Cvetna imena za devojčice

Da li tražite imena inspirisana cvećem za vašu prelepu devojčicu? Na pravom ste mestu! Sastavili smo listu imena cvetova za devojke i njihova značenja. Naći ćete lepa imena cveća, tradicionalna imena cveća i egzotična.


Abelia

Abelija je hebrejskog porekla i znači „uzdah“ ili „dah“. Ime se odnosi na cveće jer je abelija poreklo od orlovih noktiju.
Aster

Aster dolazi od grčkog za “zvezda”. Cvet astre simbolizuje uglađenost, ljubav i magiju.

Camellia

Kamelija je prelep cvet koji se povezuje sa mesecom, vodom, bogatstvom i savršenstvom. Na jeziku cveća kamelija znači divljenje i savršenstvo.

Fern

Ime Fern (ili Fearne) simbolizuje poniznost i iskrenost. Oduvek se dobro ponašao kao ime cveća za devojčice, tako da možete biti sigurni da nikada neće izaći iz mode. Među poznatim papratima su voditeljka Fern Koton i Fern – devojčica sa Šarlotine mreže.

Flora

Flora potiče od latinskog za „cvet“ i bilo je ime rimske boginje cveća i proleća koja je uživala u večnoj mladosti. Ime „Flora“ je takođe veoma popularno u Škotskoj, jer je Flora bila heroina koja je pomogla Boni princu Čarliju da stigne u Francusku.

Cvetna imena za devojčice

Cvetna imena za devojčice

Cvetna imena za devojčice

Cvetna imena za devojčice

Cvetna imena za devojčice

Cvetna imena za devojčice

Hana

Hana je na arapskom jeziku za „sreću“, a na persijskom za „cvet“. To je prilično neobično ime i odabrao ga je Mohamed Ali za svoju ćerku.
Maslina

Maslina je latinski naziv cveta za devojčice što znači mir.
Poppi

Mak je latinski naziv koji znači lepotu i večni život. Popularnost je porasla poslednjih godina, delimično zbog toga što su Džejmi Oliver i njegova supruga Džuls nazvali svoju ćerku Poppi Honei Rosie.
Primrose

Primrose je staro englesko ime koje znači „prva ruža“. To je jedno od najmanje popularnih imena cveća za devojčice, ali je nedavno skočilo u centar pažnje kao ime Primrose ‘Prim’ Everdeen u trilogiji knjiga Igre gladi – možda se ponovo vraća.

Rosie

Ovo ime ima germanske korene i znači „slava“. Takođe dolazi od latinskog za „biljku ruže“. Među poznatim Rosies spada model Rosie Huntington Vhitelei.

Amarillis

Amarilis je grčki za „svetlucati“ i iz iste je botaničke porodice kao i ljiljan. To je jedno od jedinstvenijih imena cveća za vašu devojčicu.
Azalea

Azalea je jedno od novijih imena cveća i simbol je ženstvenosti i mekoće. Među poznatim Azalejama su pevačica Igi Azalea i princeza heroina iz romana Prepleteni.
Dalija

Dalija znači elegancija i dostojanstvo, a nordijski je „iz doline“. Ime je palo u popularnosti zbog mračnijih asocijacija na slučaj ubistva crne dalije, ali je sada uspelo da se otrese ove asocijacije i ponovo postaje popularno.

Erica

Erica znači „večni vladar“ i predstavlja rod cvetnih biljaka iz porodice Ericaceae – poznatije kao vrijesak. U TV emisiji Prijatelji, Monika i Čendler imenuju svoju ćerku Erika Bing u poslednjoj seriji.
Heather

Heather je ime povezano sa srećom, čistoćom i lepotom. Ima škotsko poreklo zbog ogromnih količina vrijeska koji pokrivaju škotske visoravni. Ime je bilo neverovatno popularno 70-ih i 80-ih, ali je od tada opadalo. Među poznatim Heders su glumci Heder Grejem i Heder Loklir.
Ivi

Na jeziku cveća bršljan znači vernost. Ovo ime je u poslednje vreme doživelo ogroman porast popularnosti zbog toga što su Bijonse i Džej Zi svoju ćerku nazvali Blue Ivi.
Lavanda

Lavanda predstavlja prefinjenost, gracioznost i eleganciju. Ime je bilo popularno 1800-ih – gde se koristilo i za dečake – ali sada doživljava preporod. Poznate lavande uključuju Lavandu Braun iz knjiga o Hariju Poteru i Matildinu najbolju prijateljicu Lavandu iz klasika Roalda Dala.
Jorgovan

Jorgovan je simbol prve ljubavi, nevinosti i čistoće, što ga čini savršenim imenom za bebu.

Lili

Baš kao i cvet, ime ljiljan simbolizuje nevinost i čistotu. Među poznatim ljiljanima su pevačica Lili Alen, majka Lili Poter Harija Potera i glumica Lili Džejms.
Iolanda

Iolanda na grčkom znači „ljubičasti cvet“ i španskog je porekla. Martin Luter King je dao ime svojoj ćerki Jolandi.
Slatka imena cveća
Blossom

Blossom dolazi od starog engleskog što znači „cvetati“. Ime uživa novu popularnost jer se starija imena cveća vraćaju. Poznati cvetovi uključuju Blossom iz TV Poverpuff Girls.
Bluebell

Plavo zvono je povezano sa zahvalnošću i večnom ljubavlju. Ime je engleskog porekla i savršeno je ako tražite ime za bebu koje je jedinstveno. Geri Hallivell je svoju ćerku nazvala Bluebell.
Brioni

Brioni je latinsko ime cveća koje znači „niknuti“. Poznati Brioni uključuju vilenjaka za umotavanje iz hit filma Artur Božić.
Clover

Dugo asociralo na sreću – pomislite na detelinu sa četiri lista – ovo ime cveta je idealno za devojke koje žele da se izdvoje iz gomile ruža i ljiljana.
bela Rada

Ime potiče od starog engleskog za „dnevno oko“ jer tratinčice otvaraju svoje cveće na dnevnom odmoru. Čudno, ‘Daisi’ je takođe nadimak za Margaret, jer je ‘marguerite’ na francuskom za Daisi. Među poznatim Daisies spadaju model Dejzi Lou i Dejzi Bjukenen iz romana Veliki Getsbi.

Hazel

Lešnik je divno ime ako ne tražite ništa previše „cvetno“. Takođe ima sjajan vintage osećaj, crpeći iz vremena koje se zove ime iz 60-ih. Džulija Roberts i Emili Blant svoje ćerke su zvale Hazel.
Neven

Neven je simbol strasti i kreativnosti. Ovaj svetli, veseli cvet je idealno ime za vaš mali zrak sunca. Vinston Čerčil je svojoj ćerki dao ime Marigold.
Petal

Latica je grčkog porekla i prizemljena je sa egzotičnim obrtom. To je odlična alternativa za Poppi ili Posei.
Tansi

Tansi dolazi od grčkog za „besmrtnost“. Cvetovi tansi imaju male žute cvetove koji su se istorijski koristili za lečenje bolesti – odakle dolazi asocijacija na besmrtnost.
Villov

Vrba znači vitka, graciozna i otporna, koja odražava drvo od kojeg potiče ime. Poznate Villovs uključuju Villov Smith i ćerku Jade Pinkett Smith Villov Smith.
Egzotična imena cveća
Bagrem

Bagrem dolazi od grčkog za „trnovit“ i simbolizuje vaskrsenje i besmrtnost – što ga čini odličnim izborom za devojčice rođene oko Uskrsa.
Calanthe

Calanthe je prelepo ime za bebe koje znači „božićna orhideja“. Neverovatno je jedinstveno i savršeno je ime za devojčice rođene zimi.
Jasmine

Ime Jasmin se prvi put pojavilo pre nekoliko vekova u Persiji po lepom mirisnom cvetu. Postalo je popularno kada je izašao Diznijev hit Aladin sa princezom Jasminom u glavnoj ulozi.

Kalina

Kalina je poljski za „cvet“ i veoma je lepo, jedinstveno ime za devojčicu.
Leilani

Leilani je havajskog porekla i znači „nebeski cvet“. Može li postojati savršenije ime za bebu za vašu novu devojčicu?
Lotus

Lotos dolazi od grčkog za „lotosov cvet“ i simbolizuje čistoću, duhovni rast i milost. Duhovna veza proizilazi iz veze cveta sa budizmom i hinduizmom.
Zahara

Zahara je hebrejski za „cvet“. Ovo ime je dospelo u centar pažnje kada je Anđelina Džoli dala ime svojoj usvojenoj ćerki.
Zinnia

Cinija je nemačkog i latinskog porekla i znači naklonost i sećanje.
Tradicionalna imena cveća
Fleur

Fler je na francuskom jeziku za „cvet“ i lepo je, oštro ime za devojčicu. Ime je nedavno proslavila Fler Delakur, šampionka Beaukbatons-a tokom turnira Tričarobnjaka u Hariju Poteru.
Holli

Veoma popularno ime za devojčice rođene oko Božića zbog asocijacije na božikovinu. Poznati Hollies uključuju; voditeljke Holi Viloubi i Holi Golajtli – lik Odri Hepbern u Doručku kod Tifanija.
Zumbul

Zumbul je grčkog porekla i ima svoje korene u grčkoj mitologiji. Kada je Apolon slučajno ubio Hijacinta (mladog Spartanca koga je mnogo voleo), priča se da je cvet zumbula izrastao iz njegove krvi. Zumbul takođe ima jaku vezu sa sportom, tako da je odlično ime za sportske porodice koje dočekuju novu devojčicu.
Dužica

Ime „Iris“ dolazi od grčkog za „dugu“. U grčkoj mitologiji Iris je bila boginja koja je prenosila poruke između neba i zemlje jašući duge. Iris je postala popularna kada su je Džud Lo i Sejdi Frost izabrali za svoju ćerku.

Mirtle

Mirta je grčkog porekla i simbolizuje ljubav, mir, plodnost i mladost. Starije ime koje se stalno vraća u modu, Mirtl je sveže, neobično ime za devojčicu.
Petunija

Petunija znači „cvet u obliku trube“ i engleskog je porekla. Poznate petunije uključuju tetku Harija Potera Petuniju Dursli.
Posei

Posei je englesko ime koje znači „gomila cveća“. Ovo je lepo ime koje se takođe može pisati Pozi ili Pozi.
Rose

Ime „Ruža“ znači prijateljstvo, ljubav, radost i čistotu. Njegovi koreni su nemačkog porekla. Ime „Ruža“ znači prijateljstvo, ljubav, radost i čistotu. Njegovi koreni su nemačkog porekla.
Violet

Izvedeno od latinskog ‘viola’, ovo ime znači ljubičasti cvet i jedno je od najranijih imena cveća, koje datira iz 1800-ih. U Dvanaestoj noći Šekspir je svom glavnom junaku dao ime Viola.