Kako učiniti da božuri traju duže

Peonies. Jednostavno ih se ne možemo zasititi. Nekako su sanjivi i dramatični u isto vreme. Ove slavne stabljike imaju samo kratak vek vaze – obično oko 5 dana – pa ćete želeti da znate kako da se brinete o svojim da biste izvukli najbolje od njih. Tu dolazi ovaj zgodan vodič. Čitajte dalje za savete za negu božura i neke korisne savete naših sjajnih cvećara.

Nađi im lepu čistu vazu

Izaberite vazu koja je blistavo čista i napunite je oko dve trećine sveže vode.

Dodajte hranu za cveće

Nikada, nikada ne bacajte tu kesicu hrane za cveće koja dolazi sa vašim cvećem – puna je dobrih stvari koje će vam održati cvetanje. Samo otvorite kesicu, pospite hranu za cveće u vodu i mešajte dok ne nestane.

Pažljivo ih odmotajte

Ove lepotice su dragocene, pa ih pažljivo rukujte. Reciklirajte sav omot i vodite računa da ostavite kravatu cvećara na mestu – to je ono što drži buket u obliku i uštedeće vam potrebu da sami aranžirate cveće (stručni cvećar je već uradio težak posao!)

„Mi ručno vezujemo naše božure u pupoljak tako da možete uživati u magiji gledanja kako cvetaju pred vašim očima. Čvrsto zbijeni pupoljci veličine loptice za golf obično se otvaraju i otkrivaju cvetove do tri puta veće od prvobitne veličine pupoljaka. Božuri su zaista impresivni cvetovi !” Jo, The Daisi Chain, Shepperton

Isecite stabljike

Koristite oštre makaze ili makaze za cveće da odrežete stabljike za 3-5 cm. Uvek ih sečite pod uglom. Ovo omogućava vašim božurima da dobiju dobro piće.

Uklonite sve listove

Vreme je za obrezivanje lišća koje može pasti ispod vodene linije. Ako to ne učinite, oni će sedeti u vodi i pozvati mnogo gadnih bakterija na kojima vam vaši božuri definitivno neće zahvaliti!

Ubaci ih

Scena je spremna, sada za zvezde emisije! Stavite svoje božure u vazu i lagano ih malo razmutite kako biste bili sigurni da dobro sede.

„Ako jedva čekate da se vaši božuri otvore, možete im pružiti ruku pomoći. Samo nežno masirajte pupoljke na vratu stabljike i stavite ih na sunčano mesto i videćete da se brže otvaraju. Čudno ali istinito!” Steph, Pickerings cvećara, Barnslei

Pronađite im najbolje mesto

Sve je o lokaciji, lokaciji, lokaciji! Da biste pomogli vašim božurima da traju duže, morate ih staviti na dobro mesto. Tražite negde gde nema direktne sunčeve svetlosti i propuha (zaista mrze povetarac!). Hodnik, kafa ili noćni ormarić su baš pravi.

Pazite na njih iz dana u dan

Božuri su žedni cvetovi, pa se pobrinite da svakodnevno dolivate vodu. Svaki drugi dan potpuno promenite vodu i nastavite da podrezujete stabljike kako biste im pomogli da piju. Nema potrebe za mrtvim božurima (gde uklanjate mrtve cvetove), a srećom jer je rezidba božura ne baš zelenih prstiju rezervisana za baštovane, ne morate to da radite sa rezanim cvećem.

Želite da pošaljete vazu punu božura nekom posebnom ili da se počastite neopisivim cvetom ove sezone?