Petunijin cvetni simbolizam prica o emocijama i znacenju

Petunije su popularan jednogodišnji cvet koji se uzgaja u saksijama i kontejnerima širom SAD Prema Popisu hortikulture iz 2019. godine , petunije su na prvom mestu u prodaji biljaka širom zemlje. Ali petunije nisu uvek bile cenjene zbog svoje lepote. Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da su petunije nekada simbolizovali bes i ljutnju na jeziku cveća . Iako je njihova popularnost poslednjih godina promenila njihovu simboliku, ipak je vredno napomenuti da neki mogu nastaviti da se pozivaju na njihovo zastarelo značenje. U ovom vodiču ćemo pokriti sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cveta petunije tokom vremena.

Značenje cveta petunije na jeziku cveća
Pregled sadržaja:
Simbolizam cveća petunije – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika boje petunije
Cveće petunije i folklor
Cveće petunije i rani španski istraživači
Značenje cveta petunije u viktorijansko doba
Petunije u šamanizmu

Prikladne prilike za poklon za cveće petunije

Česta pitanja o cveću petunije:
Simbolizam cveća petunije – ključni za poneti
Na jeziku cveća, simboličko značenje cvetova petunije evoluiralo je od asocijacija na ljutnju i ljutnju do modernije simbolike želje, nade i smirenosti. Kao i kod svih cveća, značenje i simbolika takođe zavise od boje cvetova petunije i odnosa između davaoca i primaoca.

Etimološko značenje
Opšte se veruje da je naziv petunija izveden od reči petun, izraza za bezvrednu biljku duvana na jeziku Tupi-Guarani koji se govori u Južnoj Americi.

Međutim, neki izvori navode da je izraz Tupi-Guarani za biljku bio sitan. Ipak, drugi poput Toma Mekabina iz Orlando Sentinela tvrde da je francuski botaničar po imenu Petun sakupio prvo seme iz Argentine sredinom 1800-ih. Biljka je u njegovu čast dobila ime petunija.

Značenje cveta ružičaste petunije
Ružičasta predstavlja nežnost i ženstvenost i obično se izjednačava sa majčinskom ljubavlju. Ove petunije su divan poklon za Majčin dan.

Značenje cveta crvene petunije

Crvena je boja strasti i ljubavi . Uobičajeno se veruje da crvene petunije predstavljaju dubinu i snagu u odnosima.

Značenje cveta bele petunije

Bela je boja nevinosti i čistoće , ali bele petunije takođe mogu da izraze poverenje i dostojanstvo. Često se prikazuju na venčanjima i verskim događajima.

Značenje cveta crne petunije

Crne petunije se mogu tumačiti kao znak smrti ili osećanja sumornosti, ali neki kažu da predstavljaju snagu i jedinstvenost. Značenje zavisi od odnosa između davaoca i primaoca.

Značenje cveta žute petunije

Svetle i vesele žute petunije predstavljaju poštovanje i prijateljstvo — Rezervišite žute petunije za bliske prijatelje.

Značenje ljubičastog cveta petunije

Bogate nijanse ljubičaste simboliziraju fantaziju, očaranost, gracioznost i kraljevstvo . Ljubičaste petunije takođe izražavaju poštovanje i divljenje. Dajte ljubičaste petunije prijateljima i kolegama.

Značenje cveta plave petunije

Plavo cveće predstavlja poverenje i mirnu energiju i najbolje je za one kojima verujete i kojima se divite. Poklonite plave petunije porodici, prijateljima ili kolegama.

Cveće petunije i folklor
Maje i Inke su verovali da petunije poseduju magičnu moć da oteraju duhove i čudovišta iz podzemnog sveta. Rečeno je da petunije neće rasti u oblasti sa negativnom energijom, ali će uspevati u pozitivnoj energiji.

Cveće petunije i rani španski istraživači
Prve petunije su u Argentini otkrili španski istraživači u 16. veku. Ovo belo cveće je bilo manje upadljivo od dramatičnih petunija koje imamo danas. Prijavljeno je da su ih Tupi-Guarani Indijanci nazivali petun, što znači bezvredne biljke duvana. Istraživači nas toliko nisu impresionirali biljkom da se nisu potrudili da sakupe seme od njih.

Značenje cveta petunije u viktorijansko doba
Kontradiktorna simbolika povezana sa ovim cvećem može se pratiti još od viktorijanskih vremena kada je povezanost petunije sa besom i ljutnjom bila povezana sa iznenadnim i ekstremnim ispadima Njenog Kraljevskog Visočanstva kraljice Viktorije .

Ironično, tokom viktorijanskih vremena, petunije su se takođe često prikazivale na venčanjima kako bi simbolizovali prikladno društvo.

Petunije u šamanizmu
Petunija se koristi u šamanskim ritualima u Južnoj Americi kako bi donela uvid. Smatra se da petunije poboljšavaju kreativnost i inspiraciju, ostvaruju snove i podstiču čuđenje i nadu.

Prikladne prilike za poklon za cveće petunije
Danas značenje i simbolika cveća petunije čini ih pogodnim poklonima za svadbe , rođendane , godišnjice , Dan majki i druge proslave.

Česta pitanja o cveću petunije:

Šta simbolizuje cvet petunije?
Petunije mogu da simbolizuju bes i ljutnju, posebno ako su date nekome sa kim se nedavno niste slagali. Međutim, modernija simbolika petunije prikazuje petunije kao cvet želje, nade i udobnosti ili smirenosti.

Da li se cvetovi petunije smatraju srećnim?
Iako petunije ne predstavljaju izričito sreću, verovanja Maja i Inka smatraju da petunije odbijaju zle duhove i rastu samo u oblastima sa pozitivnom energijom. Takođe se smatra da izražavaju želju, nadu i utehu, što primaocu može doneti sreću.

Da li je petunija cvet ljubavi?
Petunije mogu predstavljati želju i osećaj udobnosti oko primaoca.

Da li se cveće petunije vraća svake godine?
Petunije su nežne trajnice koje se uzgajaju kao jednogodišnje biljke u SAD. Cveće i biljke umiru kada zahladi u jesen. Biljka ne izrasta ponovo u narednoj godini; međutim, kada se uzgajaju na gredici, petunije se često samoseju, a nove biljke petunije se pojavljuju sledeće godine.

Koliko dugo cvetovi petunije traju?
Svaki cvet petunije otvara se ujutru. Do noći, cvet se zatvara i počinje da se gubi. Stari cvet pada sa vinove loze u roku od dan-dva, ali pošto petunija tako obilno cveta, novi cvetovi uvek cvetaju.

Da li petunija cveta više puta?
Petunije obilno cvetaju celo leto. Ako pate od nedostatka vode i počnu da se suše, obrezivanje biljaka i davanje vode koja im je potrebna obično će ih oživeti. Može proći nekoliko nedelja da biljka petunija ponovo procveta.

Značenje cveta petunije – poslednja reč
Godinama su petunije simbolizirale ljutnju i ogorčenost, ali to se promijenilo kako su ovo prelijepo cvijeće steklo dom na gredicama i kontejnerima širom SAD, popularnije značenje za cvijeće petunije je više uzdizanje jer predstavljaju želju, nadu i smirenost. Petunije su idealan poklon za svadbe, Majčin dan, rođendane i godišnjice.