najboljih cveća pogodnih za polenu groznicu

Za većinu nas, prolećni i letnji meseci su vreme za uživanje u lepoti prirode i promeni godišnjih doba, ali za druge je to početak nekontrolisanog kihanja, curenja iz nosa i svraba očiju nedeljama zaredom! Prema Met Office-u, 1 od 5 ljudi u Velikoj Britaniji pati od polenske groznice i sa ovogodišnjim visokim brojem polena, identifikovali smo ove cvetove pogodne za peludnu groznicu u kojima još uvek možete uživati.


Antirinum (Snapdragons)

Ovaj tradicionalni favorit je siguran izbor za obolele od polenske groznice jer čvrsto zatvoreni pupoljci minimiziraju oslobađanje polena. Za koje se kaže da oslikavaju značenje „milosrdne dame“, ovi cvetovi obezbeđuju nektar za bumbare koji su jedan od retkih insekata koji su u stanju da „otvore“ cvet. Antirinumi će dodati visinu svakom dizajnu – uredite ih letnjim cvetovima sa okruglim glavama da biste napravili prekrasan prikaz za vaš kaminski ormarić.

Božur

Biće vam drago da znate da će vam velike, luksuzne cvetne glavice božura nalik taftu pružiti radosti sezone bez izazivanja kijanja! Popularno letnje cvetanje je pouzdan izbor jer ga oprašuju insekti, a ne vetar. Za božure se kaže da predstavljaju stidljivost i da ih kineski grad Luojang toliko voli da svakog aprila održavaju godišnji festival božura – ​​što zvuči kao naša vrsta festivala!

Ruže

Nacionalni cvet Engleske i omiljeni cvet na svetu! U ovoj klasičnoj lepoti mogu uživati svi jer ruže ispuštaju samo male količine polena u vazduh. Sa ogromnom paletom boja i varijanti, ovaj simbol ljubavi je savršen izbor za slanje obolelima od polenske groznice. Najbolji savet – odlučite se za sorte sa čvrstim pupoljcima da biste dodatno smanjili izloženost polenu.

najboljih cveća pogodnih za polenu groznicu

Gladiolus

Još jedan siguran izbor ove sezone su gladioli. Potiču iz Južne Afrike i kažu da simbolizuju velikodušnost. Polen ovog cveta je gust i lepljiv, što znači da ga obično oprašuju pčele, a ne vetar. Visoke stabljike dolaze u širokom spektru prelepih boja i sigurno će ulepšati svaki dom ili baštu.

najboljih cveća pogodnih za polenu groznicu

Astrantia

Lep, delikatan cvet u obliku zvezde koji će dodati teksturu svakom buketu, što ga čini veoma popularnim izborom za prolećna i letnja venčanja. Astrantia je prvi put kultivisana u Britaniji u 16. veku i postala je omiljena bašta u vikendicama, koja se takođe može naći da raste u divljini. Odlična vest je da imaju nisku ocenu na skali alergija, tako da nema potrebe da se plašite te glavobolje od polenske groznice!

najboljih cveća pogodnih za polenu groznicu

Hortenzija

Ovi zapanjujući cvetovi se takođe oprašuju insektima, što ih čini još jednom sigurnom opcijom ovog leta. Hortenzije dolaze u nijansama plave, ružičaste i bele i za njih se kaže da nose značenje „hvala na razumevanju“. Da li ste znali da se njihovo osušeno lišće koristi za pravljenje slatkog čaja zvanog Ama-cha u Japanu, koji se priprema svake godine za proslavu Budinog rođendana!

najboljih cveća pogodnih za polenu groznicu

Dakle, ako patite od ove strašne letnje alergije ili želite da pošaljete cveće nekome ko to radi, pogledajte bukete bez ljiljana na našoj veb stranici.