Da li se sisarke uzgajaju iz semena

Šišarke su izuzetno korisne za uzgoj divljeg cveća. Ove šarene trajnice koje ne zahtevaju mnogo održavanja dolaze u različitim vrstama i donose nekoliko prednosti baštovanima i divljim životinjama. U ovom članku ćemo utvrditi da li se šišarke mogu uzgajati iz semena.


Životni ciklus češera
Šišarke (Echinacea spp.) su višegodišnje divlje cveće koje žive nekoliko godina. Šišarke retko cvetaju tokom svoje prve godine dok se koncentrišu na uzgoj lišća i uspostavljanje korenovog sistema.

Ovo cveće počinje da cveta u drugoj godini. Cvetovi češera počinju da cvetaju sredinom jula i nastavljaju se do prvog mraza u oktobru. Svaka biljka cveta šest do osam nedelja. Odumrlo istrošeno cveće može podstaći drugi krug cvetanja.

Kao trajnice, šišarke treba da štede energiju tokom zime dok se ponovo ne pojave u proleće. Da bi se to uradilo, češarke odumiru nazad do svog korena kada stigne prvi mraz. Kada šišarke završe sa cvetanjem, one se same zaseju kako bi omogućile da seme ostane u stanju mirovanja tokom zime.

Da li se šišarke uzgajaju iz semena?

Šišarke se lako mogu uzgajati iz semena u zatvorenom prostoru ili u zemlji. Šišarke se prirodno samoseju kada cvetanje završi u jesen. Ovo omogućava da seme ostane u stanju mirovanja tokom zime dok se zemljište ne zagreje u proleće.

Možete pustiti svoje šišarke da se prirodno zaseju ili ručno sakupljati seme nakon završetka cvetanja. Ručno sakupljanje semena daje vam veću kontrolu nad tim gde rastu nove biljke. Šišarke nisu invazivne, ali se mogu prilično raširiti ako se ostave da se same zaseju.

Kada sejati seme češnjaka

U zavisnosti od vaših preferencija i klime, možete sejati seme šišarki u jesen ili proleće. U toplijim podnebljima bez mnogo mraza, tokom jeseni sejte šišarke direktno u zemlju. U hladnijim klimatskim uslovima, počnite sa semenom u zatvorenom prostoru u rano proleće.

Pokretanje semena češera u zatvorenom prostoru u hladnoj klimi daje biljkama prednost. Posejte seme otprilike deset nedelja pre nego što se očekuje poslednji prolećni mraz. Presadite sadnice napolje kada prođe poslednji mraz i prosečna temperatura zemljišta dostigne 65ºF (18ºC).

Tokom jeseni, možete pustiti svoje šišarke da sami zaseju ili ručno posejete seme direktno u zemlju. Seme će ostati neaktivno u zemljištu tokom zime. Kada dođe proleće, vaše seme će klijati i niknuti.

Kako sejati seme četinara

Evo kratkog vodiča koji objašnjava kako sejati seme češnjaka u zatvorenom prostoru:

Počnite sa setvom u rano proleće, idealno oko osam do deset nedelja pre nego što se očekuje poslednji prolećni mraz.
Posejte svoje seme u male saksije ili posude sa vlažnim kompostom za seme. Stavite ih na toplo mesto koje ima puno sunca.
Pokrijte seme plastičnom folijom ili polietilenskom kesom dok ne proklija, a zatim uklonite poklopac.
Držite svoje češarke u razvoju vlažnim nekoliko nedelja dok sadnice ne narastu nekoliko inča.
Presadite svoje šišarke napolju nakon poslednjeg prolećnog mraza. Sačekajte dok prosečna temperatura zemljišta ne dostigne 65ºF (18ºC).

Okončanje
Šišarke se lako uzgajaju iz semena i nude prelepe boje i bogatu simboliku u bašti. Posejte seme češnjaka na otvorenom tokom jeseni ili u zatvorenom prostoru u rano proleće. Takođe možete pustiti svoje šišarke da se prirodno zaseju nakon završetka cvetanja u jesen.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako uzgajati šišarke u svojoj bašti.