Bavljenje svežim, novim i inovativnim tehnikama za vašu cvećaru bi zapravo moglo održati prodaju cveća stabilnom i povećati prihod tokom letnjih meseci.

Za neke cvećare, letnji meseci mogu biti užasno spori sa smanjenom prodajom cveća. Prihvatanje činjenice da kupci jednostavno neće kupiti cveće tokom ovih meseci je velika greška!

Industrija cveća ima mnogo vrhunaca i pogodnosti, sva godišnja doba nude mnoge prednosti za izgradnju vašeg poslovanja sa cvećem i prikupljanje novih potencijalno dugoročnih kupaca. U ovom blogu, hajde da razgovaramo o 5 jednostavnih načina da svoju prodaju cveća održite toplom tokom celog leta.

#5 Moć ponuda, kupona i promocija

Svi vole dogovor, osim toga da li ste znali da postoji stvarna psihologija koja dolazi u obzir kada se nude kuponi i promocije. Kompanije velikih brendova to suviše dobro razumeju. Učinili su praksu mešanja kupona i promocija kako bi povećali svoju maloprodaju.

Vlasnici cvećara – ponude, kuponi i promocije važe i za vas! Kupci vole cveće ne potcenjuju moć dogovora. Uverite se da tokom sporijih meseci nudite sledeće:

Oznake: Odnosi se i na prodavnicu i na internet. Pokušajte da smanjite cene za određenu kategoriju u vašoj cvećari, kao što su ruže, ručno vezane ili čak pokloni, ako ih nosite.

Sačuvajte paket: Ova ponuda može izgledati kao da se ne odnosi na cveće, ali zaista jeste. Ponudite uštede pri kupovini jedne dobijate pola popusta, ovo se može odnositi na cveće uz dodatnu kupovinu po sniženoj ceni.

Besplatne ponude: Vau, ova je kontraproduktivna, ovde pokušavamo da povećamo prodaju. Pa, „Besplatne ponude“ su u stvari privlačnije za kupce više od bilo kog drugog ugovora (naravno, nije iznenađenje). Pa šta kažete na ponudu proizvoda besplatno uz kupovinu.

Rasprodaja cveća: Rasprodaja cveća se održava samo u prodavnici, uglavnom se artikli stavljaju napolje ako je moguće uz veliki popust. Ova prodaja cveća se uglavnom obavlja tokom dana sa velikim prometom, kao što su vikendi.

Da li ste znali: Kupcima su najprivlačniji artikli koji imaju 50% popusta. Razlog za to je što je potrebno vrlo malo matematike i kupci se osećaju kao da dobijaju mnogo bolju ponudu.

#4 Ponuda cveća/dekor na otvorenom

Važno je zapamtiti da je prodaja nečega u čemu inače ne prodajete sasvim u redu i da je takođe veoma pametna poslovna taktika.

Velike prodavnice brendova to rade stalno, prodaju ono što je traženo. Možda nemate mnogo rasutih rasprodaja cveća, ali možete povećati profit prikazivanjem nekih kreativnih sadilica na otvorenom tokom letnjih meseci.

Vrhunske cveće za trem/terasu: One su tako privlačne, posebno ako su izložene napolju gde ih svaki prolaznik može videti. Pokušajte da uključite sukulente i biljke u svoj cvetni dizajn, ovo je atraktivan način da privučete kupce u svoju cvećaru i obavite kupovinu.

Prodajte viseće sadilice na otvorenom: Ako ih još niste videli, čeka vas poslastica. Kupci ih vole i mogu se označiti po odličnoj ceni. Samo napred, dodajte nekoliko biljaka i izložite ih napolju ako je moguće.

Dekor na otvorenom: Dekor na otvorenom može biti sveće od citronele, fenjeri, jastuci na otvorenom i još mnogo toga. Ovo je odličan način da povećate svoju prodaju.

#3 Probajte radionicu/cvetnu zabavu

Cvećari, siguran sam da ste čuli za cvetne radionice i cvetne zabave. Iako je potrebno malo marketinga, oni zaista značajno povećavaju profit od cveća i odličan su način da se poveća vidljivost brenda.

Organizujte cvetnu zabavu: Za odrasle i decu ove zabave mogu doneti od 45,00 do 120,00 dolara po osobi. Odličan način da deca uživaju u svom rođendanu ili način da se deveruše okupe, mogućnosti su beskrajne sa cvetnim zabavama.

Cvetna radionica: Za razliku od cvetnih žurki na kojima su vaši polaznici ležerniji, cvetna radionica je strukturiranija dok podučavate cvetno aranžiranje. Časovi se mogu kretati od početnika do majstora i mogu se kupiti za celu sezonu.

#2 Smanjite troškove

Razumeli smo da broj 2 ne donosi prodaju vašem poslovanju sa cvećem, međutim, jednako važno kao i povećanje prodaje je praktikovanje dobrih sezonskih navika o načinima smanjenja troškova.

Uzmite u obzir letnje radno vreme: Mi smo svakako veliki zagovornici da imamo poslovni raspored i da ga se pridržavamo, međutim, postoje izuzeci. Otvaranje prodavnice košta, pa razmislite o otvaranju sat kasnije ili zatvaranju sat ranije sa kraćim radnim vremenom ako ste spori tokom letnjih meseci. Ovo će vam takođe uštedeti na platnom spisku.

Naručite ono što vam je potrebno: Tokom sporijih meseci možda ćete moći da se snađete samo naručivanjem onoga što je neophodno i kupovinom specijalnih artikala po potrebi. Pokušajte takođe da prepolovite redosled cveća.

Nemojte biti rasipni: To smo spomenuli toliko puta i razumemo da niko nije namerno rasipnik. Uzmite u obzir da svi artikli u vašoj cvećari koštaju novac, otpadni papir, pijuke i igle, imajte na umu ovo i uverite se da su i vaši zaposleni.

Pregledajte svoje račune: Pogledajte sve svoje račune, uključujući komunalne. Pogledajte kako možete da smanjite troškove, savršen primer je vlasnik cvećare koji je plaćao kablovsku televiziju, a nije imao TV u svojoj radnji. Odsecanjem tog računa uštedeo mu je preko 80,00 dolara mesečno. Takođe nije sramota pitati određene provajdere za koje ponude i ponude imaju da biste uštedeli novac.

#1 Dosegnite potencijalne klijente

Sporiji meseci u cvećari vam omogućavaju da imate više vremena za plasiranje svog cvećara. Dopiranje do potencijalnih klijenata za preporuke i klijente koji će rezervisati stalne porudžbine je odličan način da unesete dodatni prihod vašem poslovanju sa cvećem.

Pogrebna preduzeća: Ako to već niste uradili, trebalo bi da se obratite direktorima pogrebnih zavoda u vašem kraju ili malo izvan vašeg područja, da vidite da li će oni biti voljni da preporuče vaše usluge cveća i postave link do vaše veb stranice na njihovoj veb lokaciji .

Lokalna preduzeća/crkve: Lekarske ordinacije, crkve, restorani, frizerski saloni i mnoga druga preduzeća u vašem lokalnom području imaju potencijal da naručuju cveće od vas na nedeljnoj bazi. Razgovarajte sa njima o isporuci nedeljno njihovim preduzećima po odličnoj ceni. Trajni nalozi su odličan način da novac uvek teče u vašu cvećaru.

Mesta za venčanje: Idite na mesta za venčanje i razgovarajte o radu sa njima na njihovim preporukama. Uverite se da imate svoj profesionalni pamflet o uslugama venčanja koje pružate.

Savet: Napravite fasciklu koja uključuje brošuru o vašem poslovanju cveća i najbolja praksa je da se sastanete sa njima lično. Uverite se da imate različite fascikle sa određenim sadržajem za svakog klijenta.