Cveće za Medjunarodni dan žena

Cvetne tradicije Međunarodnog dana žena

Međunarodni dan žena pada svake godine 8. marta. Ova proslava, koja stavlja u fokus teško stanje ženskih prava širom sveta, ima dugu i bogatu cvetnu tradiciju koja datira od svog početka ranih 1900-ih. Ovde ćemo vas voditi kroz poreklo, simboliku i najpopularnije cveće za Međunarodni dan žena koje je zvanično povezano sa ovim značajnim događajem.


Cvetne tradicije Međunarodnog dana žena
Kratka istorija Međunarodnog dana žena
Međunarodni dan žena i Ujedinjene nacije
Boje Međunarodnog dana žena
Tema Međunarodnog dana žena 2022
Cveće i Međunarodni dan žena
Zvanični cvet Međunarodnog dana žena: Cvet mimoze
Ostalo cveće za Međunarodni dan žena
Roses
Tulipani
Peonies
Ljiljani
Gerberi
Karanfili
Gde mogu da kupim najbolje cveće za Međunarodni dan žena?

Kratka istorija Međunarodnog dana žena

Međunarodni dan žena je svetska proslava ženskih dostignuća u svim aspektima života, od društvenog do ekonomskog, političkog i kulturnog, koju priznaju Ujedinjene nacije. To je takođe dan koji ističe osnaživanje žena i poziv na rodni paritet.

Prva iteracija dana bila je u februaru 1908. kada se 15.000 žena koje su radile na odeći u Njujorku aktivno borilo protiv niskih plata, dugog radnog vremena i nedostatka prava glasa. U znak sećanja na ovaj istorijski događaj, Socijalistička partija Amerike proglasila je prvi Nacionalni dan žena (NVD) 28. februara 1909. godine.

Godine 1911, nemačka socijalistkinja i zagovornica ženskih prava Klara Cetkin predložila je ideju o Međunarodnom danu žena tokom Međunarodne konferencije radničkih žena. Preko 100 žena iz 17 zemalja koje su prisustvovale konferenciji jednoglasno je odobrilo predlog što je rezultiralo Međunarodnim danom žena koji danas priznajemo.

Ovaj istorijski događaj prvi put je obeležen 19. marta u Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji.

Tek 1913. godine Međunarodni dan žena je zvanično proslavljen 8. marta. Taj dan je prenet na 8. mart nakon diskusija nakon što su Ruskinje te godine obeležile svoju prvu proslavu.

Međunarodni dan žena i Ujedinjene nacije
Godine 1975. Ujedinjene nacije su počele da obeležavaju Međunarodni dan žena 8. marta. Zatim je u decembru 1977. Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Dan UN za ženska prava i međunarodni mir koji će se obeležavati svakog dana u godini od strane država članica.

Boje Međunarodnog dana žena
Ljubičasta boja je zvanično povezana sa danom. Poreklom iz Ženske društvene i političke unije u Velikoj Britaniji 1908. godine, gde je ravnopravnost žena predstavljena ljubičastom, zelenom i belom. Ljubičasta boja predstavlja sve napore da se postigne rodna ravnopravnost. Zbog toga, proslave Dana žena širom sveta često uključuju nošenje ljubičaste boje kao oblik podrške ženama.

Tema Međunarodnog dana žena 2022

Tema kampanje za 8. mart 2022. (Međunarodni dan žena 2022.) je #BreakTheBias.

Cveće i Međunarodni dan žena
Cveće povezano sa Međunarodnim danom žena
Poklanjanje cveća na Međunarodni dan žena postalo je uobičajeno. Osmog marta, svake godine, muškarci i žene podjednako izražavaju podršku i zahvalnost svakoj ženi u njihovom životu. Od porodice i prijatelja do saradnika i onih kojima se divimo dajući prelep izbor cvetnih buketa.

Iako cvetovi mimoze imaju posebno značenje i deo istorije dugo slavljenog praznika, postoje i drugi izvanredni cvetovi koji proslavu Međunarodnog dana žena čine izuzetnom i nezaboravnom. U Rusiji, na primer, ruže su omiljeni cvetovi. Narcisi, lale i snežne kapljice takođe čine izuzetno cveće za poklone.

Da li planirate da učestvujete u ovoj tradiciji darivanja cveća za ovogodišnji Međunarodni dan žena 8. mart? Evo kratkog vodiča za poklone cveća.

Zvanični cvet Međunarodnog dana žena: Cvet mimoze
Cveće i Međunarodni dan žena
Asocijacija cveća mimoze na Međunarodni dan žena nastala je u Italiji.

Politička partija UDI (Unione Donne Italiane, Unija italijanskih žena) organizovala je prvu proslavu Međunarodnog dana žena u Italiji pod nazivom Festa Della Donna 1946. godine. Cilj je bio borba za ravnopravnost žena. Članovi UDI su 8. marta 1946. izabrali mimozu za simbol ove proslave jer ona predstavlja snagu, senzibilitet i osetljivost.

Razlog zašto su oni zvanični cvet nije tačno poznat – sezonskost i obilje u to doba godine se smatraju faktorom. Takođe, žuta boja mimoze je tekla često simbolizuje vedrinu.

Do danas se tradicija darivanja buketa cveća mimoze ženama svih uzrasta praktikuje ne samo u Italiji, već iu drugim delovima sveta.

Ostalo cveće za Međunarodni dan žena
Iako je cvet mimoze najprepoznatljiviji, ostalo cveće igra suštinsku ulogu u uspehu ove proslave. Evo nekih od najprihvatljivijih cveća za Međunarodni dan žena:

Ruže za Međunarodni dan žena
Ruže nisu samo za Dan zaljubljenih. Ovi cvetni grmovi nude mnoštvo boja i predstavljaju odličan poklon za inspirativnu ženu u vašem životu. Osim mimoza, ruže su takođe vrhunski izbor za Međunarodni dan žena.

Rusija je jedna od mnogih zemalja koje u najvećoj meri slave taj dan poklanjanjem cveća inspirativnim ženama. Prema izveštaju Njujork tajmsa, cvećare u Rusiji često prodaju oko 150.000 ruža svake godine samo za Međunarodni dan žena. Većina cvećara u Rusiji obično prodaje tu količinu tokom čitavog meseca.

Buket crvenih ruža je siguran način da izrazite čistu ljubav, naklonost i strast. Ružičaste ruže prenose romantiku, dok bele ruže simbolizuju čisto srce. Jarko žute ruže se obično poklanjaju prijateljima i saradnicima kao simbol prijateljstva.

Tulipani
Tulipani za Međunarodni dan žena
Poput ruža, lale su takođe odličan cvet za Međunarodni dan žena. Ovaj popularni prolećni cvet odiše atraktivnim bojama i elegantnim oblicima koji praznik čine zaista posebnim. Nikada ne možete pogrešiti sa njegovim pravim mirisom i širokim izborom boja.

U nekim zemljama davanje crvenih lala je izjava ljubavi. Žuti tulipani, s druge strane, znače da ste potpuno zaljubljeni.

Božuri za Međunarodni dan žena
Božuri se često nazivaju kraljicom cveća. Ovo cveće, koje je poreklom iz Kine, nudi mnogo boja poput crvene, bele, ružičaste i još mnogo toga. Oni simbolizuju romantiku, sreću, saosećanje i prosperitet.

Ljiljani
Ljiljani za Međunarodni dan žena
Ljiljani su simbol majčinstva, strasti i lepote što ih čini fantastičnim izborom za Međunarodni dan žena. Često pomešani sa ružama u buketima, oni pokazuju savršenu ravnotežu između romantike i lepote.

Različiti ljiljani prenose različita značenja. Beli ljiljani, na primer, označavaju nevinost i čistotu. Šarena mešavina ljiljana, s druge strane, često izražava radost i sreću.

Gerberi
Gerbera tratinčice za Međunarodni dan žena
Gerberi, ili gerbera tratinčice, simbolizuju čistoću, nevinost i lepotu. Predstavljajući veličanstvenu lepezu boja, raznovrstan buket ovih cvetova nesumnjivo bi ulepšao nečiji dan.

Karanfili
Karanfili za Međunarodni dan žena
Međunarodni dan žena je dan kada pokazujete poštovanje prema ženama koje najviše cenite. Pored ruža, jedno od najpopularnijih rezanog cveća za bukete je karanfil.

Karanfili, poznati kao “božanski cvet” na osnovu svog grčkog naziva dianthus, nude mnoštvo opcija boja. Generalno, oni simbolizuju prijateljstvo i poštovanje. Ali crveni karanfili su, posebno, izraz čiste ljubavi.

Gde mogu da kupim najbolje cveće za Međunarodni dan žena?
Tražite najbolje cvećare i cvećare koje nude izuzetne usluge dostave cveća u vašem gradu? Pogledajte najomiljenije i najbolje ocenjene usluge isporuke cveća MojaCvećare širom Balkana.