Planiranje letnjeg povrtnjaka

Stigao je maj pa odlučujem koje ću sorte toplog povrća saditi ovog meseca. Ranije ovog meseca smo zasadili baštu salata i baštu kapusnice. Sada je vreme da razmislimo o krastavcima, paradajzu, tikvicama, pasulju, kukuruzu, patlidžanu i paprikama.

paradajz:

Ako još uvek niste započeli seme paradajza, verovatno je najbolje da kupite neke početne biljke u baštenskom centru. Paradajz je jedan od prvih useva za toplo vreme koji izlazi u baštu. Kada su noći konstantno oko 10C, možete početi da stvrdnjavate svoje biljke u pripremi za sadnju. Za svaku baštu ima paradajza. Potražite patuljasti, determinativni ili minijaturni paradajz za kontejnere. Za podignute gredice ili u tlu možete birati između determiniranih i neodređenih biljaka, ali ne zaboravite da dodate svoje sisteme podrške za neodređene biljke paradajza. Izaberite paradajz koji odgovara vašim potrebama. Da li želite čeri paradajz za užinu, rezač za sveže jelo ili pastu od paradajza za konzerviranje? Proverite koliko prostora imate jer se biljke paradajza obično sade na udaljenosti od oko 24 inča i jedna biljka po kontejneru. Ako koristite kontejnere za paradajz, izaberite onaj koji je dubok i širok najmanje 12″-15″. Što je veća posuda, duže će zadržati vlagu. Uvek koristim malo organskog đubriva 4-4-4 sa sporim oslobađanjem pomešanog u zemlju prilikom sadnje.

paprike:

Paprike vole toplotu, pa sačekajte da se zemlja dovoljno zagreje. Obično sadim svoje paprike u bašti na punom suncu krajem maja. Paprike se lako uzgajaju u kontejnerima, podignutim krevetima ili u zemlji. Dodajte malo komposta i organskog đubriva u zemlju na kojoj će biti posađene paprike. Obavezno ih zalijevajte kako bi nastavili dobro da rastu. Berite kada je plod čvrst. Paprike će nastaviti da se rađaju do kasnog leta, tako da redovno berite kako biste podstakli novi rast. Paprike se mogu iseckati i zamrznuti u jednom sloju na plehovima za kolače i preneti u kese za zamrzavanje za zimske obroke.

krastavci:

Krastavci su svakodnevna namirnica u većini povrtnjaka. Brzo rastu, pa budite sigurni da imate prostora za sortu koju odaberete. Ako uzgajate u kontejnerima, izaberite Patio Snacker, Salad Bush, Spacemaster ili Bush Champion jer su pogodni za male prostore. U zemlji ili u podignutim lejama 2-3 biljke su obično dovoljne za snabdevanje četvoročlane porodice. Krastavci najbolje uspevaju kada se seju direktno, što podrazumeva sadnju semena direktno tamo gde želite da raste. Započnite sa semenkama krastavca krajem maja kada se vreme zagreje, jer je semenu potrebno veoma toplo zemljište da bi klijalo. Ako započnete seme unutra, posadite ih tri nedelje pre nego što odu u baštu. Sadnice rastu brzo, tako da ih ne započinju prerano. Manje biljke su manje pod stresom kada se presele u baštu od većih. Obavezno pročitajte pakete semena za pravilan razmak biljaka. Dodajte malo komposta i organskog đubriva u krevete pre sadnje. Krastavci vole da budu vlažni, ali pokušajte da zalivate zemlju, a ne lišće. Ovo pomaže u sprečavanju gljivičnih bolesti. Posadite slatki alisum između vaših krastavaca kako biste podstakli insekte oprašivače u baštu.
pasulj:

Postoji pasulj koji odgovara svakoj vrsti bašte. Pasulj je grupisan u vrste žbuna, stubova i trkača.

Pasulj je neodređen i nastaviće da proizvodi pasulj tokom cele sezone. Prošle sezone sam uzgajao pasulj na Sejšelima i lako se motao oko obeliska u bašti.

Mahunarke se razlikuju od pasulja jer više vole hladnije vreme. Mogu se saditi ranije od pasulja i pasulja. Scarlet Runner pasulj je omiljeni pasulj koji se može videti u mnogim baštama. Proizvodi prelepe crvene cvetove praćene dugim zelenim mahunama. Obavezno berite svakih nekoliko dana kako bi pasulj nastavio da proizvodi. Pasulju će biti potreban dobar sistem podrške za rast, tako da ga obavezno imate.

Pasulj je savršen za manje bašte i zahteva malo podrške. Iako su ove biljke manje, njihove žetve su obilne. Pasulj voli da se direktno seje sredinom maja kada se zemlja dovoljno zagreje. Posadite seme pasulja u dubinu tri puta veću od njihove veličine. Seme pasulja dolazi u svim oblicima i veličinama, tako da je svako drugačije. Obavezno pročitajte pakovanje semena za posebna uputstva o dubini sadnje i razmaku. Pošto je pasulj determinisane biljke, oni daju većinu svog useva odjednom. Ovo vam omogućava da ga nastavite sa drugim usevom kada budu gotovi.
kukuruz:

Kukuruz je jedno povrće koje se mora saditi u toplom zemljištu. Ovde na zapadnoj obali je najbolja sadnja u prvoj nedelji juna. Prerano zasađeno seme neće klijati u hladnom tlu. Kukuruz treba saditi u blokovima jer se biljke oprašuju vetrom. Posadite svoje seme 1″-2″ duboko i oko 4″ jedno od drugog. Posadite nekoliko redova zajedno kao na slici iznad. Kukuruz je teška hranilica, pa obavezno pripremite zemljište sa starim stajnjakom, kompostom i organskim đubrivom pre sadnje. Žetva kada svila klipa postane smeđa. Jedina štetočina koju sam imao sa kukuruzom su rakuni koji povlače stabljike. Čini se da ih obična ograda oko kreveta odvraća.
Plavi patlidžan:

Patlidžan je usev koji se lako uzgaja i dobro uspeva u kontejnerima. Sorte kao što su Patio Babi, Pot Black, Morden Midget i Little Fingers su sve pogodne za uzgoj u kontejnerima. Većina biljaka naraste do oko 24 inča i voli toplinu leta. Idealno je da se patlidžani započnu iz semena iznutra i posade napolju krajem maja. Berite kada su plodovi čvrsti, a koža još uvek ima svoj sjaj.

skvoš:

Svi vole da uzgajaju tikvice, a ova porodica biljaka uključuje i bundeve. Najveća greška baštovana je što prerano započinju ove biljke. Seme tikvica možete posaditi direktno u zemlju od kraja maja do sredine juna. Obavezno proverite veličinu biljaka koje uzgajate jer mnoge imaju dugačke loze koje će se penjati po travnjaku. Posadite svoje seme na dubinu od 1 inča. Obavezno pročitajte paket semena za zahteve za razmake. Ako gajite u kontejnerima, potražite sorte kao što je žir medveda. Osim ako ne uzgajate u velikim hrastovim bačvama, biljke tikvica će se boriti u manjim kontejnerima. Najbolje ih je uzgajati u uzdignutim krevetima ili u zemlji. Tikva je teška hranilica, pa dodajte malo organskog đubriva u zemlju prilikom sadnje. Tikva je sklona pepelnici, tako da je najbolje izbegavati zalivanje. Ako kasnije tokom sezone vidite da se na listovima formira plijesan, podstaknite novi rast đubrenjem biljaka. Obično dok se plijesan pojavi, biljke su dale svoje plodove i skoro su spremne za berbu. To je uglavnom estetski problem. Skvoš je podeljen u dve kategorije, letnji i zimski skvoš. Sorte sumerske tikvice uključuju tikvice, tiganj za pljeskavice i grudnjak. Zimske sorte uključuju žir, buttercup, butternut i Delicata. Berite letnju tikvu pre nego što postane prevelika, a zimsku tikvu kada ne vidite otisak nokta na koži kada se pritisne.

Zapamtite, uzgajajte ono što volite da jedete. Ako vam je to prva bašta, počnite sa malim i svake godine dodajte kako vaše samopouzdanje raste. Nema ništa bolje nego znati odakle vam hrana dolazi.