Posedovanje i upravljanje maloprodajnim poslom cveća zahteva mnogo različitih strategija.

Postoje neki osnovni principi koji se primenjuju na sve maloprodajne poslove, međutim, u industriji cveća, postoje neki faktori maloprodaje koji će imati prednost.

Na ovom blogu ćemo razgovarati o osnovama maloprodajnog poslovanja koje se odnose na industriju cveća. Bez obzira da li samo prodajete cvetne aranžmane ili nosite razne artikle u svojoj cvećari, ovi saveti će vam pomoći da uspostavite rituale u maloprodaji cveća kako biste povećali svoju prodaju.

Obuka zaposlenih:

Kada je u pitanju obuka zaposlenih, ovo je obavezno! Zaposleni predstavljaju vas, lice vašeg cvetnog poslovnog brenda.

Nemojte pretpostavljati da znaju kako sve da urade, obučite ih kako da odgovaraju na telefone, pozdravljaju kupce i sve druge zahtjeve u vezi sa poslom koje imate, čak i ako je to osnovno kao čišćenje radne stanice.

Često čujemo od vlasnika cvećara: „Pa moj zaposleni neće ili ne može to da uradi, previše je zbunjujuće za njega/nju.“ Nažalost, da biste predstavljali vaš cvećarski posao i ako je to obaveza za posao, onda vaši zaposleni moraju da uče i da budu obučeni u svemu, bez obzira da li je to udobno ili ne.

Uverite se da su vaši zaposleni uvek:

Ljubazan prema kupcima
Izgledajte prezentativno
Tačna
Dobro obrazovani i dobro upućeni u svoje radne obaveze

Upoznajte svoju konkurenciju:

Pametni vlasnici cvetnih preduzeća odvajaju vreme da razumeju svoje konkurente. Bez obzira da li se nalazite na veoma konkurentnoj lokaciji ili malom gradu, konkurencija je i dalje konkurencija.

Upoznajte svoje konkurente,

Kakvi su njihovi cvetni dizajni?
Šta oni nude a vaša cvećara nije?
Kako izgleda i oseća se njihova cvećara?
Po čemu je vaša cvećara drugačija?

Poznavanje vaše konkurencije je način da maksimizirate svoj brend i da se izdvojite iz gomile. Takođe vam pomaže da budete u toku sa trendovima u industriji.

Upoznajte svoju maloprodajnu matematiku:

Kada posedujete cvećaru od cigle i maltera, svaki centimetar vašeg cvećara je potencijal za dodatni prihod. Znati šta da nosite u cvećari može izgledati prilično lako, međutim, postoje vlasnici cvetnih preduzeća koji sada obezbeđuju druge maloprodajne artikle kao što su sveće, kućni dekor, nega kože, igračke i još mnogo toga.

Ponuda raznovrsnih maloprodajnih proizvoda je način da privučete posetioce u svoju prodavnicu. Razumevanje vaše maloprodajne matematike je jedini način da održite profit u svom poslovanju sa cvećem.

Obratite posebnu pažnju na:

COGS (Cena prodate robe): što je – Početni inventar + Kupovina = Završni inventar.
Označavanje: označavanje sveće se lako radi, međutim, cvetni aranžman može biti malo teži. Obavezno uključite u svoje oznake za sve igle, slike, papir za poruke sa karticama i sve što koristite u dizajniranju aranžmana.
GMROI (Gross Margin Return On Investment): izračunajte šta je vredno prodaje u vašoj cvećari u odnosu na ono što nije. Kolika je vaša investicija u ovu liniju proizvoda? Da li je ovaj proizvod „potreba“ ili „želja“ u vašoj zajednici?

Napomena: Znam koliko puta smo ovo spomenuli, međutim, cvećare molimo da PRESTANETE DA VAŠU ROBU DAJU BESPLATNO. Niko ništa ne dobija besplatno u bilo kom drugom maloprodajnom preduzeću. cvećare, volimo i cenimo što ste tako ljubazni i darivajući. Dodavanje dodatnih cvetnih stabljika tu i tamo i ne računanje trake ili drugih raznih predmeta nije dobro za vaš opšti uspeh u maloprodaji. Davanje malo tu i tamo se brzo sabira.

Upoznajte svoj merchandising:

Bilo da nosite široku lepezu robe u svojoj cvećari ili samo cveće i biljke, postoji tehnika prodaje za 5 čula. Maloprodajne prodavnice cveća imaju prednost kada su u pitanju 5 čula, sa tako lepim cvećem i biljkama. Imajući to u vidu, još uvek postoji malo psihologije da bi se vaši proizvodi odzvali kod posetilaca.

Kada prodajete svoj cvetni posao, uverite se da ste privlačni za ovih 5 čula:

1.Sight

Teško je poverovati, međutim, 85% potrošača kaže da je boja ono što ih podstiče na kupovinu. Dobar savet je da ograničite šemu boja kako ne bi bila neodoljiva za vaše kupce.
Istraživanje zaključuje da kupci preferiraju otvoreni prostor koji omogućava lako kretanje i dobru vidljivost svih proizvoda. Ako imate manju radnju, to se i dalje može lako postići uklanjanjem nereda.
Prelepi displeji zaista rade u privlačenju kupaca. Razmislite o svakom detalju na ekranu, ne samo o proizvodima za prodaju, već io nameštaju koji prikazuje proizvode koji se smatraju vizuelno upečatljivim.

Da li ste znali: da podsvesno i žene i muškarci veoma dobro reaguju na plavu i zelenu boju.

2.Miris

Cvećare nude niz privlačnih mirisa koji okrepljuju kupce.
Pobrinite se da vaša cvećara bude čista, ovo će se svideti i vidu i mirisu.

Da li ste znali: Od svih mirisa, žene preferiraju miris cveća u odnosu na bilo koji drugi miris kada kupuju, dok muškarci uživaju u pikantnijim mirisima.

3.Sound

Zvuk u maloprodaji je detaljno istražen i mnogi maloprodajni lanci su proučavali uticaj različitih muzičkih brendova i kako on utiče na kupce prilikom kupovine.

Različite maloprodajne prodavnice će ponuditi različite vrste muzike kako bi povećale svoju prodaju.
Knjižare, na primer, puštaju tihu muziku kako bi stvorili osećaj sporijeg vremena i promenili nečiju percepciju o tome koliko dugo su u prodavnici. Dok se moderne prodavnice mlade odeće za mlade i tinejdžere odlučuju za glasniju, energičniju muziku koja bolje deluje na njihove kupce kada se rasplamsavaju nego kupuju.
Zvuk cvećara je takođe važan u vašem maloprodajnom prostoru i pomaže u stvaranju atmosfere i eliminiše zvukove koji mogu biti negativni za kupce, kao što su razgovori zaposlenih ili drugih kupaca.

Savet: Postoje pesme koje su specifične za vaš brend, vlasnici cvećara razmatraju ponudu pesama koje su specifične za cveće, znamo da ovo zvuči tipično, ali funkcioniše.

4.Dodir

U ljudskoj prirodi je da samo želite da dodirnete stvari, stvorite okruženje koje omogućava kupcima da se bave proizvodima koje imate za prodaju.
Kada kupac dodirne ili drži predmet, to mu daje ličniju vezu sa proizvodom za prodaju.
Održavanje vaših proizvoda u nivou očiju podstiče dodirivanje i prodaju.
Dodirivanje nije samo za proizvode koje prodajete, ako nudite sedenje za kupce, budite sigurni da je udobno, ovo kupcima daje osećaj blagostanja.

5.Taste

Većina cvetnih preduzeća ne prodaje hranu, možda razmišljate kako da angažujete čulo ukusa. Bez obzira da li prodajete poslastice u svojoj cvećari, ukus je osećaj koji se i dalje može angažovati tako što ćete svojim posetiocima ponuditi male ponude.

Razmislite o tome da ponudite šoljicu kafe.
Omogućite testiranje ukusa vaših gurmanskih poslastica za prodaju.
Razmislite o prikazivanju besplatnih tvrdih slatkiša na svom šalteru.

Ovo su neki laki načini da razumete i počnete sa maloprodajom cveća. Cvećari, da čujemo vaše povratne informacije! Da li imate neki važan savet/savet za maloprodaju koji je bio ili je uspešan? Molimo vas da podelite sve svoje povratne informacije, savete ili bilo koja pitanja u vezi sa maloprodajom cveća koja želite da odgovorite u nastavku.