Posao cveća se brzo razvija, ostavite svoja predrasuda o načinu na koji se vodi.

Cvećarstvo je konkurentno i važno je imati čvrst poslovni plan i politiku za svoje kupce, zaposlene i kupovinu. Kako uspostaviti politiku koja će se držati ako ste novi u poslovanju cveća? Rešenje je jednostavno: prihvatite frazu „Nije lično, to je posao“.

Obećavamo vam da neke jednostavne promene u vašem poslovanju sa cvećem neće ni na koji način naštetiti vašem profitu – naprotiv, možete očekivati da ćete više profitirati. Stalno razvijati svoj posao znači tretirati ga kao takvog, a ne ukrštati svoje lične živote. Evo kako.

Prijateljstva i cvetni posao

Nije ni čudo što mnogi cvećari zaista vole svoje mušterije i obrnuto, zdrav razum je da će klijenti koji gravitiraju vašem poslu biti oni koji su najprijateljski raspoloženi prema vama.

Pa kakva je to gužva oko prijateljstva u poslu? Pa, činjenica da su cvećari po prirodi tako požrtvovani, neke prodavnice mogu pogrešno protumačiti svoje odnose sa kupcima i početi da im daju besplatne. Može biti od pomoći da klijentu date razlog da posluje s vama u budućnosti, ali pazite da ne preterujete.

Politika zaposlenih

Najopušteniji posao koji sam ikada imao bio je posao u cvećari. Okruženje je bilo tako opušteno i bilo je malo pravila za ponašanje sve dok sam se pojavljivao i radio svoj posao. Bila nam je potrebna struktura, a vaše poslovanje sa cvećem će imati koristi od čvrstih politika i smernica zaposlenih.

To počinje pisanjem politike. Prvo, objasnite politiku za držanje otpada pod kontrolom. Zalihe koštaju – ta sićušna žica na podu, komadići trake, komadići maramice – svi zaposleni treba da poštuju vaše zalihe.

Vredi napomenuti da neke zajednice imaju mnogo cvećara, a neki cvećari angažuju honorarne dizajnere cveća koji takođe mogu raditi za konkurenta nekoliko milja dalje ili u sledećem gradu. Ako vas ovo ne brine, onda nema problema—ali ako jeste, uzmite to u obzir dok pišete svoju politiku otpada.

Zatim, svakog zaposlenog treba naučiti kako da proda više i ponudi dodatke kupcu uz njihovu narudžbu. Ovo je lak način da osvojite dodatnu prodaju.

Uslovi ugovora o događaju

Ako dizajnirate za mnoga venčanja ili događaje, onda apsolutno morate imati uslove koje potpisuje kupac. Upamtite, iako je to možda kupac o kome mislite kao o prijatelju, to je poslovni odnos i niko vas ne može kriviti što ste bili pokriveni.

Svi uslovi moraju biti jasni—sva isporuka prestaje po ugovoru, zahtevima za depozit, zahtevima za otkazivanje i politikom zamene. Ovo će vas zaštititi i dugoročno uštedeti novac. Ne postoji ništa gore od toga da vam mušterija protivreči kada nemate ničim što bi potvrdilo ono što znate da je istina. Stavite sve crno na belo.

Pretpostavke kupaca

Svi znamo šta funkcioniše u našoj cvećari i za naše kupce, pa zašto probati nešto novo i drugačije? Možda novi stil cvetnog dizajna nije vaš stil, ali je u trendu. Možda vam neće uspeti, ali možda hoće!

Morate nastaviti da se razvijate i pokušavate nove stvari u industriji cveća. Ako su određene cvetne stabljike u vašem kraju preskupe za stalno držanje, možda ih ponudite jednom mesečno i naplatite više kako biste ostvarili profit.

Nikada nemojte pretpostavljati da se vašim kupcima nešto neće dopasti ili kupiti. Možda ste u pravu, ali ako niste u pravu, izgubićete na sticanju novih potencijalnih kupaca i profita.

Visoko održavanje, nizak profit

Često čujemo kako neki kupci i usluge mogu iscrpiti profit. Sada je vreme da napravite promenu i ponovo procenite.

Prvo, uzmimo u obzir kupce koji imaju nisku zaradu i super visoko održavanje. Ponekad je u redu nežno reći „ne“ kupcu. Rad na kvalitetnoj usluzi je uvek najbolji ako osećate da će kvalitet biti lošiji ili je jednostavno nemoguće zadovoljiti kupca na svaki način, samo recite ne (na lepši način, naravno). Ovo je vaša reputacija na liniji i zapamtite da su svi danas kritičari sa lakim pristupom da vas pregledaju na mreži, što se zaista može odrediti za vaše poslovanje.

Zamislite svakog kupca kao kritičara i dajte sve od sebe da postignete odličnu recenziju za svaku porudžbinu – bez obzira da li vas recenzira ili ne. Takođe, imajte na umu da su klijenti koji nisu zadovoljni vašom uslugom prvi koji će ponuditi svoju recenziju. Ako osećate da ne možete da prihvatite događaj tokom naporne nedelje, jednostavno recite ne. Ako smatrate da je kupac previše težak, samo recite ne.

Na kraju, ako koristite telekomunikacione usluge, još jednom proverite da li ostvarujete pravi profit. Ne nekoliko stotina dolara godišnje, to neće smanjiti kada računate za hipoteku/rentu, komunalije, itd. Možda zvuči cinično, ali kao vlasnik preduzeća, trebalo bi da budete i vi!