Kako da odsecete cvece iz mrtvog kosmosa

Sve što treba da znate o smanjenju i umrtvljenju Kosmosa
Malo letnjeg cveća se lako uzgaja ili ima toliko uticaja kao kosmos. Sa svojim prekrasnim listovima i divno šarenim i simboličnim cvećem, kosmos cvet koji voli sunce izgleda sjajno u okvirima ili kontejnerima. Možete maksimizirati uticaj vašeg kosmosa tako što ćete ih smanjiti u različitim fazama tokom sezone. Ovaj članak će objasniti sve što treba da znate o tome kada i kako da sečete kosmos cveće u svojoj bašti svake sezone.


Odsecanje i uništavanje cveća Kosmosa – najvažnije
Za optimalno cvetanje, uštipnite mladi kosmos kada budu visoki oko 8 inča da biste povećali proizvodnju cveća. Kada se završi prvi krug cvetanja, smanjite kosmos na 12 do 18 inča da biste stimulisali još jedan krug cveća. Deadhead je trošio cveće tokom cele sezone. Smanjite čokoladni kosmos kada udari prvi mraz.

Ime: Kosmos
Naučni naziv: Kosmos spp.
Native Area: Meksiko i drugi delovi Centralne i Južne Amerike
Zone uzgoja: USDA zone 2 do 11
Sezona cvetanja: od početka leta do prvih jesenjih mrazeva
Boje: ružičasta, ljubičasta, narandžasta, crvena, žuta, bela, čokolada

O Kosmosu

Rod Kosmos obuhvata približno 35 priznatih vrsta koje pripadaju porodici astera ili marjetice (Asteraceae). Rod je dobio ime po grčkoj reči „kosmos“, što se prevodi kao „lepota“ ili „harmonija“.

Većina kosmos vrsta i sorti su zeljaste jednogodišnje biljke. Većina vrsta potiče iz baštenskog kosmosa (Kosmos bipinnatum) i žutog kosmosa (Kosmos sulphureus). Međutim, čokoladni kosmos (Kosmos atrosanguineus) je gomoljasta višegodišnja biljka.

Kosmos raste u grmovima koji dosežu do 5 stopa u visinu i do 3 stope u širinu. Pojedinačni, dvostruki ili polu-dvostruki cvetovi nalik tratinčici proizvode se u grozdovima koji se granaju od glavnih stabljika. Cveće Kosmosa dolazi u prelepim nijansama ružičaste, ljubičaste, žute, narandžaste, crvene i bele, a takođe je otporno na sušu.

Kosmos se dobro ponaša kao usev za rezano cveće, sa stabljikama koje mogu da izdrže otprilike 7 do 10 dana u vazi. Kosmos takođe obezbeđuje nektar za oprašivače kao što su pčele i leptiri.

Da li je kosmosovom cveću potrebno odsecanje i uklanjanje glava?

Za godišnje varijante kosmosa, smanjenje nije striktno neophodno. Kosmos cveće može biti veoma produktivno sa malo ili bez održavanja. Međutim, sečenje, odsecanje kosmosa i redovno branje kosmosa mogu podstaći veću proizvodnju cveća.

Kao jednogodišnje biljke, većina kosmosa traje samo jednu godinu pre nego što ponovo umre. To znači da godišnje kosmos cveće ne treba seći da bi se zaštitilo tokom zime. Oni će prirodno umrijeti kada prvi mraz stigne u jesen.

Deadheading je najvažniji deo smanjenja kosmosa. Iako cvetovi kosmosa izgledaju sjajno nekoliko nedelja, na kraju će početi da venu. Uklanjanje ovih istrošenih cvetova revitalizira biljku i podstiče razvoj više cvetova.

Smanjivanje je neophodno za čokoladni kosmos, koji se razlikuje od drugih kosmos sorti jer je višegodišnja, a ne jednogodišnja. Kada cvetanje završi i prvi mraz je stigao, čokoladni kosmos treba potpuno iseći na zemlju. Gomolj se zatim može podići i čuvati preko zime, slično daliji.

Ključne stvari koje treba uzeti u obzir pri rezanju i uklanjanju cveća Kosmos

Kad god odsečete cvetove kosmosa, neophodno je preduzeti mere predostrožnosti da bi biljka bila zdrava. Ako se obrezivanje ne obavi pravilno, može oštetiti biljku i učiniti je ranjivijom na štetočine i bolesti.

Uvek koristite čiste, oštre alate kao što su makaze za rezidbu. Sterilizacija alata pomaže u sprečavanju širenja bolesti između biljaka. Koristite 5% rastvor izbeljivača da bi vaši alati za sečenje bili sterilni.

Uverite se da su vaše makaze oštre pre nego što obrezujete svoj kosmos. Oštri alati prave čistije rezove, što smanjuje rizik od infekcije od bolesti i štetočina. Tupi alati ne seku čisto, uzrokujući nepotrebnu štetu vašem kosmosu.

Takođe je važno da se ne zanosite kada smanjite svoj kosmos. Uklanjanje previše biljke tokom sezone cvetanja će oslabiti vaš kosmos. Vodite računa da ne odrežete više od trećine biljke i uvek ostavite otprilike 12 inča rasta.

Kada treba smanjiti kosmos cveće

Cveće Kosmosa se može seći ili orezati u različitim fazama kako bi se promovisalo više cvetanja. Mlade kosmos biljke mogu se „štipnuti“ kada dostignu visinu od oko 8 inča. Štipanje uključuje uklanjanje glavnog pupoljka kako bi se podstakao rast grmolikog grma. Ovo pomaže kosmosu da proizvede više stabljika, što znači više cveća.

Ako kosmos bude između 12 i 18 inča, biljka bi trebalo da proizvede snažan novi rast. Ovo mu omogućava da uživa u drugom plodnom cvetanju pre jeseni.

Cveće čokoladnog kosmosa potrebno je potpuno smanjiti tokom jeseni kako bi se biljka pripremila za zimu. Kada cvetanje završi, a prvi mraz udari, odrežite sve stabljike i lišće na zemlju. Zatim izvadite gomolj iz zemlje i čuvajte ga na bezbednom mestu do sledećeg proleća.

Cveće Kosmosa treba redovno ošišavati tokom cele sezone cvetanja. Ovo stimuliše kosmos da preusmeri svoju energiju u pupoljke koji se pojavljuju, pomažući da se proizvede više cveća. Sezona cvetanja u kosmosu traje od ranog leta do prvog mraza u jesen.

Kako orezati kosmos cveće

Cveće Kosmosa može se orezati na nekoliko različitih načina tokom cele sezone. To uključuje štipanje, odsecanje glave, sečenje i žetvu. Kad god sečete kosmos cveće, koristite čiste, oštre alate i pažljivo rukujte biljkom.

Štipanje
Štipanje podstiče mlade kosmos biljke da proizvode više stabljika, dajući više cveća. Stisnite mlade kosmos biljke kada dostignu visinu od oko 8 inča i imaju najmanje dva ili tri para listova.

Uklonite centralni pupoljak sa svake glavne stabljike prstima ili nekim čistim, oštrim škarama. Izrežite malo iznad par listova ili grana, uklanjajući oko 3 inča od glavnog stabljika. Ovo podstiče kosmos da proizvede dve nove stabljike, udvostručavajući vašu proizvodnju cveća.

Ako želite još više cveća, odvojite bočne izdanke kada budu dugački oko 8 inča i imaju nekoliko pari listova.

Ugasite sve istrošene ili uvele kosmos cveće tokom cele sezone. Ovo ne samo da održava vaš kosmos lepim i urednim, već i podstiče više cveća. Uklanjanje starih, umirućih cvetnih glava omogućava kosmosu da koncentriše svoju energiju na neotvorene cvetne pupoljke.

Kao i uvek, koristite čiste, oštre alate kad god ugušite svoj kosmos. Odrežite uvenuću cvetnu glavicu do sledećeg neotvorenog cvetnog pupoljka.

Sečenje nazad
Godišnji kosmos se može smanjiti kada se završi prvi krug cveća. Odsecanjem ih u ovom trenutku, revitalizovaćete biljku. Ovo pomaže vašem kosmosu da proizvede novi rast i drugo bujanje cveća pre kraja sezone.

Koristeći čist, oštar alat, isecite kosmos na 12 i 18 inča. Ne uklanjajte više od trećine biljke u jednom potezu. U roku od mesec dana, vaš kosmos bi trebalo da proizvede novo cveće.

Čokoladni kosmos treba smanjiti u drugoj fazi sezone. Ovi kosmosi su trajnice i treba ih smanjiti pre nego što dođe zima. Ovo pomaže čokoladnom kosmosu da skladišti energiju u svom krtolu, spremnom za sledeće proleće.

Smanjite svoj čokoladni kosmos kada cvetanje završi i prvi mraz je stigao. Odrežite sve stabljike i listove tačno na zemlju. Iskopajte ostatak biljke i uklonite zemlju. Ostavite gomolje da se osuše nekoliko dana pre nego što ih odložite za zimu.

Okončanje
Iako je kosmos biljke koje se malo održavaju, njihovo sečenje u pravo vreme može dovesti do više cveća. Uštipnite mladi kosmos kada budu visoki oko 8 inča da biste podstakli grananje. Jednom kada izniknu cveće, mrtva glava redovno cveta tokom cele sezone. Čokoladni kosmos treba potpuno smanjiti nakon završetka cvetanja.