Znacenje i simbolika kukuruza u jeziku cveca

Cornflovers pružaju redak, prirodan uvid u plavu u živoj prirodi. Ovo poznato, ali upečatljivo cveće nije samo lepo za pogledati; oni takođe imaju bogatu istoriju značenja i simbolike koja se proteže kroz vekove kroz ljudsku civilizaciju.


Značenje i simbolika kukuruza (Centaurea cianus).
Pregled sadržaja:
Simboličko značenje kukuruza – najvažnije
O Cornflovers
Značenje, simbolika i kulturni značaj kukuruza
Pogodne prilike za poklone za kukuruze
Česta pitanja o značenju kukuruza:
Značenje i simbolika kukuruza: završna reč
Simboličko značenje kukuruza – najvažnije
Kukureci simbolizuju ljubav, plodnost, nežnost, jedinstvo, budućnost, nadu, iščekivanje, odanost, vernost, pouzdanost, sećanje, delikatnost, prosperitet i bogatstvo. Na viktorijanskom jeziku cveća, oni su predstavljali celibat.

O Cornflovers
Taksonomija
Rod biljaka Centaurea sadrži više od 700 vrsta biljaka, uključujući Centaurea cianus. Ovo je vrsta cvetne biljke iz porodice biljaka Asteraceae (tratinčica, kompozit, aster i suncokret). Uobičajeno se naziva kopčom kukuruza ili neženja.

Botaničke karakteristike
Kukureci su jednogodišnje biljke koje proizvode vitke, razgranate stabljike koje narastu do visine od jedne do tri stope. Kada cvetaju, biljke imaju kružne cvasti (ili cvetne grozdove). Cvetne glavice su dugmaste. Nekoliko velikih cvetova zraka se raširi tako da formiraju spoljni deo kruga, a grupa manjih cvetova zraka ispunjava centar.

Cvetovi su najčešće upadljive plave boje. Međutim, mogu biti i ljubičaste, roze ili bele.

Istorija i poreklo
Centaurea cianus je poreklom iz severnih i istočnih delova regiona Mediterana, prirodno raste u zemljama uključujući Italiju, Grčku, Tursku, Rumuniju, Albaniju, Bugarsku, Jugoslaviju, Liban i Siriju.

Ova vrsta se smatra arheofitom u Britaniji i Irskoj jer je uvedena u područja u drevnim vremenima tokom praistorije u gvozdenom dobu.

Ova vrsta je takođe široko rasprostranjena i sada je naturalizovana u većem delu sveta. Iako je ova distribucija koncentrisana širom severne hemisfere, biljka je takođe naturalizovana u određenim oblastima oko ekvatora i na južnoj hemisferi.

Etimološko značenje
Ime roda, Centaurea, je latinski derivat grčke reči kentauros što znači kentaur. Specifično ime, cijanus, je latinski oblik engleske reči cijan koja je jarke boje zelenkaste vodenoplave. Ovo posebno ime je dodeljeno kukuruzu, iako su najčešći cvetovi različka obično više čisto plave ili plavkasto ljubičaste.

Biljka je dobila svoje uobičajeno ime, kukuruz, jer je imala tendenciju da raste zajedno sa kukuruzom (i drugim žitaricama kao što su ovas, raž, pšenica ili ječam) kao korov. Dakle, pošto je ovo cveće imalo tendenciju da iskače pored biljaka kukuruza, postalo je poznato kao različak.

Uobičajeni naziv bachelor’s button odnosi se na dugmasti oblik cvasti biljke. Možda je to takođe proizašlo iz prakse u kojoj su mladi, podobni neženjama nosili različke u svojim rupama za dugmad tokom viktorijanske ere.

Upotreba i prednosti kukuruza

Različak nudi niz zanimljivih upotreba i prednosti:

Sečenje bašta i ukrasnih bašta
Iako mnogi smatraju da je različak korov, cveće je zaista privlačno i upečatljivo na pogled. Nekoliko sorti je kultivisano u ukrasne svrhe. Sa svojim dugim stabljikama, dobro se snalaze u sečenju bašta pored ivica, kreveta i vikendica.

Oprašivači i ptice
Kukureci će takođe privući leptire i ptice u baštu.

Hrana i piće
Cornflovers su jestivi. Iako ne nude mnogo u pogledu ukusa, njihove živopisne plave latice stvaraju veliki vizuelni uticaj. Obično se koriste za ukrašavanje deserta, pića, salata, ulja i sira. Pored toga, oni su obično uključeni u čaj i čest su sastojak mešavina sivog čaja.

Die
Prirodni pigmenti odgovorni za plave latice kukuruza se često ekstrahuju i koriste kao prirodni pigment, posebno u prehrambenim proizvodima.

Čišćenje tla
Neke studije su pokazale da su različak vešti u vađenju i uklanjanju naslaga olova iz kontaminiranih područja kada su određene bakterije prisutne u zemljištu.

Medicinski
Cvetovi, listovi i seme kukuruza sadrže nekoliko farmakološki aktivnih jedinjenja. Neke od njihovih medicinskih primena uključuju antiinflamatornu upotrebu, upotrebu antioksidanata i gastrointestinalne koristi.

Značenje, simbolika i kulturni značaj kukuruza

Savremeno značenje i simbolika kukuruza
Cornflovers imaju dugu listu simboličkih značenja koja su povezana sa njima.

Uključuju ljubav, nežnost, plodnost, jedinstvo, budućnost, nadu, iščekivanje, odanost, vernost, pouzdanost, sećanje, delikatnost, prosperitet i bogatstvo.

Uobičajene boje različka i njihova simbolička značenja
Različite boje kukuruza imaju svoj simbolički značaj.

Značenje plavog cveta – mir, spokoj, nada i težnja ka nedostižnom
Značenje ljubičastog cveta – Kraljevstvo, plemenitost, moć, dostojanstvo, elegancija i bogatstvo
Značenje ružičastog cveta – nežna naklonost, divljenje i ženstvenost
Značenje belog cveća – čistoća, čednost, nevinost, simpatija i žalost

Značenje i simbolika kukuruza u jeziku cveća

Nekoliko različitih tekstova iz viktorijanske ere pruža reference za jezik cveća (floriografija). Dve od ovih dugmadi za neženje (još jedno uobičajeno ime za Centaurea cianus) predstavljaju celibat.

Raniji tekst na jeziku cveća pominje „cvet kukuruza“ kao istrajnost. Međutim, ovaj „cvet kukuruza“ je označen skraćenim naučnim imenom „Gitago“. Ovo se verovatno odnosi na Agrostemma githago, potpuno drugačiju biljku od porodice biljaka karanfila koja se danas obično naziva kukuruzni kokoš.

Značenje kukuruza u viktorijansko doba
Simbolično povezivanje različka – ili momačkih dugmadi – sa celibatom je možda razlog zašto su neženja često nosila cveće u svojim rupama za dugmad. Ovo je značilo njihov status neženja i kasniju dostupnost/podobnost za brak. Kao rezultat toga, momačka dugmad takođe simbolizuju ljubav i postala su popularan izbor cveća za muške svadbene gumbe.

Značenje kukuruza u starom Egiptu
U starom Egiptu, kukuruzi su simbolizovali plodnost i život. Njihovi umetnički prikazi pronađeni su na zidovima, podovima, zemljanom posuđu i nakitu koji datiraju još iz kamenog doba (4 milenijuma p.n.e.).

Zajedno sa maslinovim grančicama i makom, različak je bio uključen u cvetne kragne i pogrebne vence koji su ukrašavali grobnicu kralja Tutankamona. Veruje se da su u to vreme u grobove stavljeni različak kako bi pomogli pokojnicima da se ožive.

Cornflovers u grčkoj mitologiji

Prema grčkoj mitologiji, kentaur, Hiron, koristio je biljke različka da izleči Ahila nakon što ga je ranila otrovna strela.

Cornflovers u hrišćanstvu
Različak je otrovan za puževe, koji su uobičajeni simbol đavola u hrišćanstvu. Kao rezultat toga, biljke kukuruza postale su moćan simbol Marije i Hrista. Oni su prikazani u poznatim hrišćanskim umetničkim delima i obično su prisutni u crkvenoj arhitekturi i dekoru.

Različak u državnoj i službenoj simbolici
Kukureci imaju dugu istoriju zvanične i državne simbolike u Evropi. Oni su ili su bili zvanični cvet i/ili simbol sledećih zemalja i organizacija:

Estonia
Konzervativna narodna partija Estonije
Austrijska slobodarska partija
Finska nacionalna koaliciona partija
Liberalna narodna partija Švedske
Vinchester College
Dulvich College
Nemačko-američka parada Štajben
Različak je takođe nacionalni simbol primirja 11. novembra 1918. u Francuskoj.

Cornflovers in Art
Kukureci su istorijski bili popularna tema u likovnoj umetnosti. Razmotrite ova poznata umetnička dela koja prikazuju različak:

Pšenično polje sa kukuruzima, 1890, Vinsent van Gog
Cornflovers, 1894, Isak Levitan
Grupni portret sa kukuruzima, 1914, Igor Grabar
Cornflovers, 1976, Sergej Osipov

Pogodne prilike za poklone za kukuruze

Simbolička značenja koja se vezuju za kukuruze zaista vode gambit, čineći ih pogodnim izborom za skoro svaku priliku. Zahvaljujući svojoj plavoj boji, obično se uključuju u bukete čestitki za novopečene dečake pored proslavljenih buketa za Dan očeva.

Česta pitanja o značenju kukuruza:
Šta simbolizuju različak?
Kukureci simbolizuju ljubav, plodnost, nežnost, jedinstvo, budućnost, nadu, iščekivanje, odanost, vernost, pouzdanost, sećanje i delikatnost, pored blagostanja i bogatstva. Na viktorijanskom jeziku cveća, oni su predstavljali celibat.

Da li različak simbolizuje ljubav?
Da, ljubav je jedno od mnogih simboličkih značenja kukuruza.

Vraćaju li se kukuruzi svake godine?
Cornflovers su jednogodišnje biljke. Međutim, oni se samoseju, što znači da će nove biljke kukuruza rasti iz semena svake godine.

Koliko dugo traju različak?
Kukureci obično cvetaju od sredine proleća do ranog leta.

Da li su kukuruzi otrovni?
Različak nije otrovan za ljude, pse ili mačke.

Značenje i simbolika kukuruza: završna reč
Popularni za ono što izgleda kao čitavu ljudsku istoriju, kukurijek je putovao sa našim žitaricama i proširio se širom sveta. Bilo da prestanete da cenite kako divlje rastu u polju pored puta ili da ih kultivišete u sopstvenoj bašti, odvojite trenutak da cenite njihovu dugu i bogatu istoriju.