Ranunculus

Ostaci prolećnih dana su sve manji i uskoro će biti još jedan odjek protekle sezone. Sa hladnim prolećem koje je ove godine osvojilo naše područje, neki od najslađih cvetova visi u bašti, mada sa letnjim solsticijem ovde, posebno na sorti pokazuje znake da je vreme da se kaže “zbogom” do sledećeg godine. Prihvatam fluktuacije svake sezone (pomalo nerado), ali na kraju nemam izbora. Posebno je jedan cvet uvek teško pustiti jer je toliko prekrasan i svestran da dok čekam dalije uđu, nađem se u limbu. Konkretno, mislim na nikog drugog do „prolećnu ružu“, mog nestalnog (a ipak simpatičnog) prijatelja ranunculusa.

Želeo bih da ispratim ranunculuse sa sjajnim ispraćajem tako što ću šikljati o njima i nadam se da ću vam pomoći da se snađete u sopstvenom delu ovih lepotica za sledeće proleće. Oni mogu biti malo izbirljivi, jer ja mislim da su Zlatokosa u svetu cveća, ali uz malu pomoć će proizvesti gomilu cvetova da biste se onesvestili!

Ranunculus dolazi u duginim bojama i različitim oblicima. Moje omiljene su italijanske sorte, ali volim i japanski leptir ranunculus. Imam naviku da koristim sve tonove lososa, kajsije i breskve za koje moram da se podsetim da su i druge boje važne!

Bez daljeg odlaganja, hajde da zaronimo u detalje ovih pahuljastih lepotica!
Razmnožavanje i gde ih uhvatiti!

Ranunculusi se uzgajaju iz grmova, što je kao i njihovi krtoli. Ranunculus uzgojen iz grmlja će vam dati iste karakteristike kao i matična biljka po boji, obliku, veličini cveta i čak dužini stabljike koja varira od svake različite sorte. Slično kao kod mnogih useva koji cvetaju u proleće, počećete svoju potragu za nabavkom ovih grmlja oko proleća za komercijalne uzgajivače, za male količine bi takođe trebalo da budete u mogućnosti da nabavite nešto od prodavaca u jesen.

Naša prva sezona sa ranunculusom, uzeo sam nešto sa police za čišćenje u Costco-u. Nisam imao mnogo iskustva u uzgoju i pomisao da moram naručiti stotine i dva do tri dolara po komadu nije se dešavala. Imali smo očigledan uspeh od tih zrna, dovoljan da smo odlučili da ih zvanično dodamo u naše planiranje useva, što je podrazumevalo naručivanje od uglednog veletrgovca. Rezultat višeg kvaliteta je bio neverovatan! Predlažem da ih nabavite od renomiranog prodavca i odbacite police za skladištenje u velikoj prodavnici kutija. Ovde u Sjedinjenim Državama obično šaljemo naše porudžbine za grmove kod našeg veletrgovca kasnije od zime do proleća. U redu… Ja nekako odugovlačim tako da obično proleće, ali počnu da ponestaju željenije sorte, boje i krupne klupe.

Koje sorte odabrati?

Postoji mnogo varijanti ranunculusa koje možete izabrati ne samo u bojama, već iu oblicima. Naša odluka se obično zasniva na događajima koje smo rezervisali za sezonu kasnog proleća/ranog leta, ali takođe pokušavam da dobijem sorte koje dobro rađaju u našoj klimi. Utvrdili smo da su elegantne sorte naše isprobane i istinske sorte koje su povoljnije za budžet, ali to će takođe zavisiti od toga od kog prodavca odlučite da kupite i njihove dostupne sorte.

Odlučivanje o tome koju veličinu grla da kupite

Čekaj… veličina?! Dostupne su različite veličine ranunkulusa, poput anemona, koje se mogu kupiti. Obično kupujući u maloprodaji, nećete imati mnogo izbora, ali kao komercijalni uzgajivači koji kupuju od veletrgovca oni obično nude veličine: 2/3, 3/4, 4/5, 5/7. Klupke se mere u centimetrima i što je veći broj, to je krupnija. Kako se povećava veličina zrna, tako se povećava i odgovarajuća cena koja bi manje veličine mogla učiniti primamljivijim. Preporučujem da ne idete niže od 3/4 i često koristim veću veličinu koja se brzo sabira, ali na kraju vredi dodatnog novca. Volimo u visokoj pustinji Nevade, odmah niz drugu stranu Sijera od jezera Tahoe. To je prelepo područje, a takođe je teško rasti tokom većeg dela sezone. Bukvalno smo imali prilično dobar mraz dva dana pre letnjeg solsticija između dana od skoro devedeset stepeni. Ovo je teško za bebe biljaka, posebno za našeg prevrtljivog prijatelja ranunkulusa. Krumbe veće veličine proizvode robusniju biljku za koju smo otkrili da se mnogo bolje nosi sa našim izluđujućim vremenskim fluktuacijama. Ako volite umerenu klimu, to vam možda neće biti potrebno, ali ako živite u hladnijoj ili oštrijoj klimi, investirajte u grmove veće veličine.

Ne sećam se da sam naručio mlevene lignje…

Ranunculus lukovi izgledaju kao osušene-ružne-male-babi-calamaris. Ranunculusi se isporučuju suvi kako bi bili u stanju mirovanja dok ne odlučite da je vreme da ih probudite tako što ćete ih napuniti. Probudite klupe tako što ih potopite u vodu sobne temperature tri do četiri sata. Postoje različite metode kako to učiniti, ali vreme i voda priroda ostaje približno ista. Nakon namakanja klupe, imate još jednu da izaberete svoju avanturu. Natopljene grmove možete posaditi direktno u njihove pripremljene gredice ili možete preduzeti još jedan korak koji, posebno preporučujem kod ranunculusa, a to je da predniknete u optimalnim uslovima u kvalitetnom supstratu. Ovo je korisno da biste ranunculusu dali toliko potreban početak u njihovom rastu i da biste smanjili šanse da vam kukolji trunu.

Kada mogu da očekujem da ću imati ranunculus kada probudim kukolj?

Kada prekinete mirovanje na grmljavini, koja raste u optimalnim uslovima, možete očekivati da ćete prvo cvetati za oko 90 dana. U toplijim klimatskim uslovima, možete početi da cvetate ranunculus u kasnom vinogradu do proleća. U hladnijim klimama, proleće do ranog leta je prilično tipično. Ovaj vremenski okvir će takođe zavisiti od vaše infrastrukture. Ranunculusi ne vole niske temperature ili temperature mnogo iznad sedamdesetih Farenhajta.

Mogu li da sačuvam svoje klupe za upotrebu sledeće sezone?

Odgovor je da i ne. Zrna se neverovatno lako iskopavaju i čuvaju za drugu upotrebu, ali većina sorti je patentirana. Moraćete da proverite kod svog dobavljača da biste se uverili da ne čuvate na nezakonit način. Ako ste spremni, ostavite biljku da ugine u kasno proleće/leto, možete joj pomoći tako što ćete isključiti vodu, iskopajte klupe, isperite vodom, položite da se suši. Držite luk na hladnom i tamnom mestu.
Kada posaditi ranunculus

Ranunculus preferira temperaturu tla od oko pedeset stepeni. Imaju tendenciju da kuda podlegnu gljivama i trunu ako se ostave na hladnom, vlažnom tlu.

Jesenska sadnja

Ranunculus može da prezimi u zonama rasta od sedam i više. Ključ za to da ranunculus može da prezimi u hladnijim klimatskim uslovima je da se osigura da imaju odličan početak u toplijim danima jeseni kako bi se najbolje uspostavili. Infrastruktura je takođe neophodna prilikom prezimljavanja ranunculusa, kako bi ih bolje zaštitili od zimskih uslova čak i u toplijoj klimi. Vetar, kiša i sneg će podstaći biljke ranunculusa, ne da ne mogu da prežive, ali ih može ostaviti ranjivim na gljivice ili manje proizvoditi u proleće. Neka im bude prijatno i srećno zbog najboljih rezultata!

Kasna zima/rano proleće

Većinu vremena nemamo zajednički život u jesen da bismo pravilno zasadili ranunculus, tako da većinu našeg ranunculusa sadimo kasnije zime/ranog proleća. Za ovo rezonovanje postoji i kalkulacija van preopterećenosti padom. Naše zime mogu biti brutalne, ali takođe, cilj nam je da naš ranunculus procveta od kasnog proleća do venčanja početkom leta. Uobičajeno, mi sadimo naše ranunculus od marta do aprila ispod dvostrukih niskih tunela. Ovo nam daje ranunculus od sredine maja do kraja juna.

Vaša klima i infrastruktura će na kraju diktirati kada je za vas najbolje da bezbedno posadite svoj ranunculus.

Infrastruktura je obavezna!

Ranunculus jednostavno nije tako čvrst kao anemone. Iako možemo povući niske tunele kada se vreme poboljša, u najmanju ruku ovi momci najbolje rade kada su postavljeni ispod mikro tunela, niskih tunela, duplih niskih tunela ili visokih tunela. Što bolje možete da kontrolišete njihovo okruženje, to ćete požnjeti više bogatstva i kvalitetnijeg useva.

Sukcesijska sadnja

Ranunculus se može sukcesivno saditi u intervalima od tri do četiri nedelje od jeseni do ranog proleća u većini regiona rasta. Samo zapamtite, oni su Zlatokosa: ni previše vruće, ni previše hladno.
Sadnja ranunculusa

To, bre! Stigli ste do dana sadnje. Ovo je još uzbudljivije ako se odlučite da prethodno klijate svoje lukovice.

Prvo, želite da svoje baštenske krevete pravilno pripremite. Ne radimo ništa posebno sa našim krevetom za uzgoj ranunculusa u odnosu na naše druge useve: kvalitetan kompost, đubrivo sa sporim oslobađanjem, gips zajedno sa pregršt drugih dobara. Ono što osiguravamo je da kaplje u vreme sadnje, na ovaj način možemo da ih zalivamo bez muke sa gornjim zalivanjem što je kocka u hladnim mesecima i manje efikasno.

Ranunculus se može posaditi na udaljenosti od četiri do devet inča, mi sadimo naše 7k7 inča. Ranunculusi su skloni gljivicama, pepelnica – pravilan protok vazduha je važan u prevenciji bolesti, posebno ako živite u vlažnijoj klimi.

Kada sadite ranunculus, slično kao kada pre klijanja želite da posadite klupe sa „pipcima“ nadole, tako da izgledaju kao da žive pravim životom lignje! Želite da posadite klupe otprilike jedan inč niže.

Neke bitke sa ranunculusom

Ranunculusi su veoma osetljivi na gljivice koje mogu izazvati trulež kore. Ovo je jedan od razloga zašto je proces pre klijanja pre sadnje od pomoći. Botritis, mrlja, pitium su samo neki od mogućih neprijatelja ranunkulusa. Preventivno prskanje ili namakanje tokom procesa buđenja fungicida takođe može biti od pomoći u izbegavanju razornog gubitka kukolja. U našem sopstvenom rastućem poduhvatu, takođe smo otkrili da je ranunculus neverovatno osetljiv na nakupljanje soli u zemljištu.