Da li su jeleni Crape Mirtle otporni

Crape mirte su šareno listopadno ili zimzeleno grmlje i drveće. Iako njihovo prelepo cveće oduševljava baštovane, mirte od krepa ponekad privlače gladna stvorenja. U ovom članku ćemo otkriti da li su mirte otporne na jelene i šta možete učiniti da zaštitite svoje grmlje od invazije životinja.


Da li su jeleni Crape Mirtles otporni?
Nekoliko univerzitetskih ekstenzija kaže da jelene „retko oštećuju“ jeleni. To znači da je većina vrsta krep mirte prilično otporna na jelene koji pasu. Međutim, jeleni i dalje mogu da jedu mirte (Lagerstroemia spp.) ako su izuzetno gladni i imaju nekoliko drugih opcija.

Ako jelen odluči da pojede deo vaše krep mirte, ciljaće nežne nove izdanke i listove. Novi izdanci i listovi se pojavljuju tokom proleća i leta, tako da je tada vaša krep mirta najranjivija. Ipak, grmovi mirte imaju drvenaste stabljike koje nisu popularne kod jelena.

Mladi ili tek zasađeni grmovi krep mirte su ranjiviji na jelene na ispaši od ustaljenih biljaka. Starije mirte bi trebalo da prežive da ih povremeno grickaju jeleni i druge životinje.

Koje druge životinje mogu da jedu mirte?

Crape mirte završavaju cvetanje u jesen i praćene su velikim brojem semena. Tokom zime, ovo seme jede nekoliko vrsta ptica, uključujući kardinale, češljuge i vrapce. Seme mirte crpa izdržava ptice i druge divlje životinje kroz tanke berbe zime.

Veverice ponekad mogu da jedu izdanke mirte, ali to je prilično retko. Štetočine poput lisnih uši, japanskih buba, insekata i paukova grinja takođe konzumiraju sok iz mirte. Uklonite ove insekte koristeći hortikulturna ulja ili insekticidni sapun.

Kako zaštititi svoju mirtu od jelena i drugih životinja

Ograde i kućišta
Korišćenje ograde je najlakši način da zaštitite svoju mirtu od gladnih jelena. Ovo pomaže u zaštiti cele vaše bašte od biljojeda koji pasu. Posadite mirte podalje od niskih ograda preko kojih bi preduzimljivi jeleni mogli da dosegnu.

Uvek vodite računa da vaša ograda nema praznina, jer bi jeleni mogli probiti put. Ograda od 8 stopa je idealna za držanje jelena podalje od vaših biljaka. Proverite da ispod vaše ograde nema rupa, jer one mogu dozvoliti vevericama i drugim glodarima da uđu u vašu baštu.

Ako ograde nisu praktične, možete zaštititi mirte i druge ranjive biljke koristeći ograde. Pileća žica je idealna za ovo, posebno za mlade ili tek zasađene mirte. Korištenje kućišta za pileće žice štiti mlade izdanke, omogućavajući vašoj mirti da raste bez opasnosti od jelena.

Biljke pratioci su lak i lep način da odvratite jelene i druge životinje da jedu vašu mirtu. Mnoge prateće biljke rade zbog jakog mirisa ili šiljastog lišća koje odbija jelene koji pasu. Mahonije su odlični šiljasti grmovi koji odbijaju jelene i druge životinje.

Biljke pratioci kao što su mačja metvica, lavanda i matičnjak proizvode jake mirise koje jeleni ne vole. Bilje poput vlasca, origana, žalfije i timijana takođe odvraća jelene zbog svog jakog mirisa. Kao bonus, takođe možete sakupljati ovo bilje, što vam pomaže da maksimalno iskoristite prostor u bašti.

Takođe možete kupiti sprejeve za odbijanje životinja kako biste sprečili jelene i druge životinje da grickaju vašu mirtu. Ovi sprejevi su dizajnirani da ne štete vašoj biljci dok odbijaju životinje na ispaši. Ako imate kućne ljubimce, uverite se da vaš izabrani sprej nije toksičan da biste ih zaštitili.

Repelentni sprejevi se nanose direktno na listove biljaka poput mirte. Međutim, sprejevi traju samo dok se ne isperu. To znači da ćete morati ponovo da prskate svoju krep mirtu nakon padavina.

Česta pitanja o otpornosti na jelene od crap mirte:

Koja životinja jede krep mirte?
Jeleni retko jedu krep mirte, ali ih povremeno mogu jesti veverice. Nekoliko vrsta ptica tokom zime konzumiraju semenke mirte.

Koje probleme imaju mirte od krepa?
Mirta crpa pate od bolesti poput pegavosti listova i pepelnice. Crpe mirte takođe pate od štetočina kao što su lisne uši, japanske bube, ljuspice i paukove grinje. Koristite insekticidni sapun i hortikulturna ulja za borbu protiv štetočina i bolesti.

Da li su Crape Mirtles visoko održavanje?
Crape mirte su biljke koje ne zahtevaju mnogo održavanja sve dok su na suncu. Mirte krapa uspevaju u većini tipova zemljišta sve dok je tlo dobro drenirano.

Okončanje
Jeleni „retko oštećuju“ mirte krepa, što znači da su ovi grmovi prilično otporni na jelene. Biti na bezbedna strana, podignite visoku ogradu oko svoje bašte kako biste držali gladne jelene podalje od vaših krep mirta.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj i negu krep mirte u vašoj bašti.