Malo svemirsko povrće za baštovana u kontejnerima

Prošle nedelje sam radio onlajn čas u bašti i jedno od najpopularnijih pitanja je bilo koje povrće najbolje raste u kontejnerima. Većinu povrća možete uzgajati u kontejnerima, ali postoji nekoliko stvari o kojima treba da razmislite pre nego što počnete.


Kontejneri:

Prilikom izbora posude za uzgoj povrća potražite najveću koju možete priuštiti. Što je veći kontejner, to će mu trebati manje zalivanja. Ako koristite male posude, možda ćete morati da zalivate do dva puta dnevno tokom letnjih vrućina. Kontejneri su napravljeni od svih vrsta materijala. Terakota je topola, ali posude su porozne tako da mogu da odvode vodu iz vaših biljaka. Keramičke saksije su lepe, ali su veoma teške, pa ih posadite na mesto gde će ostati cele sezone. Plastične saksije će zadržati vlagu bolje od terakote i lagane su. U svom baštenskom centru možete pronaći mnogo atraktivnih plastičnih saksija. Uverite se da svi vaši kontejneri imaju drenažne rupe na dnu. Ako ne, moraćete da izbušite rupe na dnu.
tlo:

Uvek kupujte mešavinu za saksije pogodnu za kontejnere. Nikada ne koristite baštensko zemljište jer može sadržati štetočine ili gljivične bolesti i preteško je za vaše kontejnere. Te vreće gornjeg sloja zemlje u baštenskom centru mogu izgledati kao velika stvar, ali zemlja je preteška da bi kontejneri mogli dobro da rade. Držite se mešavine za posude za posude jer sadrže mešavinu perlita i vermikulita koji pomažu u zadržavanju vode. Pročitajte sastojke na vrećici da biste bili sigurni da dobijate ono što želite. Ako ste u nedoumici, obavezno pitajte osoblje baštenskog centra.

Počnite sa potpuno novom mešavinom za zalivanje prve godine. U drugoj godini uklonite gornju trećinu stare zemlje i dodajte je u svoju baštu ili kantu za kompost. Dodajte svež sloj nove mešavine za saksije, kompost ili morsku zemlju u kontejneru i umešajte je. U ovom trenutku možete da radite sa organskim đubrivom i spremni ste za sadnju.

Izbor biljaka:

Većinu povrća možete uzgajati u kontejnerima sa izuzetkom tikvica ili bundeve. Tikve i bundeve se mogu proširiti na oko 10′ pa se zapitajte da li imam mesta za ovu biljku? Ako vam je srce naklonjeno uzgoju tikvica, pokušajte da uzgajate u hrastovoj bačvi za sadnju. Kada birate povrće u baštenskom centru, pažljivo pročitajte etikete biljaka da biste odredili veličinu biljke. Postoje stotine biljaka povrća koje su posebno dizajnirane za uzgoj u kontejnerima.

Biljke kao što je zelena salata se lako uzgajaju u kontejnerima i dobar su izbor za početak. Pogledajmo sorte koje možete izabrati:

Zelena salata – labavi list, mali dragulj i palac

Kale-prizma i Vate’s Blue

Rukola-Adagio

Spanać-Space

Sviss Chard-Bright Lights

Mizuna-Bilo koja vrsta

April je dobro vreme da stavite zelenu salatu u zemlju jer oni vole hladnije vreme. Takođe ovog meseca možete posaditi rotkvice i šargarepu. Rotkvice zauzimaju vrlo malo prostora tako da možete koristiti bilo koju sortu koju želite. Ako sadite šargarepu u kontejneru, pokušajte da uzgajate bebi prste, pariski, mali prst ili romeo. Ne zaboravite da pročitate koliko dugo će šargarepa rasti i dodajte još 2 inča na dubinu koja je potrebna za njih. Obavezno koristite labavu mešavinu za saksiju za šargarepu jer će sprečiti da šargarepa raste iskrivljena.

Takođe ovog meseca možete uzgajati grašak u kontejnerima. Potražite patuljaste sorte kao što su Patuljasti sivi šećer, Provansa, Tom Thumb, Grašak u loncu i Snežna ptica. Patuljasti grašak zahteva malo ili nimalo zalaganja. Nije da ne možete da uzgajate grašak kao što je Lincoln Homesteader, ali ćete morati da dodate mrežu za podršku dok naraste na oko 3′ visine. Grašak ima vitice i treba mu nešto za šta će se držati dok raste.

Posadite krompir u kontejnere jer je jedan od najlakših useva za početnike. Koristim crni lonac od 7 galona i napunim prvih nekoliko inča mešavinom za saksije. Dodam svoj semenski krompir, obično 1-2 po loncu i prekrijem ga sa četiri inča mešavine za saksije. Kada vidim da su listovi biljke krompira izrasli nekoliko centimetara iznad zemlje, dodam još malo zemlje. Nastavljam da dodajem zemlju dok biljka raste pazeći da neki listovi budu izloženi kako bi mogla da dođe do fotosinteze.

Nega biljaka:

Svakodnevno proveravajte svoje kontejnere da vidite da li im je potrebna voda. Uradite test prstima tako što ćete zabiti prst u zemlju da osetite vlagu. Ne želite da dozvolite da se vaši kontejneri osuše, ali ne želite ni da budu natopljeni vodom. Obavezno sakupite povrće kada je spremno. Za labavu salatu možete ubrati spoljne listove, a ostatak biljke nastavlja da raste. Grašak treba brati dok se mahune pune, ali pre nego što počnu da gube sjaj. Krompir vam daje do znanja kada je skoro spreman jer će lišće iznenada požuteti i ponovo odumrijeti. To je zato što biljka ulaže svoju energiju u proizvodnju krtola. Kada se to dogodi, možete prestati sa zalivanjem krompira do žetve. Ovo omogućuje da se koža očvrsne tako da se krompir duže čuva.

Ako ste dodali organsko đubrivo u vreme sadnje, možete nastaviti sa đubrenjem otprilike svake dve nedelje. Pošto uvek zalivate svoje posude, mnogi hranljivi sastojci se ispiru tako da ih treba redovno dopunjavati. Svakodnevno proveravajte svoje biljke da biste bili sigurni da se neželjene štetočine nisu uselile. Brzo se suočite sa štetočinama da biste sprečili veliku zarazu. Uobičajene štetočine kao što su lisne uši mogu se ukloniti jakim mlazom vode iz creva.