Septembar Rodjenje Cvet Više Aster

Oni koji imaju sreće da se rode u septembru mogu da tvrde da je živa astra njihov rođendanski cvet. Oni pružaju obilje velikih cvetova u leto i ranu jesen. Asteri dolaze u velikom broju boja, uključujući crvenu, belu, narandžastu i razne nijanse ružičaste i ljubičaste, što ih čini jednim od najpopularnijih cvetova za upotrebu u cvetnim aranžmanima.


Asteri u istoriji

Procenjuje se da postoji više od 600 različitih vrsta ovog šarenog divljeg cveća. Podsećajući na tratinčicu, asteri se mogu naći u Severnoj Americi, Evropi, Aziji i Južnoj Americi. Uprkos svom izgledu, veliki cvet astre nije samo jedan cvet, već je zapravo asortiman mnogih sitnih cevastih cvetova. Stari Grci nazivaju aster po grčkoj reči (aster), što znači zvezda. Često su koristili astre za pravljenje venaca, koje bi postavljali na oltare da bi odali počast bogovima.

Jedan popularan mit pripisuje poreklo cveta astre grčkom bogu Devici koji je bio tužan zbog nedostatka zvezda na nebu. Uznemirena, Devica je počela da plače. Dok je plakala, divno cveće astere počelo je da raste na svakom mestu gde su joj sletele suze.

Tokom viktorijanske ere, asteri su postali veoma popularni. Viktorijanci su bili fascinirani floriografijom – jezikom cveća – i koristili su boju, vrstu i raspored različitih cveća da šalju tajne šifrovane poruke jedni drugima. Asteri su prenosili osećanja ljubavi, predanosti i uglađenosti.

Boje i simbolika

Asteri su povezani sa kvalitetima vere, mudrosti i hrabrosti.
Jedna od najčešće biranih boja astera je ljubičasta. Ljubičasta boja predstavlja mudrost i odanost i dugo se koristi za označavanje kraljevske porodice. Buket sa raznim ljubičastim nijansama cveća sledeći put kada poželite da učinite da se neko koga volite oseća kao kralj ili kraljica.
Belo cveće je povezano sa nevinošću i savršenstvom. Oni takođe mogu označiti novi početak, čineći bele astre idealnim izborom za poklon nekome ko slavi veridbu, maturu ili započinje novi posao.

Zabavne činjenice o Asterima

Nekada se verovalo da će zapaljeni asteri pružiti zaštitu od zmija.
Asteri su omiljeni cvet leptira. Pošto se sezona cvetanja astera poklapa sa vrhuncem njihove migracije, leptiri monarh ih često koriste kao zaustavljanje tokom svojih godišnjih migracija.

Seme nekih sorti astera izgledaju kao minijaturni padobranci, koje vetar nosi i širi.

Ukusna mediteranska artičoka deli vezu sa asterom. Oboje su članovi naučne klasifikacije poznate kao asteraceae.

Praznik rada označava nezvanični kraj leta, ali ne morate da se oprostite od leta tako brzo. Ne kada postoji toliko mnogo vrsta prelepih astera da bi dobre vibracije bile jake. Ako vam je potrebna pomoć u brizi o svom cveću, ovaj članak sadrži nekoliko sjajnih saveta kako da ono izgleda najbolje.