Kako uzgajati i brinuti se za biljke bromelije kod kuce

Bromelije su jedna od mojih omiljenih biljaka za uzgoj u zatvorenom prostoru. Uglavnom, relativno ih je lako brinuti sve dok se pridržavate nekih ključnih uputstava. Ovde ćete pronaći moje isprobane i testirane savete za negu biljaka bromelija za sadnju, razmatranje zemljišta, izloženost svetlu, frekvencije vode i još mnogo toga.


Saveti za negu biljaka bromelija

Pre nego što posadite bilo koju vrstu bromelije, uverite se da imate odgovarajuće zalihe i savršeno mesto u vašem domu ili kancelariji.

Zalihe za sadnju bromelija:

Trebaće vam mešavina za saksije, šljunak i posuda za odvodnjavanje inč ili dva veća od vaše bromelije. Bromelije nemaju veliki korijenski sistem, a previše prostora može zadržati previše vlage.

Većina vrsta bromelija najbolje odgovara tradicionalnim posudama za saksije koje se nalaze na podu ili stolu. Pored toga, trebaće vam par čvrstih baštenskih rukavica za rukovanje vašom biljkom jer neke bromelije imaju oštre ivice i vrhove.

Odabir najbolje lokacije za vašu biljku bromelija:

Većina vrsta bromelija preferira vlažnu lokaciju sa puno filtrirane / indirektne sunčeve svetlosti. Da biste odredili najbolje mesto u vašem domu ili kancelariji za vašu novu biljku, pogledajte koje uslove okoline voli vaša vrsta bromelija. Verovatno će vaša bromelija najbolje uspeti na mestu sa prozorom okrenutim prema jugu gde joj lišće neće spržiti sunce.

Najbolja mešavina zemljišta
Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke

Pošto su biljke bromelije pretežno epifiti ili kopnene vrste , vaše potrebe za zemljištem će biti vrlo specifične za vrstu biljke koju uzgajate.

Epifit je biljka koja raste na kori drveta i stenama, a ne u zemljištu. Epifiti uzimaju vlagu i hranljive materije kroz posebne ćelije na svom lišću, a ne kroz korenje. Kao rezultat toga, bromelije nikada ne treba saditi u ravnom tlu za saksije jer će zadržati previše vlage i mogu oštetiti biljku.

Za kopnene vrste bromelija – najbolja mešavina za saksije za bromelije je dobro drenirajuća, porozna, gruba i blago kisela (pH 4 do 7). Možete da koristite mešavinu za saksije kreiranu posebno za bromelije (preko Amazona), ili možete da napravite sopstvenu mešanjem 1 dela zemlje za saksije, 1 dela perlita i 1 dela treseta ili kore. Bromelije takođe mogu rasti u saksiji bez zemlje.

U malom slučaju, mešavina za saksije za orhideje ili kaktuse takođe će biti dovoljna.

Za više, pogledajte naš sveobuhvatni vodič za najbolju mešavinu saksije i zemlje za biljke bromelije .
Kako posaditi bromelije

Prikupite zalihe (posuda za saksije, mešavina za saksije, šljunak, rukavice i meka voda).
Obložite dno lonca kamenčićima. Ovo stvara dodatnu težinu koja će sprečiti da se vaša vrhunska bromelija prevrne.
Sada dodajte sloj mešavine za saksije koji će omogućiti da vrh korenovog sistema vaše bromelije ostane nekoliko inča ispod vrha posude.
Stavite bromelije u saksiju i napunite mešavinom za saksiju oko njenog korenovog sistema dok potpuno ne bude pokrivena, a oko jedan inč ostane između vrha saksije i vrha saksije.
Dodajte malo vode u medijum za saksiju i uverite se da se potpuno ocedi.
Napunite središnju šolju bromelije vodom.
Promenite vodu svakih nekoliko dana kako biste sprečili razvoj bakterija.

Pošto prošarana sunčeva svetlost ispod krošnje prašumskog drveća ispunjava prirodno okruženje prosečne biljke bromelije, većina bromelija radije dobija ceo dan jarke, indirektne/filtrirane sunčeve svetlosti umesto direktne sunčeve svetlosti ili potpune senke.

Previše sunčeve svetlosti može da sprži listove bromelije, a premalo sunčeve svetlosti može izazvati spor rast, bez cvetanja ili prigušene boje.

Pogledajte naš kompletan vodič za razmatranje osvetljenja biljaka bromelija ovde.
Postavke temperature i vlažnosti

U zavisnosti od prirodnog okruženja vaše bromelije, preferiraće toplije ili hladnije temperature. Uprkos ovim razlikama, većina bromelija će uspevati na prosečnim temperaturama u zatvorenom prostoru koje se kreću oko 70 ° F sa okruženjem umerene do visoke vlažnosti.

Ako živite u sušnom okruženju, razmislite o dodavanju posude sa šljunkom i vodom ispod posude za bromelije da biste povećali vlažnost ili vežbajte često zamagljivanje mekom vodom.

Iako nekoliko vrsta bromelija imaju vanredne preferencije za negu, većina preferira sledeće veoma slične uslove i negu.

Kada i kako zalijevati biljke bromelije
Kako se brinuti za biljke bromelije

Sa svojim jedinstvenim korenovim sistemom, bromelije uzimaju većinu vode iz vlage u vazduhu i vode koja se skuplja u njihovim centralnim čašama. Da biste zalili svoju bromeliju, napunite njenu centralnu čašu vodom i često zamagljajte njene listove (naročito u vrućim i suvim uslovima).

Mešavina za saksije vaše bromelije treba da ostane vlažna i vlažna, ali nikada mokra da spreči truljenje korena, na šta su bromelije posebno osetljive. Dodajte vodu u tlo bromelije kada se gornji centimetar ili dva osete suvim i ostavite da se sva suvišna vlaga potpuno isprazni. Morate zalivati tlo češće u toplim, suvim uslovima nego u hladnom, vlažnom vremenu.

Sve biljke bromelije su osetljive na metale u svojoj vodi. Zalijte svoje biljke bromelije mekom, destilovanom ili filtriranom vodom i nemojte koristiti metalnu kantu za zalivanje.

Za više, pogledajte naš kompletan vodič za zalivanje biljaka bromelije kod kuće.
Hranjenje i đubrenje

Bromelije imaju tendenciju da sporo rastu i lagano se hrane. Kao rezultat toga, ne zahtevaju mnogo đubrenja. Previše đubriva može umanjiti žive boje nekih sorti bromelija.

Međutim, možete podstaći rast jednom mesečno u proleće i leto tako što ćete svoju bromeliju hraniti dobro izbalansiranim đubrivom koji se rastvara u vodi (preko Amazona). Dodajte ovo đubrivo direktno u centralnu šolju bromelije kada zalivate.

Za više, pogledajte naš sveobuhvatan vodič za hranjenje i đubrenje biljaka bromelija kod kuće.
Obrezivanje bromelija

Lišće bromelije ne mora da se obrezuje. Međutim, njihove velike, upadljive cvetove i centralne cvasti treba ukloniti kada se potroše. Bromelije cvetaju samo jednom u životu, a uklanjanje istrošenog cveta omogućiće biljci da usmeri svu svoju energiju i hranljive materije na nove mladunce koje će početi da se razvijaju.

Kada se cvet potroši, koristite čiste, oštre makaze za orezivanje da biste ga odsekli što je moguće bliže dnu biljke, a da ne oštetite zdravo, živo lišće bromelije.

Za više, pogledajte naš kompletan vodič za obrezivanje biljaka bromelija kod kuće.
Propagacija

Nakon cvetanja, bromelija će razviti nove izdanke zvane mladunci koji se mogu koristiti za razmnožavanje vaše biljke. Kako vaša matična biljka počne da umire, mladunci će se razviti blizu osnove biljke.

Dozvolite štenadima da ostanu vezani za matičnu biljku dok ne dostignu oko 1/3 veličine roditelja. U ovom trenutku, oni se mogu odrezati dalje od biljke. Uverite se da su štenci počeli da razvijaju korenov sistem i centralne čaše pre nego što ih posadite u sopstvene saksije.
Kada i kako presaditi

Većina bromelija kupljenih u prodavnici ili cvećari neće zahtevati presađivanje jer je njihov životni ciklus prilično kratak. Međutim, kada uzgajate bromelije od šteneta, imaće koristi od presađivanja kada preraste svoju posudu.

Možete presaditi bromeliju kada primetite da delovi njenog korenovog sistema vire iz mešavine za saksije ili iz dna saksije. Izaberite kontejner jedan ili dva inča veći od trenutnog kontejnera i presadite ga u proleće ili leto tokom vegetacije.

Uobičajeni problemi sa bromelijama, štetočine i bolesti

Bromelije ponekad mogu biti sklone kamencu, brašnastim bubama i lisnim ušima, ali su zapravo prilično prirodno otporne na štetočine. Međutim, postoje neki problemi koji su zajednički za ove lepotice.
Prekomerno zalivanje i trulež korena

Kao epifiti, bromelije su posebno podložne truleži korena, koja se javlja kada je okruženje biljke previše vlažno za njen korenov sistem. Kao rezultat, razvijaju se bakterije i trune koren biljke.
Neprikladan kontejner

Saksije koje su prevelike ili ne dreniraju zadržavaće previše vlage u mešavini za saksije, što će dovesti do truljenja korena.
Teški metali u vodi

Teški metali u tvrdoj vodi ne samo da ostavljaju vodene mrlje na lišću bromelije, već mogu i začepiti ćelije koje unose vodu i hranljive materije i oštetiti osetljivi sistem biljke.