbolizuje plodnost, snagu, rast i romantičnu ljubav. Oni takođe mogu biti povezani sa duhovima u nekim kulturama.

Da li Frangipani ima sreće?
Na jeziku cveća, cvetovi frangipanija smatraju se znakom sreće u većini kultura širom sveta.

Koja je razlika između frangipanija i plumerije?
Plumeria je jednostavno naučno ime svih sorti Frangipanija.

Da li je frangipani cvet ljubavi?
U jarko crvenim ili ružičastim bojama, Frangipani može da simbolizuje ljubav.

Da li se Frangipani vraća svake godine?
Kada se sade u toploj klimi, biljke Frangipani su višegodišnje.

Koliko dugo traju cvetovi Frangipanija?
Rezani Frangipani može izgledati lepo dve nedelje ili duže sa svežom vodom.

Da li Frangipani cveta više puta?
Frangipani imaju tendenciju da puste sve svoje pupoljke i cvetaju odjednom svakog leta, ali mogu da puste nekoliko cvetova pre nego što izblede.

Značenje cveta Frangipani – poslednja reč
Nemojte se samo diviti Frangipaniju kao sastojku parfema. Dajte kremastim cvetovima počasno mesto i u vašim cvetnim aranžmanima, zahvaljujući njihovoj estetskoj lepoti i bogatom značenju i simbolici.