Da li su ruze otrovne za pse Osnovni vodic za vlasnike kucnih ljubimaca

Ruže su lep i elegantan dodatak svakoj bašti. Međutim, ako ste vlasnik psa, ovo daje dodatnu pažnju planiranju vaše bašte. Pre nego što dodate ruže u svoju baštu, dobra je ideja da proverite da li je ovo cveće bezbedno za vašeg psa. U ovom članku ću proći kroz sve što treba da znate o tome da li su ruže otrovne za pse.


Da li su ruže otrovne za pse?
Ruže su navedene kao netoksične za pse od strane ASPCA (Američko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama). U većini slučajeva, ruže ne bi trebalo da izazivaju ozbiljne ili fatalne probleme za pse ( ili mačke ). Međutim, vaš pas i dalje može da pati od nelagodnosti u stomaku i drugih problema zbog kontakta sa ružama.

Kakve efekte ruže imaju na pse?

Iako su ruže netoksične za pse, ovo cveće i dalje može imati štetne efekte na vašeg krznenog prijatelja. Ako vaš pas jede lišće ili cvetove ruže, može da pati od manjih problema sa stomakom kao što su povraćanje ili dijareja. Ovi simptomi bi trebalo da traju samo nekoliko sati, ali kontaktirajte veterinara ako simptomi traju duže.

Ružino trnje može da povredi vašeg psa ako željno istražuje grm ruže. Oštri trnovi mogu poseći ili ubosti vašeg psa, uzrokujući manje povrede. Međutim, najveća opasnost je da vaš pas može progutati neke od trnja. U nekim slučajevima to može dovesti do unutrašnjih povreda.

Šta učiniti ako vaš pas pojede vaše ruže
Ako je vaš pas pojeo deo grma ruže, pažljivo ga posmatrajte nekoliko sati. Vaš pas može doživeti neku manju nelagodnost u stomaku, kao što je dijareja ili povraćanje, ali to obično nije ozbiljno. Cvetovi i listovi ruže ne bi trebalo da izazivaju ozbiljne probleme.

Međutim, ako vaš pas i dalje oseća nelagodnost u stomaku nekoliko sati kasnije, kontaktirajte veterinara. Ako je vaš pas pojeo trnje ruže ili stabljike, može imati ozbiljnijih problema. Odmah se obratite svom veterinaru ako vaš pas počne da slini, preterano dahće ili ima napade ili drhtanje.

Ružino trnje takođe može da povredi vašeg psa ako ga trnje poseku ili ubode. Proverite kod svog psa da li ima znakova povrede i nanesite antibiotsku mast na sve posekotine. Ovo sprečava inficiranje rana.

Kako držati pse podalje od vaših ruža

Postavljanje fizičke barijere između vaših ruža i psa je najlakši način da ih razdvojite. Ovo može biti kavez ili žičani okvir za piletinu oko vaših ruža. Takođe možete da obučite svog psa da ne istražuje vaše ruže ili da uđe u deo vaše bašte koji sadrži vaše ruže.

Biljke pratioci su još jedan odličan način da zaštitite svog psa od ruža. Neven proizvodi jak miris koji psi ne vole, dok ruzmarin pruža i miris i barijeru za odvraćanje pasa.

O ružama
Ruže ( Rosa spp.) su listopadne višegodišnje biljke iz porodice Rosaceae. Ove kultne biljke obično rastu kao drvenasti grmovi ili penjačice. Većina ruža je poreklom iz Azije i delova Evrope, Afrike i Severne Amerike. Na raspolaganju su i hiljade sorti.

Ruže se obično kategorišu kao stare baštenske ruže, vrste ruža i moderne ili hibridne ruže. Ove tri glavne grupe su dalje podeljene u nekoliko manjih grupa, uključujući ruže penjačice, Floribunda ruže i ruže za dvorište.

Ove prelepe trajnice imaju perasto lišće sa nazubljenim ivicama i drvenaste stabljike zaštićene oštrim trnjem. Cvetovi ruže imaju pet latica i dolaze u jednostrukim, dvostrukim ili polu-dvostrukim oblicima. Cvetovi ruže takođe mogu proizvesti jake, mošusne mirise i dolaze u nekoliko blistavih boja .

Česta pitanja da li su ruže toksične za pse

Šta se dešava ako moj pas pojede ružu?
Ako vaš pas jede lišće ili cveće ruže, može doživeti manju dijareju ili povraćanje nekoliko sati. Međutim, ako vaš pas jede trnje ruže, može doći do ozbiljnijih problema.

Mogu li psi jesti lišće ružinog grma?
Listovi ružinog grma nisu toksični za pse. Međutim, nakon što pojede listove ružinog grma, vaš pas može i dalje imati neku manju nelagodnost u stomaku, kao što je dijareja ili povraćanje.

Kako da nateram svog psa da prestane da jede ruže?
Pokušajte da naučite svog psa da prestane da jede vaše ruže ili da ih potpuno izbegava. Koristite biljke za pratnju kao što su neven da odvratite svog psa ako to ne uspe.

Okončanje
Ruže nisu toksične za pse, ali i dalje mogu izazvati manje gastronomske probleme kao što su dijareja ili povraćanje. Ovo bi trebalo da traje samo nekoliko sati. Ako vaš pas slini, preterano dahće ili ima napade nakon što jede ruže, odmah kontaktirajte veterinara.